|
Wist u dat.... |
Blijf bij de tijd -
visolie
Een bepaalde stof in visolie kan meehelpen de kans op dementie te
verkleinen, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna negenhonderd
ouderen. Onder ouderen met het hoogste gehalte aan DHA (docosahexaëenzuur)
in het bloed, een omega-3-vet dat in visolie zit, bleek de kans dat
zij dement werden half zo klein als bij degenen met een lager
gehalte. Nutrition Action Health Letter (jan./feb. 2007) meldt dat
degenen met een hoog DHA-gehalte per dag gemiddeld 180 milligram
binnenkregen, vooral door driemaal per week vis te eten. Vette vis
zoals haring, sardines, zalm en makreel bevat de meeste DHA. Andere
manieren om de stof binnen te krijgen, zijn via een
voedingssupplement of met DHA verrijkte eieren.
MOBILITEIT - Onderzoek: Nederlander leeft
korter door luchtvervuiling
Nederlanders leven door het inademen van vuile lucht één tot drie
jaar korter dan wanneer de lucht schoon was geweest. Dat blijkt uit
een onderzoek van het Oostenrijkse instituut IIASA dat is uitgevoerd
in opdracht van de Europese Commissie. De vervuiling wordt
voornamelijk veroorzaakt door het toenemende autoverkeer. Vooral
roet en ‘fijn stof’ in de uitlaatgassen van dieselauto`s zijn
schadelijk. Binnen Europa heeft Nederland samen met Hongarije en
België het grootste probleem met vroegtijdige sterfgevallen door het
inademen van fijn stof.
- Er is wereldwijd 38 miljoen
vierkante kilometer bos (dat is ruim 1100 keer Nederland). Dit
komt overeen met 30% van de totale hoeveelheid land op aarde.
- Tachtig procent van alle
dieren- en plantensoorten is voor hun voortbestaan afhankelijk van
bossen.
- Tropische bossen (47% van alle
bossen) - in totaal maar 6 procent van het landoppervlak -
herbergen zelfs meer dan de helft van de totale wereldwijde
rijkdom aan soorten.
- Bijna de helft van de
oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Van de
overgebleven bossen is circa 10 % (op papier) beschermd. Dat wil
zeggen dat 90% blootstaat aan allerlei bedreigingen.
- In de tropen wordt elk jaar
14,2 miljoen hectare ontbost.
- Jaarlijks verdwijnt 170.000
vierkante kilometer tropisch regenwoud (4 keer Nederland)
- Elke drie maanden verdwijnt een
tropisch bos zo groot als Nederland.
- In Nederland overlijden
jaarlijks honderden mensen omdat er geen intensive care
beschikbaar is.
WEIDEMELK GEZONDER DAN STALMELK
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt melk van weidekoeien
gezonder dan melk van stalkoeien. Weidemelk bevat meer gezonde
vetzuren die remmend werken op kanker en aderverkalking. In
biologische melk bleek zelfs 60% meer Omega-3 en 38% meer CLA's
te zitten.
KOE KIEST VOOR WEIDE
Als koeien de keus wordt gelaten tussen stal en weide dan kiest
zij vrijwel altijd voor de wei. Slechts bij heel warm weer of
extreme vorst kiest de koe voor de stal. Bij lichte vorst staat
ze nog altijd liever in de koude wei dan in een stal. Als je de
keus aan de koe laat weet ze dus wel wat ze wil maar koeien die
buiten komen zijn ook gezonder:
weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking,
pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid.
|
|
|
Biodiversiteit
Wat is biodiversiteit?
Het is de optelsom van alle leven op aarde. Denk aan
de miljoenen soorten dieren (inclusief de mens!), planten en
andere zeer klein leven. Denk aan de verschillen binnen één
enkele soort. Maar denk vooral ook aan het voortdurende
wisselwerking en de onderlinge afhankelijkheid van al die
soorten. Dat betekent dat ook weinig 'aaibare', economisch
oninteressante of zelfs volkomen onbekende soorten er toe doen.
Als ze verdwijnen kan dat tot kettingreacties leiden, waarvan we
de gevolgen moeilijk kunnen overzien.
