IJsbergen met kunstwerken slaan op drift

Op weg naar minder proefdieren

Stop Canned Hunting in Zuid-Afrika

Kamer wil handelsverbod wilde dolfijnen

Meerderheid Nederlanders wil af van NK Palingroken

Pasgeboren walvishaai ontdekt

Rapport schetst onthutsend beeld over veetransporten

Nieuwe kansen voor Filippijnse krokodil

Bestand blauwvintonijn in Middellandse Zee op instorten

Ecologische ramp dreigt op Hawaï

Viana do Castelo: de eerste anti-stierenvechtgemeente in Portugal!

'Edelherten waren voor kersttafel'

Activisten botsen met walvisvaarder

Wakker Dier start vandaag een meerjarencampagne

Wilde olifanten doden vijf mensen in Nepal

Confrontatie voor en tegenstanders stierenvechten

De visie van WSPA

Wat u wilt weten over uw hond en artrose

 

Op vakantie met de honden in de
Belgische Ardennen.
www.domaineduchien.be

Orang-oetans en gibbons nog steeds volop verhandeld

Viskwekerij: een nieuwe vorm van bio-industrie

Populatie Siberische tijgers stijgt weer

Archief
2003/2005


Archief
2006/2007


 

Dier en Protest
Het nieuwe E-zine

 


De FaunaSauna voor uw hond met artrose

 

HONDEN
WORKSHOPS
Consult, cursussen en workshops
www.hondenworkshops.nl

Kleine wijziging in openstelling voor publiek

Het Oostvaardersbos is sinds vandaag opengesteld voor alle grazers die in natuurgebied de Oostvaardersplassen leven. Het gedeelte van het bos, vlakbij Almere, was al bereikbaar voor edelherten, maar nu ook voor konikpaarden en Heckrunderen. Staatsbosbeheer vergroot met deze maatregel het welzijn van de grote grazers van het gebied. De dieren vinden in het bos meer beschutting en zijn beter beschermd tegen winterse weersomstandigheden. De maatregel is tijdelijk.

Het bos, 80 hectare groot, is toegankelijk gemaakt voor de runderen, paarden en edelherten. De dieren kunnen vanaf de grote vlakte via een aangelegde dam de oversteek naar het bos maken. De boswachters zullen iedere ochtend in het gebied zijn om te kijken hoe het met de dieren gaat. Dieren, waarvan duidelijk is dat ze niet zullen overleven, worden afgeschoten om mogelijk onnodig lijden te voorkomen.

Het beheer met het bijbehorende afschot zou een gevaar kunnen opleveren voor fietsers en wandelaars op het Jan van den Boschpad. Daarom is het fietspad tussen de Hugo de Vriesweg en de Oostvaardersdijk 's ochtends tussen 8 tot 12.00 uur afgesloten voor zowel wandelaars als fietsers. Om te voorkomen dat runderen of paarden op het fietspad terecht kunnen komen, is er een laag raster geplaatst bij het fietspad. Halverwege het fietspad, zullen de fietsers een tweetal wildroosters moeten oversteken. Ter plekke zijn informatiepanelen hierover.

De openstelling van het Oostvaardersbos is een onderdeel van reeks maatregelen die worden genomen om het welzijn van de dieren in de Oostvaarderplassen te borgen. Andere maatregelen die al uitgevoerd zijn: het maken van beschuttingsrichels in het gebied en het openstellen van de zogenaamde 'Driehoek' (gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen) voor alle grazers. De aanbevelingen werden eind november gedaan door een internationale commissie van deskundigen. Staatsbosbeheer gaat zorgvuldig bekijken hoe de dieren gebruik maken van de opengestelde gebieden.
Dankzij de grote inzet en flexibiliteit van de Gemeente Almere en Provincie Flevoland kon Staatsbosbeheer op korte termijn de openstelling van het Oostvaardersbos realiseren.

De grote grazers in het gebied zijn onderdeel van hele systeem van de Oostvaardersplassen. Hier bestaan planten en dieren in een subtiel samenspel met elkaar. De wilde runderen, paarden en edelherten scheppen leefomstandigheden voor de niet-broedende grauwe gans. En de grauwe gans is de kwartiermaker voor moerasvogels. Zo hebben de soorten invloed op elkaar, en dragen bij aan het unieke karakter van het natuurgebied.
Bron: staatsbosbeheer.nl

Record ‘Meeste Mensen in de Modderpoel’


Ruim 200 mensen stappen aanstaande zondag samen in de modderpoel bij de biologische varkens van de Jofrahoeve in Esch. Deze 200 mensen reageerden op een oproep van Wakker Dier: doe mee met de Recordpoging Meeste Mensen in een Modderpoel. Binnen no-time was het modderbad volgeboekt. De diervriendelijke consumenten in de poel willen meer modder voor varkens, omdat nog teveel varkens in deze hitte in potdichte stallen zijn opgesloten. Zij zullen daarom andere consumenten vanuit de modder oproepen om in de winkel niet te kiezen voor kiloknallers, maar voor biologisch. Met andere woorden, om Wakkere Winkelaar te worden. Wakker Dier hoopt dat de varkens het bad durven delen met de 200 diervriendelijke consumenten.

De modderpoel in de Jofrahoeve heeft een eiland. Volgens boer Frank Wagenberg ‘een bounty eiland voor het Blue Lagoon gevoel van zijn varkens’. Dennis de zoon van de Jofrahoeve heeft de afgelopen weken met een vlot in de modderpoel gevaren om de varkens vast te laten wennen aan ‘vreemde eenden in de bijt’.

Het afgelopen jaar is er nog nooit zoveel diervriendelijk vlees verkocht. De verkoop van biologisch neemt toe, maar ook is er meer ‘tussensegment’ vlees te vinden. Wakker Dier voert actie tegen het allergoedkoopste industrie vlees: de kiloknaller. Maar ook stimuleert zij consumenten om voor diervriendelijke producten te kiezen met de Wakkere Winkelaar. Dit is een wekelijkse email nieuwsbrief met daarin de diervriendelijke (EKO, twee- en drie Beter Leven sterren en vleesvervangers) van de 10 grootste supermarkten. De Wakkere Winkelaar heeft 15.000 inschrijvers.

De actie valt binnen een campagne van Wakker Dier: meer varkens naar buiten. Met dit mooie weer lijden 12 miljoen varkens in de dichte stallen van de vee-industrie. Vooral de moedervarkens in de vee-industrie hebben een zwaar leven: een aaneenschakeling van stangen, inseminatie, bevallen, meer stangen. Zij krijgt jaarlijks wel 25 biggen maar ziet er nooit een opgroeien. Biologische moedervarkens hebben toegang tot een weide en kunnen op warme dagen verkoeling zoeken in een modderpoel. Binnen deze campagne organiseert Wakker Dier ook jaarlijks de Mooiste Modderpoel Verkiezing en de Diervriendelijkste vegetarische BBQ voor biologische varkens. Wakker Dier zal zondag ook een promotiefilmpje maken voor varkenspoelen: door consumenten voor consumenten.


De uitstervingscrisis: We kunnen het niet betalen, we krijgen spijt en het wordt maar wat saai
Top 10 WNF ‘Waarom het erg is dat plant- en diersoorten verdwijnen’

De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het Jaar van de Biodiversiteit. Om te benadrukken dat het belangrijk is om de rijkdom aan soorten op aarde te beschermen. Maar ook omdat regeringsleiders van over de hele wereld in 2002 beloofden dat het uitsterven van soorten in 2010 ‘aanzienlijk minder’ zou moeten zijn. Nu het zover is, maken we de balans op en concluderen dat er niets terecht is gekomen van de mooie voornemens. Het uitsterven van soorten gaat onverminderd door. Ter gelegenheid van Wereld Biodiversiteitsdag
maakte het Wereld Natuur Fonds (WNF) een top tien van redenen waarom het erg is dat soorten uitsterven.

