|
|
|
|
====================================================================
Wandelen als basis voor uw gezondheid.
75% van de volwassen Nederlanders is
onvoldoende in beweging. U kunt men hier op een gemakkelijke manier
iets aan doen; Wandelen is de meest natuurlijke bewegingsvorm voor
de mens. U heeft geen speciale vaardigheden en faciliteiten
nodig om te wandelen.
www.wandelend.nl
-
www.wandelendoetwonderen.nl
-
www.laatnederlandwandelen.nl
====================================================================
Natuurvoeding, wat is dat nu precies. Natuurvoeding, is dat hetzelfde
als biologische voeding?Waar, of bij wie moet ik zijn met mijn vragen?
Natuurlijk op
www.natuurvoedingsconsulenten.nl
====================================================================
Natuurvoedingskundigen in
Nederland
Wat kan een natuurvoedingskundige en natuurvoeding voor u
betekenen.
Nieuws over natuurlijke voeding en gezondheid!
http://www.natuurvoedingsspecialisten.nl
====================================================================
===================================================================
Opnieuw Chinese melk
vergiftigd met melamine
2-02-2010
AP, Reuters
Chinese autoriteiten hebben opnieuw melk vergiftigd met melamine in
de winkelschappen gevonden. In 2008 stierven tenminste zes kinderen
en werden honderdduizenden vergiftigd door verontreinigde melk,
waarop de China verbetering van de controle op voedselveiligheid
beloofde. Gisteren startte een nieuwe campagne om de vergiftigde
melk uit de winkels te halen.Niemand weet hoeveel vergiftigde melk
er nog op de markt is, aldus een lid van de commissie voor
voedselveiligheid, Chen Junshi, geciteerd in de China Daily van
vandaag. Vergiftigde melk is al gevonden in Shanghai en de
provincies Shaanxi, Shandong, Liaoning en Hebei, aldus
staatspersbureau Xinhua. Sommige producten waren in het vorige
schandaal in 2008 uit de schappen verwijderd, opnieuw verpakt en
weer in roulatie gebracht.
„Alle producten verontreinigd met melamine zullen worden gevonden en
vernietigd”, aldus minister Chen Zhu (Volksgezondheid) dit weekeinde
tegenover Xinhua. Een van de bedrijven die nu in de beklaagdenbank
staan, Shanghai Panda Dairy Co., was ook al betrokken bij het vorige
schandaal. In totaal werd toen bij 22 melkverwerkende bedrijven
melamineverontreiniging aangetroffen.
De autoriteiten zullen niet elk verontreinigd product weten te
vinden, zegt Victoria Sekitoleko, vertegenwoordiger in Peking van de
Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de VN, die de maatregelen
verwelkomt. „Deze handelaren weten van geen ophouden en dus zullen
de autoriteiten continue alert moeten blijven.”
Melamine is een basisstof voor kunsthars en wordt aan melk
toegevoegd om te verbergen dat deze melk is aangelengd met water.
Melamine telt veel stikstofmoleculen en telling van het aantal
stikstofmoleculen in melk is de klassieke test voor het gehalte aan
eiwit.
Actie tegen massale doding gezonde
geiten
12-12-2009
Partij voor de Dieren: De Partij voor de Dieren roept het kabinet op
om niet over te gaan tot ruiming van gezonde, drachtige geiten. De
Partij voor de Dieren is een petitie begonnen op haar website “Stop
massale doding gezonde geiten en schapen”. De PvdD verwijt het
kabinet ernstige nalatigheid in het nemen van maatregelen om de
Q-koorts te bestrijden. Als gevolg hiervan zijn duizenden mensen
ziek geworden en zijn er al 11 mensen aan de Q-koorts overleden. Nu
zullen als gevolg van falend beleid duizenden dieren onnodig gedood
worden.
De Partij voor de Dieren zal morgen in de Kamer ook moties indienen
waarin zij oproept om de besmette bedrijven openbaar te maken, de
dieren individueel te testen op aanwezigheid van de bacterie en een
algeheel fokverbod in de geitensector eisen.