Hoewel van de miljoenen planten- en dierensoorten voorzover
bekend slechts een klein percentage als 'bedreigd' kan worden
aangemerkt, zijn vele experts van mening dat het tempo van
uitsterven toeneemt. Sterker nog, hele ecosystemen staan onder
druk, bijvoorbeeld vanwege houtkap, overbevissing of
overbevolking. Nogmaals, de gevolgen van het één en ander zijn
ongewis. Maar als we ook in de toekomst gebruik willen maken van
de eigenschappen van de grote rijkdom aan variëteiten en soorten
is het slim om zo min mogelijk te vernietigen. Biodiversiteit en
de daarbij behorende verscheidenheid aan soorten zijn de
levensverzekering van onze planeet.
(Bron: www.biodiversiteitssummit.nl)
- Garnalenkotters makkelijk te
herkennen zijn aan de dampende kookpot aan boord? Garnalen worden
namelijk direct na de vangst aan boord gekookt.
- FSC hout is goed hout Koop FSC-hout uit
een duurzaam beheerd bos. Kaalkap in de tropen leidt tot erosie
van de grond. Aarde vertroebelt het water en beperkt het
waterleven
- Een koe in Nederland heeft een melkproductie van 8500
liter per jaar. Dertig jaar geleden was dit "slechts"
4600 liter per koe per jaar.
- Leden van de Dinkastam in Soedan wassen hun haar met
koeienurine om het een mooie roestbruine kleur te geven..
- De belangrijkste grondstof voor de
productie van aluminium is bauxiet. Recycling van aluminium
bespaart flink wat energie. Het omsmelten van oud aluminium kost
slechts 5 % van de energie die nodig is voor het winnen van
aluminium uit bauxiet
- Gebruik van schroot als grondstof in
plaats van ijzererts, bespaart 65 % energie. Elke ton schroot
bespaart 1,5 ton ijzererts en een halve ton steenkolen.
- Van onze dagelijkse bezigheden is autorijden het gevaarlijkst.
|
Elke Max Havelaar-boer ook een
biologische boer?
Vaak wordt ons gevraagd of alle producten
met Max Havelaar Keurmerk ook biologisch gecertificeerd kunnen
zijn. Het lijkt voor de 'geëngageerde' consument zo logisch
om dit gewoon te combineren. Wij stimuleren natuurlijk van
harte dat ons voedsel niet alleen sociaal, maar ook zo
milieu-verantwoord mogelijk is. Zo eenvoudig ligt het helaas
in de praktijk niet; de realiteit en belangen van de boeren
vallen niet automatisch samen met de situatie van de markt.
Voor alle duidelijkheid: met Max Havelaar-producenten worden
wel degelijk afspraken gemaakt over milieuvriendelijke
productie. Dit betekent echter niet dat alle producten
biologisch gecertificeerd zijn. Daar komt veel meer bij
kijken. De technisch en organisatorisch lastige biologische
certificering (die ook nog eens veel geld kost) is niet voor
al onze boeren haalbaar. Bij bananen, cacao en natuurlijk ook
koffie zijn Max Havelaar-partners vaak baanbrekende, mondiale
spelers voor biologische productie. Mede door de betere prijs
die de boeren in ons systeem krijgen, kunnen ze investeren in
omschakeling naar biologisch.
Maar niet al onze boeren kunnen deze stap maken, soms is de
consumentenvraag te gering en niet in alle omstandigheden is
organische productie rendabel. Ook omgekeerd is biologische
productie niet zomaar te certificeren als 'Fair Trade'. Vooral
ontbrekende vakbondsrechten zijn vaak een struikelblok. Er is
echter sprake van een steeds duidelijkere toenadering
Natuurlijk moeten wij aansluiten bij de vraag in de markt en
zijn we blij met de huidige aandacht voor biologisch, maar...
niet alles is mogelijk, noch wenselijk. Als de markt het wil
dan is het logisch dat wij onze boeren stimuleren en helpen om
die marktkansen ook te benutten. Het is aan ons om de balans
tussen marktwensen en nut voor de boeren goed te bewaken. Wij
moeten aan supermarktinkopers en consumenten uitleggen waarom
we binnen het Max Havelaar-systeem een product aanbieden dat
(nog) niet biologisch gelabeld is.
Hans Bolscher,
directeur Stichting Max Havelaar
www.maxhavelaar.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------
Doelstellingen
|
Colofon |
Privacy policy |
Disclaimer |
Copyright |
Contact
Forum |
Specials |
Linkpagina |
Powered by FunArtWebdesign
------------------------------------------------------------------------------ |
|