1: We gaan eraan!
Zonder biodiversiteit geen landbouw en teelt van voedsel. Vruchtbare grond, compost van verteerde planten; bijen die onze fruitbomen bestuiven en lieveheersbeestjes die bladluizen van de tomatenplant vreten. Onze voedselzekerheid hangt af van de soortenrijkdom in de natuur.
2: We verkommeren en verkleumen!
Zonder natuur en biodiversteit geen grondstoffen voor ons dagelijks bestaan, zoals brandhout, drinkwater, katoen, zijde en bouwmaterialen zoals klei en leem.
3: We gaan failliet!
We hebben geen geld (en kennis) genoeg om de ‘diensten’ te betalen die de natuur ons gratis levert. Bossen slaan CO2 op en houden met hun wortels vruchtbare grond vast, moerassen zuiveren water, mangrovebossen breken hoge golven en dragen zo bij aan de veiligheid van mensen. Een volwassen eik filtert per jaar wel 45 vuilniszakken stof uit de lucht.
4: We kunnen ziektes niet meer te lijf gaan!
De natuur bevat veel stoffen die de basis vormen van belangrijke medicijnen. Denk aan schimmel, waaruit penicilline voortkwam. Het blauwe bloed van de degenkrab -een fossiel dier dat al 300 miljoen jaar bestaat- wordt gebruikt om te controleren of chirurgische implantaten bacterievrij zijn. Nu al bevat een kwart van alle medicijnen stoffen uit de natuur en wetenschappers vermoeden dat daar nog veel meer medische schatten verborgen liggen.
5: De innovatie komt kreunend tot stilstand!
Veel wetenschappelijke ontdekkingen komen uit de natuur. Onderzoek van spinrag vormt de basis voor sterke synthetische draden en bestudering van vleugels van insecten en vogels levert kennis van aerodynamica op. Slimmigheden in de natuur geven richting aan ons denken over vernieuwing.
6: Geen geuren en kleuren meer!
Planten en dieren maken geurstoffen om andere soorten weg te houden of juist aan te trekken. Wij gebruiken die geuren weer voor onze parfums. Giftige dieren waarschuwen hun vijand door zich met felle kleuren te tooien.
7: Het wordt een saaie boel!
Zonder natuur en de veelheid aan wonderlijke soorten geen verwondering en inspiratie voor kunst, literatuur, muziek. Neem Vivaldi’s Vier Jaargetijden, Het Zwanemeer, Junglebook of de wolkenpartijen op schilderijen van Hollandse meesters. De natuur is haast te mooi om waar te zijn.
8: Geen rust, niet meer bijtanken!
Lekker zeilen, wandelen of fietsen. Gewoon even tot jezelf komen en nieuwe energie opdoen. Even uitwaaien naar een pittige vergadering. Waar anders dan in de natuur?
9: Gebrek aan Vitamine ‘G’!
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die in een groene omgeving leven en werken, minder bij de huisarts komen en minder ziek of depressief zijn. De natuur levert ons groene ‘Vitamine G’.
10: Schuld en spijt!
Een uitgestorven berggorilla komt nooit meer terug. Een gekapt oerwoud, plant je niet zomaar terug. Als de uitstervingscrisis doorzet, zouden we ons niet alleen hopeloos schuldig voelen. We krijgen gegarandeerd ook spijt als haren op ons hoofd.
 

Einde aan term 'bio-industrie'


De term 'bio-industrie' behoort tot het verleden, het verschijnsel helaas nog niet. Veertien organisaties hebben de term in "Vroege Vogels" ten grave gedragen, omdat die teveel tot verwarring leidt. Velen denken ten onrechte dat bio-industrie staat voor biologische veehouderij. Vanaf nu moeten we in plaats van 'bio-industrie' het woord 'vee-industrie' gebruiken.

Ook de betekenis van de afkorting 'bio' is vaak onduidelijk. "Zo gebruikt Youp van 't Hek vaak de term 'bioboeren' wanneer hij biologische bedoelt", aldus directeur Hans Baaij van Varkens in Nood in Vroege Vogels. Afgelopen week presenteerde deze organisatie samen met Milieudefensie de VleesWijzer, om consumenten te helpen een goede keuze voor vlees of vleesvervangers te maken als het gaat om dierenwelzijn en milieu.

De term vee-industrie dekt de lading beter, menen 14 dierenbeschermingsorganisaties: in de vee-industrie wordt vee op grote schaal en zonder respect industrieel geproduceerd. Vandaar dat deze organisaties vanaf vandaag, 1 november 2009, hebben besloten de term bio-industrie te begraven en in de toekomst alleen nog te spreken over vee-industrie.
Vee-industrie wordt dus, als het aan de deelnemende organisaties ligt, de algemene term voor de veehouderijen waar dieren op grote schaal, intensief gehouden worden. Stallen met tienduizenden kippen, talloze varkens, koeien, kalveren of konijnen vallen onder die noemer.
De term biologische veehouderij blijft gewoon bestaan en is het keurmerk voor extensief gehouden dieren die geen preventieve antibiotica krijgen, buiten komen en de ruimte hebben. Biologisch is een Europees beschermde term. Misbruik is strafbaar.

Varkens in Nood heeft in 2007 en 2008 door middel van vier enquêtes onder 750 studenten, scholieren, ouderen en hoger opgeleiden gemeten wat men onder de naam bio-industrie en biologisch verstaat. Bij scholieren en studenten bleek circa 2/3e het verschil tussen beide niet goed te weten. Bij ouderen en hoger opgeleiden wist nog altijd 1/3e van de ondervraagden het verschil niet. Wakker Dier heeft recent onder meer dan 400 personen een representatief Internetonderzoek laten verrichten. Dat bevestigde het eerdere beeld. Circa 60% van de geïnterviewden geeft een verkeerde omschrijving van de termen. Zeven van de tien Nederlanders vindt vee-industrie overigens een goed alternatief voor bio-industrie.
De introductie van vee-industrie gebeurt op initiatief van Varkens in Nood en Wakker Dier.

De volgende organisaties zullen de term vee-industrie gaan gebruiken:
 
Biologica
Bont voor Dieren
CIWF
Dier & Recht
Dierenbescherming
IFAW
Milieudefensie
Natuur en Milieu
Sophia-Vereeniging tot bescherming van dieren
Varkens in Nood
Vegetariërsbond
Viervoeters
Wakker Dier
WSPA

Ook een groot aantal politieke partijen hebben laten weten in te kunnen stemmen met de nieuwe term vee-industrie. Varkens in Nood en Wakker Dier hopen dat ook bij de media vee-industrie snel zal inburgeren ten koste van bio-industrie.

Kijk op : www.veeindustrie.nl
 

GROOTSTE TIJGERTELLING OOIT BRENGT GOED NIEUWS:
POPULATIE SIBERISCHE TIJGERS STABIEL

In het Russische Verre Oosten leven naar schatting nog zo'n 480 Siberische tijgers, zo blijkt uit de grootste tijgertelling die ooit heeft plaatsgevonden in dit uitgestrekte gebied. De resultaten laten zien dat na intensieve stroperij van Siberische tijgers in de jaren negentig, het gelukt is om het tij te keren: de populatie heeft zich gestabiliseerd.De onderzoekers melden nu dat er tussen de 334 tot 417 volwassen tijgers en 97 tot 112 welpen leven in het Russische Verre Oosten, het laatste bolwerk van de Siberische tijger.
...lees verder...