Sinds 2007 is al bekend welk risico de intensieve geitenhouderij
vormt voor de volksgezondheid. Desondanks zijn er geen harde
maatregelen genomen om een uitbraak van q-koorts te bestrijden,
waardoor de bacterie zich over het hele land heeft kunnen
verspreiden. Hoe duidelijk ook beloofd was in het verleden dat er
nooit meer massale dodingen zouden plaatsvinden van gezonde dieren,
het kabinet heeft het er opnieuw op laten aankomen. Vorig jaar was
al duidelijk welke ernstige problemen er ontstonden door grote
hoeveelheden schapen en geiten bij elkaar te houden in de intensieve
vee-industrie. Nergens in de wereld is het q-koorts probleem zo
groot als in Nederland. Het lijkt niet toevallig dat de problemen
zich juist bij ons, het meest veedichte land ter wereld, voordoen.
Economische belangen hebben veel te lang voorrang gekregen boven de
belangen van dieren en de volksgezondheid.
Wanneer vorig jaar ingezet was op een fokverbod hadden de problemen
voorkomen kunnen worden. De regering heeft geweigerd om maatregelen
te nemen en verschool zich achter het doen van meer onderzoek. De
Partij voor de Dieren vindt het onbestaanbaar dat als gevolg daarvan
nu moet worden overgegaan op ruimingen. Marianne Thieme: “Het ruimen
van gezonde dieren is niet nodig om de volksgezondheid te beschermen
en is ethisch onaanvaardbaar. Wanneer hiertoe wordt overgegaan zal
dit ingegeven zijn door economische motieven: er hoeft dan immers
niet onderzocht te worden welke dieren wel en niet besmet zijn.”
De Partij voor de Dieren zal morgen een motie indienen waarin zij
oproept om de dieren individueel te testen op aanwezigheid van de
bacterie. Zo kan voorkomen worden dat alle drachtige geiten geruimd
moeten worden en kan er gericht ingegrepen worden. De overheid moet
alles op alles zetten om te voorkomen dat gezonde geiten geruimd
worden.
De Partij voor de Dieren pleit tevens voor een algeheel fokverbod in
de geitensector en zal hierover ook een motie indienen.
Geitenhouders mogen momenteel nog steeds doorgaan met het fokken van
nieuwe geiten, ondanks dat het bekend was bij het ministerie van LNV
dat drachtige geiten niet gevaccineerd kunnen worden. Zolang er
nieuwe geiten drachtig worden terwijl de bacterie zich in het milieu
bevind, zal de ziekte zich verder uit blijven breiden en nog meer
slachtoffers maken. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn rond
Q-koorts, zullen er snel harde maatregelen genomen moeten worden om
de volksgezondheid te beschermen. De Partij voor de Dieren pleit
daarom voorts voor het sluiten van geitenbedrijven die zich in de
directe omgeving van woonkernen bevinden. Uit onderzoek van het RIVM
blijkt dat omwonenden van geitenbedrijven een veel hogere kans
hebben om besmet te raken met de bacterie.
Ook roept de Partij voor de Dieren de overheid op om openheid over
de locaties van de besmettingen en over de manier waarop binnen de
ministeries van LNV en VWS vanaf 2007 met Q-koorts is omgegaan. De
locaties van de besmette bedrijven zijn niet openbaar gemaakt,
waardoor nog steeds mensen chronisch ziek worden of zelfs sterven
aan de gevolgen van q-koorts. De Partij voor de Dieren zal morgen
een motie indienen om de locaties van besmette bedrijven openbaar te
maken.
Bron: Partij voor de Dieren
Organisch voedsel heel erg gezond
Voedsel waarbij geen kunstmatige stoffen worden gebruikt is niet
alleen écht gezonder, maar heel veel gezonder.
Organisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede
ingrediënten dan bespoten exemplaren. Zoals veertig procent meer
antioxidanten. Deze stoffen zijn een belangrijk
verdedigingsmechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en
hartziekten.
Volgens professor Carlo Leifert, de coördinator van het Europees
onderzoek, zijn de verschillen tussen organische en bewerkte
groenten en fruit niet zomaar groot, maar ontzettend groot. Hij zegt
dat het eten van organisch voedsel hetzelfde is als het eten van één
extra portie groente of fruit per dag.
Voor dit onderzoek teelden de wetenschappers groenten en fruit,
waaronder kool, sla, aardappelen en graan, op een eigen stuk land.
De helft werd organisch geteeld en de andere helft op de
traditionele manier. Hierna werden ze vergeleken op verschillende
factoren zoals de voedingswaarde.