ORANG-OETAN EN GIBBON NOG STEEDS GEWILD HUISDIER

Een nieuw rapport van onderzoeksbureau TRAFFIC toont aan dat orang-oetans en gibbons nog steeds volop verhandeld worden op Java en Bali als huisdier. Dit ondanks het feit dat beide dieren al sinds 1931 bij wet beschermd zijn in Indonesië. TRAFFIC  brengt de handel in bedreigde dieren en planten in kaart.
Voor dit rapport inventariseerden de onderzoekers de omvang van de handel in orang-oetans en gibbons op 35 zogenaamde 'vogelmarkten' (waar naast vogels allerlei wilde dieren worden verhandeld) in 22 steden verspreid over Java en Bali.

2009 is uitgeroepen tot het internationale Jaar van de Gorilla.  Drie van de vier gorillasoorten zijn met uitsterven bedreigd. Ga naar www.jaarvandegorilla.nl

 
    terug naar boven
   
 

Het begin van een onzekere reis
 
IJsbergen met kunstwerken slaan op drift

8 mei 2010
Het grote moment voor de sculpturen van de Haagse kunstenaar Ap Verheggen is aangebroken: de ijsberg in Groenland waar hij ze in maart op heeft geïnstalleerd is losgeraakt. De ongewisse reis van zijn kunstwerk ‘Dog sled riders’ kan vanaf nu op de website www.coolemotion.org worden gevolgd, via gps en ingezonden videoclips en foto’s.
Satellietfoto’s laten zien dat de ijsberg waarop Verheggen zijn kunstwerken in maart plaatste, in beweging is gekomen. Ze drijven weg van het eiland Uummannaq met een onbekende eindbestemming. Uiteindelijk zal de ijsberg smelten en gaan de beelden ten onder. Wanneer dat dit gebeurt kan niemand voorspellen.
De sculpturen staan symbool voor de gedwongen veranderingen in de cultuur van de Inuït als gevolg van de extreme klimaatverandering. De bewoners moeten op zoek naar een nieuwe invulling hiervan, om toch nog een eigen identiteit te behouden. Verheggen wil met zijn kunstproject aandacht vragen voor de culturele gevolgen als gevolg van het snel veranderende klimaat in het Arctische gebied. “Klimaatverandering is cultuurverandering” is zijn motto.
Het wegsmelten van het zee ijs bedreigt de eeuwenoude cultuur van de Inuit. De Inwoners van Uummannaq, een klein eilandje in het Noordwesten van Groenland, zijn nog steeds afhankelijk van de jacht met hondensledes om in hun eigen voedsel te voorzien. Afgelopen winter was dit niet mogelijk, waardoor zij voor het eerst in hun bestaan werden bedreigd.
Tijdens de jacht bepaalt de hondenslede rijder wanneer de reis begint, waar hij naartoe gaat, en wanneer hij eindigt. Verheggen draait dit gegeven om en heeft twee abstracte sculpturen die een hondenslede rijder voorstellen nu op een ijsberg gezet,en laat nu de natuur bepalen hoe de reis verloopt. Het doel van de kunstenaar is om te laten zien dat we moeten stoppen met het zogenaamde ‘blaming, naming en shaming’.
Verheggen: “We moeten onze energie steken in het zoeken naar oplossingen. De verandering van klimaat is niet tegen te houden. Het klimaat is tenslotte altijd in beweging, het zijn dynamische processen. Onze cultuur heeft zich altijd aangepast aan deze veranderingen, maar nu is er opeens een discussie gaande, waarbij alle aandacht uitgaat naar de boosdoeners, zonder verder te kijken in de toekomst.”
Met dit kunstproject hoopt Verheggen iedereen op een andere manier naar het begrip klimaatverandering te laten kijken. De mensen in Uummannaq zijn nu noodgedwongen om hun cultuur aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Stel dat dit bij ons gebeurt, kunnen wij daar dan nog op reageren?
Kijk ook eens op: www.coolemotion.org
 
    terug naar boven
   
 

Op weg naar minder proefdieren

02-05-2010
Het fenomeen dierproeven is van oudsher een heikel onderwerp voor alle natuurliefhebbers. Iedereen kent de gruwelijke foto’s en filmbeelden van apen en allerlei andere dieren in de meest gruwelijke poses en met de meest afschuwelijke wonden. Het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van het Radboudziekenhuis in Nijmegen doet er inmiddels van alles aan om dat beeld te veranderen. Directeur van het Nijmeegs dierenlab en hoogleraar proefdierkunde Merel Ritskes-Hoitinga hanteert de 3 V’s in haar lab; Vermindering (van het aantal dierproeven), Verfijning (van de dierenproeven) en Vervanging (van dierproeven).

Het verminderen van dierproeven doet het CDL bijvoorbeeld door bij onderzoek naar een medicijn tegen borstkanker niet voor elk deelonderzoek een muis op te offeren. In plaats daarvan worden muizen gescand en voortduren onderzocht. Zo heeft het dierenlab een flinke reductie van het aantal dierproeven kunnen bereiken: in plaats van 300 muizen zijn er nu nog maar 30 tot 60 muizen nodig.

Verfijning van het aantal dierproeven wordt bereikt door, voordat een onderzoek wordt gestart waarbij flinke aantallen proefdieren worden opgeofferd, eerst te bekijken of het onderzoek niet al eens ergens anders in de wereld is gedaan. Een voor de hand liggende actie maar bij dierproeven wordt dat op dit moment nog onvoldoende gedaan vindt Merel Ritskes-Hoitinga.

Het Radboudziekenhuis en het CDL hebben samen ook een manier gevonden om bij trainingen van artsen en verpleegkundigen helemaal geen dieren meer te gebruiken. Bij de ECMO-training in Nijmegen worden proefdieren al helemaal niet meer gebruikt. Een ECMO is een hart-longmachine die pasgeborenen met ademhalingsproblemen kan redden. Een moeilijk apparaat waarmee artsen en verpleegkundigen goed vertrouwd moeten zijn. Tot voor kort werden bij trainingen lammetjes gebruikt omdat hun bloedcirculatie heel erg lijkt op die van baby’s. Nu gebruikt het Nijmeegse ziekenhuis hierbij geen enkel proefdier meer. Technisch verpleegkundige Theo Peeters en arts Tim Antonius sleutelden een medische pop in elkaar die de lammetjes helemaal kan vervangen tijdens de training.

In totaal worden er in Nederland jaarlijks bijna 600.000 dieren gebruikt in het proefdieronderzoek. En dat kan veel minder. Daarom riepen de Dierenbescherming en het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven de ‘Lef in het lab’ prijs in het leven, voor wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan het terugdringen van dierproeven.
Bron: vroegevogels.vara.nl

Kijk eens op www.huisdierdonorcodicil.nl
 
    terug naar boven
   
 

Stop Canned Hunting in Zuid-Afrika

28-04-2010
Een dood dier als souvenir. Meer dan 3.500 leeuwen in gevangenschap zullen doodgeschoten worden in Zuid-Afrika; waar dit jaar het WK voetbal gehouden wordt. De leeuwen leven op fokkerijen; als ze welpjes zijn worden ze misbruikt als toeristische attractie. En als ze te groot worden om te aaien dan eindigen ze als souvenir voor rijke jagers. De leeuwen zitten opgesloten in afgesloten gebieden; hier zijn ze een makkelijke prooi voor de jagers.

‘Canned Hunting’ of trofeejacht heet deze gruwelijke praktijk waarbij er geschoten kan worden op dieren in gevangenschap. Rijke jachttoeristen betalen grote sommen geld voor deze trofeeën – tot 40.000 euro voor een volwassen leeuw. Zuid-Afrika staat deze extreme vorm van jacht nog steeds toe. Van 2006 tot 2008 is het aantal geschoten leeuwen verdrievoudigd; de meeste slachtoffers zijn geboren in gevangenschap.

VIER VOETERS roept op tot een verbod op “Canned Hunting” in Zuid-Afrika - help ons en teken onze petitie aan de Zuid-Afrikaanse regering!

Stop Canned Hunting in Zuid-Afrika – teken de petitie nu!
 
   
 
    terug naar boven
   
 

Kamer wil handelsverbod wilde dolfijnen

januari 2010
De Tweede Kamer wil de vangst van en de handel in wilde dolfijnen aan banden leggen. De Kamer steunteen motie van de Partij voor de Dieren die daartoe opriep. De motie draagt de regering op zich sterk te maken voor een Europees import- en handelsverbod van dolfijnen die in het wild gevangen zijn.

Jaarlijks worden in landen als Japan, Mexico, Cuba en Salomoneilanden honderden dolfijnen uit het wild gevangen voor dolfinaria en ‘zwemmen-met-dolfijnenprojecten wereldwijd. De handel in wilde dolfijnen is zeer lucratief: een tuimelaar –de meest gebruikte dolfijnensoort in de entertainmentindustrie- kan wel 150.000 dollar opbrengen. Om een dolfijn te vangen wordt een groep dolfijnen opgejaagd met snelle motorboten totdat ze uitgeput zijn. Jonge dolfijnen raken van hun moeder gescheiden en worden gevangen, waarbij de overige dolfijnen van de groep vaak inwendige verwondingen oplopen of zelfs overlijden. Daarnaast worden de hechte familiebanden die deze dieren hebben met de vangst bruut verbroken. De vangst van dolfijnen gaat dan ook gepaard met extreem veel stress..

In Japan hangt de handel in wilde dolfijnen direct samen met grootschalige slachtpartijen onder deze dieren: nadat commerciële dolfijnentrainers uit de hele wereld een keuze hebben gemaakt uit de in een baai bijeengedreven dieren, worden de overgebleven dolfijnen op zeer gewelddadige wijze afgeslacht voor hun vlees.

Belangrijke afzetmarkten voor wilde dolfijnen worden gevormd door Azië en het Caribisch gebied, maar ook Europa en de VS importeren uit het wilde gevangen dolfijnen voor commerciële attracties. Nu de motie van de Partij voor de Dieren voor een Europees importverbod is aangenomen, wordt een eerste stap gezet naar de beëindiging van de jacht op wilde dolfijnen voor de entertainmentindustrie.

Niet alleen de jacht en vangst van wilde dolfijnen is wreed, ook het leven in gevangenschap is schrijnend. Het leven in gevangenschap voldoet bij lange na niet aan de levenswijze van wilde dolfijnen. De afmetingen van bassins zijn maar een minuscule fractie van de leefruimte die dolfijnen in het wild hebben. Daarnaast zitten ze in een afgeslote ruimte zonder prikkels, waardoor deze intelligente en nieuwsgierige dieren vaak vervallen in stereotiep gedrag, zoals het eindeloos rondjes zwemmen. In de meeste gevallen worden ze ook nog eens getraind om onnatuurlijk gedrag en zelfs risicovolle stunts uit te voeren

Dolfijnen zijn dus niet geschikt voor een leven in gevangenschap. Ze lijden aan ernstige stress en hun gemoedstoestand wordt helaas verkeerd begrepen door mensen die hun gevangenschap goedpraten. Esther Ouwehand: “de tragiek van de dolfijn is dat hij altijd glimlacht. Zelfs als het dier dood is. Mensen zouden moeten weten dat die gelaatsuitdrukking niets te maken heeft met hoe de dieren zich voelen.”
 
 
    terug naar boven
   
 

Meerderheid Nederlanders wil af van NK Palingroken


27 augustus 2009
Zeventig procent van de Nederlanders wil af van het NK Palingroken. Dit blijkt uit representatief marktonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De helft van de Nederlanders vindt dat de minister actie moet ondernemen en het NK Palingroken daadwerkelijk verbieden. Wakker Dier vroeg onlangs aan minister Verburg en aan de burgemeester van Kortenhoef (waar het ‘feestje’ op 5 september plaats zal vinden) het evenement te verbieden, omdat de paling een afschuwelijke dood sterft en met uitsterven is bedreigd. De dodingmethode, waarbij de paling levend in een zoutbad wordt gegooid, is voor Nederlanders de belangrijkste reden om van het palingroken af te willen, zo bleek uit het onderzoek.

Wakker Dier stuurt de resultaten van het onderzoek naar de minister. “We moeten ons schamen hoe we in Nederland met de paling omgaan,” aldus Wakker Dier. “En we moeten zeker geen feestjes meer organiseren rondom deze bedreigde en mishandelde diersoort. Het NK Palingroken hoort, samen met het Oudhollandse ‘spelletje’ palinghangen, in de verleden tijd.”

Dierenleed
Palingen komen op een afschuwelijke manier aan hun eind. Ze worden levend in een zoutbad gegooid om de paling van zijn slijmlaag te ontdoen. Deze doodstrijd kan wel twintig minuten duren. Naar aanleiding van eerder onderzoek van Wakker Dier vergeleek cosmetisch arts Robert Schoemacher de dodingmethode met het uitdrukken van brandende sigaretten over het hele lichaam.

Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2002 besloot een Kamermeerderheid voor een verbod op het levend zouten van paling, maar er gebeurde niets. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld. In Duitsland is het onverdoofd zouten van paling al jarenlang verboden.

Bedreigde diersoort
In 2007 werd paling op de IUCN rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet en belandde de glasaal, de larve van de paling, ze op de CITES-lijst (CITES staat voor de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Dit betekent dat de handel in paling en aal aan banden wordt gelegd. In maart waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa verboden wordt, duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld. In april besloot minister Verburg om de palingvangst 2 maanden per jaar stil te leggen, precies in de periode dat het NK palingroken wordt georganiseerd.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Team Vier. Men werd de vraag voorgelegd hoe vaak en wat voor vis men eet, en wat men vindt van het NK Palingroken. En wat men daarvan vindt met de wetenschap dat deze soort met uitsterven is bedreigd en nadat de dodingmethode werd uitgelegd. De laatste vraag die werd gesteld was of de minister in moet grijpen en het NK Palingroken moet verbieden. Om te beginnen was het aantal voorstanders van het NK 34%. De helft was neutraal en 8% was tegen. Na de uitleg van de bedreigde status van de paling was het aantal voorstanders gedaald tot 18%. Na de uitleg van de dodingmethode daalde het aantal voorstanders verder tot 9% en groeide het aantal tegenstanders tot 68%. Fervente viseters hebben minder problemen met het NK Palingroken. De helft van de Nederlanders wil een verbod van de minister. Hieronder waren meer vrouwen dan mannen (64% versus 42%).
Bron: wakkerdier.nl
Kijk ook eens op : www.palingkweek.nl
 
    terug naar boven
   
 

Pasgeboren walvishaai ontdekt


Het Wereld Natuur Fonds heeft in de ondiepe wateren ten oosten van de Filipijnen een bijzondere ontdekking gedaan: een pasgeboren walvishaai. Tot nu toe was het voor wetenschappers een raadsel waar de walvishaai zich voortplantte. Hieraan komt nu hoogstwaarschijnlijk een einde. De gevonden walvishaai is slechts 38 centimeter lang. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat de vis in het gebied is geboren.
De kleine walvishaai werd gevangen door een visser in de Filipijnse provincie Sorogan. Hij bond een touw om de staart van de vis en nam het dier mee naar het strand om ‘m vervolgens te verkopen. Wetenschappers wisten dat te voorkomen en onderzochten het dier voordat ze ‘m in diepere wateren weer vrijlieten.
De walvishaai is de grootste vis ter wereld. Hij kan maar liefst meer dan twaalf meter lang worden en is niet gevaarlijk voor mensen. De walvishaai is een haai en geen walvis. Wel voedt hij zich op dezelfde manier als veel walvissen: door plankton uit het zeewater te zeven. Bij het planktonzeven zwemmen de walvishaaien vaak rustig nabij het wateroppervlak rond. Daardoor kunnen duikers deze grote haaiensoort regelmatig tegenkomen. De walvishaai staat op de Rode Lijst van de IUCN aangeduid als kwetsbaar. Hun aantal neemt af.
Het gebied waar de jonge walvishaai is gevonden ligt aan de rand van de Koraaldriehoek, ook wel de kraamkamer van de wereldzeeën genoemd. De Koraaldriehoek strekt zich uit over de zeeën van Indonesië, de Filipijnen, Maleisie, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomon Eilanden en Oost-Timor. Leiders van deze zes landen komen 15 mei tijdens de Wereld Oceanen Conferentie samen in Indonesië en maken daar een aantal maatregelen bekend om de ecosystemen en de voedselzekerheid in de regio te beschermen.
 