Bron: Telegraph.co.uk
Bron: gezondheidsnet.n
Een flexitariër eet weinig vlees
Flexitariërs zijn de nieuwe trend in Amerika. Net als vegetariërs
eten flexitariërs vooral plantaardig voedsel zoals granen, groenten
en fruit. Maar daarnaast gaat een stukje gevogelte, vis of mager
vlees er af en toe ook wel in.
Een kwart van de Amerikanen past volgens de 'American Dietetic
Association' bij deze omschrijving van de flexitariër. Deze mensen
eten minstens vier dagen per week geen vlees. Dit is precies wat
voedingsdeskundigen al jaren aanbevelen.
Onderzoeken tonen aan dat mensen die op deze manier eten, in het
algemeen minder wegen, een lagere bloeddruk hebben en minder kans
hebben op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker.
De 'American Dietetic Association' is dus blij met deze trend. Ze
denkt dat er steeds meer mensen flexitarisch zullen gaan leven en
prijzen deze levenswijze ook aan.
(c) gezondheidsnet.nl l
|
====================================================================
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Bite Back
lanceert website met medische argumenten tegen dierproeven
'Dierproeven vormen een gevaar voor de menselijke gezondheid' |
Zeist, 5 maart 2009 – Dierproeven vormen een gevaar voor de
menselijke gezondheid. Tot die conclusie komt
dierenrechtenorganisatie Bite Back, dat uitpakt met een site met
wetenschappelijke argumenten tegen dierproeven. 'Mensen zijn dan wel
dieren, dieren zijn geen mensen,' zegt woordvoerder Alex Romijn.
'Resultaten uit dierproeven kunnen niet zomaar naar de mens
overgebracht worden.' Dit gebeurt vaak wel, en dat is ronduit
gevaarlijk.
In het publieke debat rond dierproeven zijn het steevast de ethische
argumenten die naar boven komen. Maar er zijn ook heel wat
wetenschappelijke redenen om experimenten op dieren stop te zetten.
Daarom lanceert Bite Back het Platform voor Wetenschap zonder
Dierproeven (PWD), een website met wetenschappelijke argumenten
tegen het gebruik van dierproeven in medisch onderzoek. Met de site
lanceert Bite Back ook een fonds dat dierproefvrij onderzoek
financieel zal ondersteunen.
'De wetenschappelijke discussie is in Nederland sterk onderbelicht
in het publieke debat', aldus Alex Romijn. 'Men gaat er standaard
vanuit dat dierproeven mensenlevens redden. Met het platform willen
we wetenschappelijke informatie bij het publiek brengen die aangeeft
waarom dierproeven juist mensen in gevaar brengen.'
Foute resultaten
Mensen zijn dieren, maar dieren zijn geen mensen. Resultaten
verkregen uit dierproeven geven geen garantie op resultaat bij
mensen. Er is vaak zelfs een enorm verschil tussen resultaten bij
mensen en bij de dieren die het dichtst bij ons staan, concludeert
de website.
'Ervan uitgaan dat een medicijn werkt of een stof veilig is omdat
dit bij apen of muizen het geval is, kan dus ronduit gevaarlijk
zijn', aldus Alex Romijn.
Maar dat is nog niet alles. Dierproeven kunnen er ook voor zorgen
dat medicatie tegengehouden wordt. Als een middel bij dieren niet
werkt, wordt het van de markt geweerd. En dat terwijl het bij mensen
net wel een positief resultaat zou kunnen opleveren. Hiervan worden
op de site meerdere voorbeelden gegeven.
De Food and Drugs Administration, een toonaangevende instantie in de
VS, geeft aan dat 92% van de via dierproeven ontwikkelde medicatie
nooit op de markt komt[1], omdat het middel na klinische testen op
mensen niet efficiënt of schadelijk blijkt. Uit een recent artikel
in de New York Times blijkt dat slechts 1 op de 20 behandelmethoden
voor kanker op de markt komt[2]. Slechts een vijfde daarvan blijkt
echt te werken bij mensen. Dierproeven zijn dus duidelijk niet
efficiënt.
Daarom zijn er over de hele wereld steeds meer wetenschappers die
pleiten voor een totale afschaffing van dierproeven - vanuit medisch
en wetenschappelijk standpunt. Deze meningen, visies en informatie
bundelt Bite Back op dierproeveninformatie.nl.