    terug naar boven
   
 

Rapport schetst onthutsend beeld over veetransporten


Compassion in World Farming Nederland publiceert vandaag een nieuw rapport over veetransporten in de Europese Unie. Het rapport is gebaseerd op de laatste cijfers en het nieuwste wetenschappelijk onderzoek. Het geeft een onthutsend beeld van het dierenleed dat veroorzaakt wordt door het vervoer van dieren over grote afstanden.

Het rapport, dat werd geschreven door Peter Stevenson, beschrijft de belangrijkste routes voor verre diertransporten in de EU. Nederland neemt daarbij een belangrijke plaats in. Zo importeerde ons land in 2007 bijvoorbeeld meer dan 300.000 jonge kalfjes uit verre landen als Polen, Litouwen en Ierland. In hetzelfde jaar exporteerde Nederland meer dan 1,4 miljoen levende varkens en biggen naar Spanje en Italië. Zowel varkens, als jonge kalfjes, kunnen slecht tegen de verre transporten en tegen de barre omstandigheden waaronder deze vaak plaats vinden.

De Europese regels voor diertransport staan toe dat dieren over grote afstanden worden vervoerd. Toch worden de voorgeschreven rijtijden vaak overtreden, zijn de veewagens vaak overvol en krijgen de dieren vaak onvoldoende rust, eten en drinken. Het aantal incidenten rond veetransporten is dan ook groot. Het rapport somt op:
• 2005: Nederlandse varkens dood op een reis naar Italië
• 2006: 263 biggen dood op een reis van Nederland naar Griekenland
• 2007: 190 biggen dood op een reis van Nederland naar Italië
• 2007: 13 Nederlandse biggen dood bij aankomst in Spanje
• 2007: In Duitsland sijpelt bloed van een Nederlandse vrachtwagen met varkens. De wagen blijkt te zwaar beladen en 127 varkens hebben ernstige bijtwonden.
Natuurlijk doet het rapport ook belangrijke aanbevelingen om een eind te maken aan het dierenleed dat veroorzaakt wordt door verre diertransporten. De belangrijkste is een verbod van alle transporten die langer dan acht uur duren. Daarnaast dringt Compassion in World Farming er bij de Europese Unie en haar lidstaten op aan veetransporten streng te controleren, bijvoorbeeld door meer en beter samen te werken en door effectief gebruik te maken van satellietnavigatie.
• Lees de samenvatting, of download het volledige rapport op www.ciwf.nl
• Help de dieren, teken nu tegen verre veetransporten!
 
 
    terug naar boven
   
 

Nieuwe kansen voor Filippijnse krokodil

5-08-2008
Onderzoekers van de Universiteit van Leiden hebben op 30 juli vijftig in gevangenschap gekweekte Filippijnse krokodillen uitgezet in een meer in het Northern Sierra Madre Natural Park op het Filippijnse eiland Luzon. De Filippijnse krokodil (Crocodylus mindorensis) is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Hij komt alleen op de Filippijnen voor. Wetenschappers schatten dat er voor de uitzetting nog minder dan 100 exemplaren in het wild leefden.

Het Northern Sierra Madre Natural Park is mede tot stand gekomen door Nederlandse ontwikkelingshulp. Het is het grootse en één van de belangrijkste beschermde gebieden van de Filippijnen. Sinds 1989 doen onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden onderzoek in dit unieke natuurgebied.
Het afgelopen jaar is er intensief overleg geweest met vissers, landeigenaren, omliggende dorpsgemeenschappen en de gemeente over de herintroductie van krokodillen in het meer. Er is brede maatschappelijke steun voor de herintroductie. Ook wordt actief gewerkt aan het aanpakken van de belangrijkste bedreigingen van de soort, zoals jacht en het gebruik van destructieve vismethoden.
Eerder kregen de onderzoekers al subsidie voor hun werk van het INNO-fonds. Dit fonds wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en heeft tot doel om kleinschalige, internationale natuurbeschmeringsprojecten te ondersteunen. Met de subisidie is een voorlichtingsproject voor de lokale bevolking opgezet.
Bron: WNF
 
    terug naar boven
   
 

Bestand blauwvintonijn in Middellandse Zee op instorten

21-05-2009
Als de jacht op de laatste blauwvintonijnen in de Middellandse Zee op de huidige voet doorgaat, zijn de tonijnen die zich kunnen voortplanten, in 2012 weggevist. Dit betekent de definitieve nekslag voor deze magische, snelle roofvis in de Middellandse Zee. Het betekent ook het definitieve einde voor de vele vissers die actief zijn in dit gebied. “Het bestand staat op instorten. Het is nu aan het gebeuren, terwijl er op dit moment nog steeds als gekken wordt doorgevist”, aldus Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij de presentatie van het boek Reuzentonijn van NRC-correspondent Steven Adolf in Den Haag.
Ondertussen wordt ook het gewicht van de gevangen tonijnen steeds kleiner. Voordat er sprake was van industriële visserij in de Middellandse Zee, vingen vissers soms wel tonijnen van 900 kilo. Maar inmiddels is het gemiddelde gewicht drastisch gedaald. Tonijnen gevangen voor de kust van Lybië, zijn gedaald van gemiddeld 124 kg in 2001 tot nog maar 65 kg in 2008. Voor de kust van Spanje werden in 1993/1994 vissen gevangen van gemiddeld 159 kg; nu is dat nog maar 77 kilo, en tonijnen gevangen voor de kust van Turkije zijn in gewicht gedaald van 80 kg in 1993/1995 tot 41 kg in 2008. “De daling in gewicht zorgt voor extra druk op het bestand, omdat juist grote tonijnen voor veel meer nageslacht kunnen zorgen dan de kleinere”, aldus Drijver.

Het WNF dringt aan op een onmiddellijke sluiting van de visserij, zodat het bestand de gelegenheid kan krijgen om zich te herstellen. “Er is hier sprake van een volledig uit de hand gelopen situatie, waarbij steeds meer schepen jagen op steeds minder tonijn. De quota die worden toegewezen, zijn veel hoger dan de wetenschappelijke adviezen. Maar de vissende landen houden zich vaak niet aan de quota en daar bovenop is er nog illegale visserij. Ook wordt gebruik gemaakt van vliegtuigjes die de scholen opsporen. De tonijn heeft dus geen enkele kans.

Alle restaurants en winkels in Monaco besloten in april om geen blauwvintonijn meer te verkopen. Het WNF is blij met dit initiatief en hoopt dat andere landen dit voorbeeld volgen. Blauwvintonijn staat ook in de rode kolom van de nieuwe VISwijzer 2009-2010, dit betekent: liever niet eten. In de wereld komt steeds meer steun om blauwvintonijn op lijst I te krijgen van de CITES-conventie. In 2010 vindt weer een grote CITES-conferentie plaats. Plaatsing op lijst I betekent dat de internationale handel wordt verboden. Op lijst I staan al bedreigde dieren als de tijger en de mensapen. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species.
Bron: WNF
 
    terug naar boven
   
 

'Ecologische ramp dreigt op Hawaï'

20-03-2009

WASHINGTON - Het gaat slecht met een derde van de vogelsoorten in de Verenigde Staten. Het gaat vooral slecht met vogels in bossen, weides en dorre gebieden.

Daar is de populatie met 40 procent gekrompen. In Hawaï dreigt volgens wetenschappers zelfs een ecologische ramp.

Dat staat in een rapport dat gemaakt is in opdracht van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken dat donderdag naar buiten is gebracht.

In de VS leven meer dan achthonderd soorten vogels. Daarvan zijn er 67 bedreigd en nog eens 184 in gevaar.
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/1935720/ecologische-ramp-dreigt-op-hawai.html
 
 
    terug naar boven
   
 

Viana do Castelo:
de eerste anti-stierenvechtgemeente in Portugal!

5-03-2009

Op 27 februari jl. vond een historische gebeurtenis plaats: de burgemeester van Viana do Castelo verklaarde zijn gemeente tot de eerste anti-stierenvechtgemeente in Portugal! Dit gebeurde na een stemming in de gemeenteraad, waarin de meerderheid van de Raad tegen het stierenvechten stemde.

Vóór deze beslissing was Portugal het enige Europese stierenvechtland waar nog geen enkele gemeente zich stierenvechtvrij had verklaard, terwijl de meerderheid van de inwoners tegen het stierenvechten is. Nu is het eindelijk zo ver!

We wisten dat er iets geweldigs stond te gebeuren in deze kustgemeente in het noorden van Portugal, toen de gemeenteraad in december 2008 besloot om de lokale arena te kopen en deze om te bouwen tot wetenschaps- en educatiecentrum. Na deze beslissing ontving de gemeente meer dan 1.000 bedankbrieven van over de hele wereld, waarin hen ook werd verzocht de volgende stap te zetten en Viana do Castelo tot anti-stierenvechtstad uit te roepen.
De gemeente nam die stap gelukkig ook en de eerste anti-stierenvechtstad in Portugal is een feit! De ervaring leert ons dat andere gemeenten nu snel zullen volgen.
Bron: CAS International
 
    terug naar boven
   
 

'Edelherten waren voor kersttafel'

9-02-2009

De negen edelherten die op Terschelling worden afgeschoten, komen oorspronkelijk uit een fokkerij en waren toch al 'bestemd voor de kersttafel'. Dat heeft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) dinsdag gezegd in antwoord op protesten van onder meer de Partij voor de Dieren tegen het afschieten van de herten.

Donner relativeerde met zijn opmerking de opwinding bij de PvdD, de PVV en GroenLinks die was ontstaan nadat minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) maandag bekend had gemaakt dat de tien edelherten zullen worden afgeschoten. Pogingen om de dieren te verdoven en terug te brengen naar het vaste land zijn mislukt.

Donner, die Verburg dinsdag verving tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer, erkende dat het verdoven van de dieren beter was geweest. Toch worden ze nu afgeschoten, omdat er haast bij is, zei Donner. Vanaf volgende week is het twee weken heel druk op het eiland vanwege de voorjaarsvakantie. Dan kan er niet worden gejaagd. Kort daarna begint het broedseizoen.

"Het is in alle opzichten gewenst om de beesten te verdoven, maar helaas is het besluit noodzakelijk om tot afschot over te gaan", zei Donner. "Dit zijn moeilijke afwegingen, maar de herten waren toch al bedoeld om met Kerstmis te worden geconsumeerd."

De herten komen oorspronkelijk uit een fokkerij. Vorig jaar zijn de tien dieren bij wijze van grap losgelaten op Terschelling. Slechts bij één hert is het gelukt het te verdoven en terug te brengen naar het vasteland. Maandag is het eerste hert geschoten. De Partij van de Dieren organiseert woensdag op Terschelling bij wijze van protest een kranslegging voor het dode hert.
Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2028117.ece
 
    terug naar boven
   
 

Activisten botsen met walvisvaarder
dode walvis op schip

6 Februari 2009

Een schip van militante dierenactivisten en een Japanse walvisvaarder zijn tegen elkaar gebotst tijdens een confrontatie bij Antarctica. Beide partijen beschuldigen elkaar van ongekende agressie.

Het Japanse persbureau Kyodo sprak vrijdag over een escalatie. Het schip van de milieubeschermers probeerde het binnenhalen van een gedode walvis te verhinderen. Maar een andere walvisvaarder ramde het vaartuig van de Amerikaanse organisatie Sea Shepherd Conservation. De kapitein van het activistenschip stelde dat hij de Japanners de afgelopen vijf jaar tijdens acties tegen de walvisjacht nog nooit zo agressief had zien reageren. De schade zou echter gering zijn.
Japan op zijn beurt beschuldigde de organisatie van ,,ecoterrorisme''. Een woordvoerder van de autoriteiten sprak over het absolute recht van elk schip om zich tegen ,,maritieme criminelen'' te verdedigen. De activisten zouden hebben geprobeerd met touwen de schroeven van walvisvaarders vast te laten lopen.
De Japanse walvisvaarders willen dit seizoen naar verluidt ongeveer duizend walvissen vangen. De internationale afspraken over de walvisvangst laten de jacht voor wetenschappelijke doeleinden toe.

Bron: Algemeen Dagblad
 
 
    terug naar boven
   

 

BLOEDARMOEDE MILJOEN KALFJES AANGEPAKT

25 september 2008

CAMPAGNE TEGEN ZIEK KALFSVLEES IN KALFSDICHTSTE LAND TER WERELD


Stichting Wakker Dier start vandaag een meerjarencampagne om één miljoen kalfjes te verlossen van bloedarmoede. Met radiospotjes wordt vanaf vandaag het publiek geïnformeerd. Binnenkort starten acties gericht op horeca en supermarkten. Kalfjes worden in de bio-industrie ziek gemaakt met bloedarmoede, enkel en alleen om het vlees blanker te kleuren. Het is typisch Nederlands dierenleed: Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees. In Nederland wordt kalfsvlees veel in restaurants gegeten en in toenemende mate ook in supermarkten verkocht. De consumptie stijgt al jaren.

Pasgeboren kalfjes worden uit steeds meer afgelegen uithoeken van Europa aangesleept. Daarvoor worden ze gelijk na de geboorte bij de moederkoe weggehaald. De kalfjes staan de eerste acht weken alleen. Daarna worden ze vier maanden vetgemest in krappe hokken, zonder stro, staand in hun eigen stront. Door een dieet met kunstmelk krijgen ze bloedarmoede en kleurt het vlees blank. Blank kalfsvlees is letterlijk en figuurlijk een ziek stukje vlees van een kalf dat nooit een wei heeft gezien.

Met de kalfsvleescampagne wil Wakker Dier hetzelfde bereiken als de biggencastratie- en legbatterijcampagne. Door gerichte company campaigning zijn alle supermarkten en het merendeel van de verwerkende industrie overgestapt van eieren uit de legbatterij naar scharreleieren. De castratiecampagne leidde ertoe dat alle supermarkten vanaf 2009 geen vlees meer verkopen van biggetjes die onverdoofd zijn gecastreerd. De bloedarmoede zal centraal staan in de kalfsvleescampagne. De campagne zal moeten opboksen tegen de kalfsvleespromo-campagne van de veesector die recent 3 miljoen subsidie van de EU kreeg.