Het alternatief
Gelukkig bestaan er heel wat alternatieve methoden die dierproeven
overbodig maken en waarmee je zelfs betere resultaten kan behalen.
Zo kan heel wat bereikt worden met cel- en weefselculturen,
analytische technologieën, moleculair onderzoek, post mortem studies
(autopsies), computermodellen, epidemiologische studies
(populatiestudies) en ethisch klinisch onderzoek met vrijwillige
patiënten en gezonde mensen. 'Belangrijk is dat we af moeten stappen
van het dierproefonderzoek en moeten richten op mensspecifieke
resultaten', aldus Romijn.
Fonds voor dierproefvrij onderzoek
Tegelijkertijd met de lancering van het Platform voor Wetenschap
zonder Dierproeven, lanceert Bite Back een fonds om geld in te
zamelen voor dierproefvrij onderzoek. Het fonds steunt artsen en
wetenschappers die diervrij en dierproefvrij onderzoek verrichten.
Bron: Bite Back
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Overheid moet
voeding stimuleren die gezondheid combineert met duurzaamheid |
26-07-2008
Consumenten hebben met de keuze van hun voedsel niet alleen
invloed op hun eigen gezondheid, maar ook op milieu, klimaat en
derde wereld. De overheid moet daarom voeding stimuleren die
gezondheid combineert met duurzaamheid. Dat stelt de onafhankelijke
Stuurgroep Technology Assessment in het advies 'Voedselkwaliteit,
waarden voor je geld'.
Voedsel staat momenteel hoog op de publieke agenda. Ging het in de
jaren ’90 vooral om voedselveiligheid, nu is de interesse verbreed
tot gezondheid en kwaliteit van voedsel. Ook is er meer
belangstelling voor de gevolgen van voeding voor eerlijke handel,
dierenwelzijn, koeien in de wei, klimaat, visvoorraden en tropisch
regenwoud. Soms bijten die waarden elkaar, soms gaan ze uitstekend
samen. Zo valt bijvoorbeeld de strijd tegen overgewicht goed te
combineren met de strijd tegen klimaatverandering.
Bron: agriholland.nl
Lees het hele artikel: http://www.insnet.org/nl/insnl_headlines.rxml?id=9701&photo= |
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Groenten uit
ecologische tuin zijn wel gezond. |
25-06-2008
De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) betreurt dat
de krant 'De Morgen' in een krantenkop insinueert dat zelfgeteelde
groenten de spermakwaliteit zouden doen dalen. Velt wil
uitdrukkelijk stellen dat een eigen moestuin voor een gezin een
gezonde, aangename, milieuvriendelijke en economisch interessante
vrijetijdsbesteding is.
Tuinieren is gezond, vooral als je ecologisch te werk gaat: met
compost in plaats van kunstmest en zonder pesticiden. Eerder
onderzoek toonde aan dat hormoonverstorende chemicaliën in bepaalde
pesticiden, plastics en cosmetica zelfs in lage dosissen een invloed
hebben op de ontwikkeling van de foetus, waardoor de mannetjes van
diverse soorten vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Dit kwam gisteren
nog aan bod in de indringende documentaire 'Men in danger', op
Canvas.
Velt voert momenteel de campagne www.123ecotuin.be om particulieren
te sensibiliseren, zodat ze stoppen met pesticidengebruik in
moestuin, siertuin, maar ook op stoepen en opritten. Ook het
verbranden van huisvuil en behandeld hout is een ongezonde praktijk,
omdat je zo giftige dioxines verspreidt in je buurt.
Op bepaalde plaatsen waar de bodem vervuild is door de gifuitstoot
van zware industrie dient de overheid haar verantwoordelijkheid op
te nemen voor de sanering van de bodem. Het feit dat er op deze
reeds gekende plaatsen een probleem is, mag geen aanleiding zijn om
de bevolking op te zadelen met onzekerheid en angst om te tuinieren.
Tuinieren is en blijft een gezonde, fijne hobby, vooral als je het
ecologisch aanpakt.