Kalfsvlees wordt in Nederland door twee bedrijven geproduceerd: van Drie en Alpuro. De Firma Van Drie in Apeldoorn is de wereldmarktleider. Eén vijfde van alle kalfsvleesgerechten die in Europa op de menukaart staan komt van deze ‘groothandelaar in bloedarmoede’. Jaarlijks worden in Nederland anderhalf miljoen kalfjes vetgemest voor kalfsvlees. Driekwart daarvan heeft bloedarmoede. Omdat er onvoldoende kalfjes op Nederlandse melkveebedrijven worden geboren, worden jaarlijks 600.000 pasgeboren kalfjes geïmporteerd; de laatste jaren steeds vaker uit vergelegen landen als Polen en Litouwen. In Engeland zijn er initiatieven om een halt te brengen aan de kalver-exporten naar Nederland, vanwege het grote dierenleed in ons land. De kalveren voor het blank kalfsvlees worden in standaardhokken gehouden; de eerste acht weken alleen, daarna in krappe groepshokken. Een paar veebedrijven produceren onder label ‘Peter’s Farm’ waarbij de dieren wel meer ruimte hebben maar nog steeds bloedarmoede. Een vierde van de kalfsvleesproductie is tegenwoordig ‘rosé’vlees. Hiervoor geldt hetzelfde kalverleed als de blanke kalveren, exclusief de bloedarmoede. Er is in Nederland één biologisch kalverbedrijf: Boon in Ede. Daar lopen de gezonde kalfjes lekker buiten in de wei.
Bron: wakkerdier.nl

 
    terug naar boven
   

 

Wilde olifanten doden vijf mensen in Nepal
13-09-2008
Een kudde wilde olifanten heeft zaterdag in dorpen in het zuidoosten van Nepal vijf mensen gedood, onder wie een 12-jarig meisje. Dat meldde de politie.

In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen drie olifanten dorpen binnen aan de grens met India en vertrapten hier vijf mensen. Vrijdagmorgen was in een nabijgelegen dorp ook al een dode gevallen.
Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/1914290/__Olifanten_doden_vijf_mensen__.html
 
    terug naar boven
   
 
Confrontatie voor en tegenstanders stierenvechten
10-06-2008

Lobbyisten van organisaties van zowel voor- als tegenstanders van het stierenvechten waren onlangs bij het Europese Parlement te gast. WSPA en onze partners in de alliantie Bullfighting Free Europe tonen aan dat deze wrede sport een aftakelende bedrijfstak is.

Terwijl wij het bewijsmateriaal aan de leden van het Europees Parlement presenteren, is ook de lobby vóór het stierenvechten binnen het parlementsgebouw aan het werk. Deze propageert het idee dat stierenvechten een bloeiende tak van sport is die deel uitmaakt van de Spaanse cultuur en traditie, en probeert daarmee een rechtvaardiging te vinden voor de subsidies die ze momenteel ontvangen.

Het bewijs van het tegendeel wordt onder andere gevormd door de lage bezoekersaantallen, waardoor alle arena’s voor stierengevechten in Barcelona op één na zijn gesloten, en door een enquête uit 2007, waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de Spanjaarden geen belangstelling heeft voor deze bloedsport, een sport waarbij meer dan 40.000 stieren per jaar onder afschuwelijke omstandigheden aan hun einde komen, en die het welzijn van grote aantallen paarden in gevaar brengt.
Bron: http://www.wspa.nl/latestnews/2008/confrontatie_stierenvechten.aspx
 
    terug naar boven
   
 

De visie van WSPA is een wereld waarin dierenwelzijn ertoe doet en wreedheid stopt.


Al meer dan 25 jaar brengt de WSPA dierenwelzijn onder de aandacht. We concentreren ons op gebieden in de wereld waar weinig of helemaal geen maatregelen worden genomen om dieren te beschermen.

Het werk van WSPA is voornamelijk gericht op vier belangrijke domeinen van dierenwelzijn:

Gezelschapsdieren
Verantwoordelijk huisdierbezit, humane opvang van zwerfdieren en het voorkomen van wreedheden.

Commerciële uitbuiting van wilde dieren
Bio-industrie en de wrede behandeling en het doden van wilde dieren voor voedingsmiddelen of andere producten.

Dieren voor consumptie
Bio-industrie, lange-afstandstransporten en het slachten van dieren voor de consumptie.

Noodhulp aan dieren bij rampen
Zorg dragen voor dieren die lijden vanwege natuurlijke of door de mens veroorzaakte rampen en daarmee de bestaansmiddelen van de bevolking veilig stellen.

Onze missie is een wereldwijde beweging voor dierenwelzijn te realiseren.

Met de status van adviseur bij zowel de Verenigde Naties als de Raad van Europa is WSPA het grootste samenwerkingsverband van alle dierenwelzijnsorganisaties ter wereld.

We zijn er trots op dat we deel uitmaken van een groeiend netwerk van meer dan 928 lidorganisaties in 153 landen.

WSPA brengt over de hele wereld mensen en organisaties samen om het dierenwelzijn mondiaal aan de orde te stellen.

WSPA heeft 13 kantoren en honderdduizenden donateurs over de hele wereld.

Hoe WSPA deze doelen wil bereiken

In de politiek hebben we campagne gevoerd om regeringen en belangrijke beleidsmakers over te halen bestaande praktijken te veranderen en nieuwe wetten aan te nemen om het welzijn van dieren te beschermen of te verbeteren.

Met de ruimhartige steun van onze donateurs heeft WSPA mensen geholpen om nieuwe organisaties voor dierenwelzijn op te zetten, waardoor lokale gemeenschappen zich over de hele wereld konden inzetten voor verbetering van het welzijn van dieren.

Omdat wij ervan doordrongen zijn dat onwetendheid van de mens een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van wreedheid tegenover dieren, zijn de educatieve programma’s van WSPA erop gericht een positieve verandering in de houding van mensen tegenover dieren te bewerkstelligen.

Onze veldwerkers en rampenteams bieden directe hulp aan dieren die verwaarloosd zijn, aan hun lot overgelaten of het slachtoffer zijn geworden van natuurlijke of door de mens veroorzaakte rampen, waar ook ter wereld.
Kijk op: http://www.wspa.nl
 
   
 
    terug naar boven
   
 

TIJGERTELLING BRENGT GOED NIEUWS:
POPULATIE SIBERISCHE TIJGERS STIJGT

1-09-2008

Poetin bracht een bezoek aan het natuurreservaat Ussuri in Siberië om te zien hoe onderzoekers tijgers in het wild bestuderen. Een van de tijgers die ze gevangen hadden, wist te ontsnappen uit een val en stormde op een cameraploeg af.

De premier aarzelde geen moment en pakte een geweer en schoot de tijger neer met een verdovingspijltje.

De voormalige KGB-agent poseert graag als macho in de media. Op de foto’s van het bezoek te zien hoe hij in camouflagekleding door de Siberische wildernis struint. Hij hielp mee de slagtanden van de tijger op te meten en een zendertje om de nek van het dier te hangen. Vorig jaar liet Poetin zich als president fotograferen terwijl hij in zijn blote bast stond te vissen.

De Amurtijger werd met uitsterven bedreigd, maar fokprogramma’s zijn succesvol. De populatie is in honderd jaar niet zo groot geweest, meldde het Wereld Natuur Fonds vorig jaar. Poetin bedankte zondag Europa en Amerika voor hun hulp bij het redden van de Amurtijger.



Situatie in 2006
In het Russische Verre Oosten leven naar schatting nog zo'n 480 Siberische tijgers, zo blijkt uit de grootste tijgertelling die ooit heeft plaatsgevonden in dit uitgestrekte gebied. De resultaten zijn afgelopen weekend gepresenteerd. Die laten zien dat na intensieve stroperij van Siberische tijgers in de jaren negentig, het gelukt is om het tij te keren: de populatie heeft zich gestabiliseerd.
De onderzoekers melden nu dat er tussen de 334 tot 417 volwassen tijgers en 97 tot 112 welpen leven in het Russische Verre Oosten, het laatste bolwerk van de Siberische tijger.
Het Wereld Natuur Fonds, dat meegewerkt heeft aan de telling, en tijgerspecialisten wereldwijd zijn blij met deze resultaten omdat tijgeraantallen in veel andere delen van Azië blijven afnemen.


Voor de tijgertelling kamden bijna 1000 mensen het dichtbeboste en afgelegen leefgebied van de Siberische (of Amoer) tijger uit op zoek naar sporen. Sommigen waren maanden onderweg en legden meer dan 21.000 km af te voet, op ski's, per sneeuwscooter of per auto. Siberische tijgers - de grootste katachtigen ter wereld - mijden mensen en worden zelden gezien, maar laten wel bewijzen van hun aanwezigheid achter. Een telling kan daarom alleen in de winter plaats vinden, als pootafdrukken en andere sporen goed zichtbaar zijn. In totaal zijn 4.100 sporen van tijgers gevonden, waarbij het meestal ging om meerdere sporen van dezelfde tijgers. De onderzoekers hebben de locatie van al deze sporen in kaart gebracht en daarna een schatting van het minimum aantal tijgers gemaakt op basis van de grootte en de spreiding van de sporen.

Tijdens het vorige onderzoek in 1996 werden 330-371 volwassen tijgers en 85-105 welpen geteld. Vergeleken met de nu gepresenteerde cijfers lijkt wellicht sprake te zijn van een lichte groei van de tijgerpopulatie, maar deze conclusie is volgens de onderzoekers onjuist. Het verschil tussen de telling van 1996 en die van afgelopen winter is namelijk dat ditmaal het hele gebied is uitgekamd. Ook de onderzoekstechnieken zijn intussen verbeterd. Aan het onderzoek werkten 20 organisaties en instellingen mee, variërend van natuurbeschermingsorganisaties, tot diverse Russische overheidsinstanties.

"Het feit dat de tijgerpopulatie in Rusland nu stabiel is, is een eerbetoon aan het harde werken en de toewijding van vele natuurbeschermingsorganisaties en overheidsmedewerkers hier in Rusland," zegt Yuri Darman, directeur van het WWF-kantoor in Vladivostok. Stroperij, maar ook vernietiging van zijn leefgebied door landbouw, de aanleg van wegen en (vaak illegale) houtkap zijn de belangrijkste bedreigingen voor de Siberische tijger. Het Wereld Natuur Fonds werkt in Rusland aan het tegengaan van stroperij, het reguleren van de jacht op de prooidieren van de Siberische tijger en bescherming van zijn leefgebied.

De coördinatoren van het onderzoek kwamen afgelopen weekend bijeen in Vladivostok om hun bevindingen te presenteren. Zij benadrukten wel dat het gaat om voorlopige resultaten, maar dat ze op basis van deze cijfers met een gerust hart durven stellen dat de populatie Siberische tijgers in Rusland zich gestabiliseerd lijkt te hebben. De onderzoekers zullen de komende maanden nog in kaart brengen van welke prooidieren de tijgers afhankelijk zijn en een meer diepgaande analyse maken van de spreiding van de tijgers.
 
    terug naar boven
   
 

ORANG-OETAN EN GIBBON
NOG STEEDS GEWILD HUISDIER


Een rapport van onderzoeksbureau TRAFFIC toont aan dat orang-oetans en gibbons nog steeds volop verhandeld worden op Java en Bali als huisdier. Dit ondanks het feit dat beide dieren al sinds 1931 bij wet beschermd zijn in Indonesië. TRAFFIC - opgericht door het Wereld Natuur Fonds en IUCN - brengt de handel in bedreigde dieren en planten in kaart. Voor dit rapport inventariseerden de onderzoekers de omvang van de handel in orang-oetans en gibbons op 35 zogenaamde 'vogelmarkten' - waar naast vogels allerlei wilde dieren worden verhandeld - in 22 steden verspreid over Java en Bali. Daarnaast verzamelden ze informatie van lokale overheidsinstanties en opvangcentra over inbeslagnames en vrijwillig afgestane orang-oetans en gibbons. Zo heeft het rapport gegevens verzameld van 559 verhandelde en inbeslaggenomen gibbons (391) en orang-oetans (168) in de periode 1994 tot 2003. Door gebrekkige controle en registratie is de totale omvang van de handel in orang-oetans en gibbons onbekend, maar deze is zeer waarschijnlijk nog velen malen groter.

De onderzoekers schatten bijvoorbeeld dat van de wilde orang-oetans op Borneo (in totaal nog ongeveer 55.000 dieren) jaarlijks ongeveer 1000 dieren het slachtoffer worden van de illegale handel op Java en Bali. Orang-oetans en gibbons worden gevangen om te voorzien in de aanhoudende vraag naar deze dieren als huisdier. Orang-oetans zijn een status-symbool voor particulieren, maar worden ook verkocht om in te zetten als toeristische attractie. Zo namen de Thaise autoriteiten eind 2003 115 orang-oetans in beslag bij 'Safari World' in Bangkok.

Zowel internationale regelgeving (het CITES-verdrag) als de Indonesische wet verbiedt het verhandelen en bezitten van orang-oetans en gibbons, beide ernstig bedreigde diersoorten. In Indonesië kan het overtreden van deze wet een boete van ruim 8.000 Euro en 5 jaar gevangenisstraf opleveren. In de praktijk stellen de onderzoekers echter vast dat mensen die orang-oetans en gibbons verhandelen en bezitten zelden worden vervolgd. Minder dan 10% van de mensen die betrapt zijn op handel in en/of bezit van een orang-oetan of gibbon, zijn vervolgens ook vervolgd voor het begaan van deze overtreding. Alles wijst erop dat vele justitie en politie-medewerkers, inclusief rechters en aanklagers, het handelen in of bezitten van bedreigde dieren als huisdieren niet als een ernstig vergrijp zien.

"Een grootschalig voorlichtings- en educatie programma voor zowel het publiek als overheidspersoneel is hard nodig om mensen te informeren over de beschermde status van orang-oetans en gibbons, en om controle en handhaving van regels door politie en justitie te verbeteren", aldus Mubariq Ahmad, directeur van WWF Indonesië. Het rapport concludeert ook dat het monitoren van de handel moet verbeteren om de ware omvang beter in kaart te kunnen brengen en om effectiever tegen de handel op te kunnen treden.

Orang-oetans en gibbons staan al ernstig onder druk door het verdwijnen van hun leefgebied als gevolg van (illegale) houtkap, de aanleg van palmolieplantages en bosbranden. Reden temeer om er alles aan te doen om de illegale handel in deze dieren terug te dringen, vindt het Wereld Natuur Fonds.

WNF
 
    terug naar boven
   
 

VISKWEKERIJ: EEN NIEUWE VORM VAN BIO-INDUSTRIE


De viskwekerij is de snelst groeiende bio-industrie-tak ter wereld.
Ongeveer 30% van de geconsumeerde vis komt al uit viskwekerijen.
Als je zalm, paling, forel of tilapia eet komt het veelal uit kwekerijen, ook kabeljauw en tong worden steeds vaker in kwekerijen vetgemest. Er zijn geen regels over huisvesting en dit betekent vaak dat ze in grote bakken of kooien in grote hoeveelheden op elkaar worden vetgemest. Soms zit er zelfs meer vis dan water in de bakken. Over de gevolgen hiervan voor het welzijn van vissen is amper iets bekend. Solitaire (van nature alleen-levende) vissen als de paling worden hierdoor agressief en veel palingen hebben dan ook bijtwonden. Schuilmogelijkheden en waterstroming, die veel vissen nodig hebben voor hun natuurlijk gedrag, ontbreken, wat vaak leidt tot gestoord gedrag.

Kijk ook eens op: www.duurzamevisteelt.nl  - www.duurzamevisserij.nl
   
    terug naar boven
   
 
 
 
 

Doelstellingen | Colofon | Privacy policy | Disclaimer | Copyright | Contact
Forum | Specials | Linkpagina | Powered by FunArtWebdesign