Bron: Velt.be |
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Meer gif dan wettelijk
toegestaan op drie van de acht fruitmonsters
Gevaarlijk landbouwgif op fruit uit Europarlement |
Fruit uit het Europees Parlementsgebouw in Brussel bevat zorgwekkend
veel resten van bestrijdingsmiddelen die een gevaar vormen voor de
gezondheid en het milieu. Dit blijkt uit onderzoek van
Milieudefensie en het Pesticide Action Network Europe, een Europese
koepel van milieu- en consumentenorganisaties. De analyse, die werd
uitgevoerd door TNO, toonde bovendien aan dat drie van de acht
fruitmonsters volgens de Belgische wet niet verkocht hadden mogen
worden. De organisaties vragen het Europees parlement om een verbod
op risicovolle bestrijdingsmiddelen en een betere bescherming van
kwetsbare groepen zoals (ongeboren) baby's en kinderen. Eind oktober
stemt het parlement over een grondige herziening van de EU-regels
voor landbouwgif.
Eind juli zijn acht monsters van zes verschillende fruitsoorten
gekocht bij de GB Express supermarkt in het Europees
Parlementsgebouw in Brussel. Deze supermarkt wordt uitsluitend
gebruikt door parlementsleden en medewerkers of bezoekers van het
Europees parlement. De fruitmonsters (appels, peren, sinaasappels,
aardbeien, druiven en abrikozen) waren vrijwel allemaal afkomstig
uit Europa en bleken in totaal 28 verschillende soorten landbouwgif
te bevatten. Hieronder waren tien stoffen die bekend staan als
kankerverwekkend en drie zenuwgiffen.
De in België geteelde aardbeien bleken maar liefst 14 verschillende
gifstoffen te bevatten. De sinaasappels, de abrikozen en één van de
drie druivenmonsters bleken meer bestrijdingsmiddelen te bevatten
dan volgens de Belgische wet is toegestaan. In de sinaasappels
werden twee soorten landbouwgif boven de wettelijke norm
aangetroffen. Bij één ervan, de fungicide imazalil, werd de maximaal
aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) voor een vijfjarig kind
dat één sinaasappel zou eten met 40 procent overschreden, terwijl de
acute giftigheidsdosis (ARfD) voor 70 procent werd bereikt: bij het
eten van twee van deze sinaasappels zou het kind acute
vergiftigingsverschijnselen (misselijkheid, buikpijn) kunnen
krijgen.
'Deze resultaten zijn schokkend', aldus Wouter van Eck,
campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie. 'Daar komt
nog bij dat de huidige wettelijke normen niet zijn afgestemd op
algemeen aanvaarde gezondheidsnormen, waardoor met name kinderen
onnodig gevaar lopen'.
Eind oktober stemt het Europees parlement over nieuwe wetgeving voor
de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie
en een coalitie van Europese milieu- en consumentenorganisaties
lanceren vandaag de website www.pesticidewatch.eu. Op de site kunnen
alle Europeanen hun parlementariërs oproepen om risicovolle
bestrijdingsmiddelen te verbieden en kwetsbare groepen beter te
beschermen.
Nog in 2006 maakte de Europese Commissie bekend dat Europeanen zich
ten aanzien van voedselveiligheid het meest bezorgd maken over
resten van landbouwgif op groenten en fruit. 'Dit is één van die
zeldzame momenten dat onze politici de kans hebben om de
volksgezondheid en het milieu een grote dienst te bewijzen', aldus
Van Eck.
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Staatsbosbeheer pleit voor
'groen bewegen op recept' |
8-10-2007
Bewegen in de natuur blijkt een succesvol middel te zijn in de
strijd tegen obesitas. Uit Engels onderzoek blijken mensen het
bewegen in een groene omgeving hoger te waarderen en het daardoor
langer vol te houden. Deze resultaten blijken vooral goed te zijn
bijvoorbeeld in vergelijking met de resultaten die worden bereikt
via sportscholen. In Engeland is al een aantal jaren ervaring met
het op doktersvoorschrift bewegen in de natuur. Natural England (het
'Engelse Staatsbosbeheer') heeft een succesvolle pilot afgerond in
het Noordoosten van Engeland met enige tientallen deelnemers
gedurende 13 weken. Daarnaast worden mensen in Engeland op grote
schaal in beweging gebracht - zonder tussenkomst van een huisarts -
door het Walking your way to Health Initiative (WHI). Via het WHI
zijn 350 wandelroutes uitgezet, met bijbehorende folders en
wandelingen die door 20.000 vrijwilligers verzorgd worden en al 1
miljoen mensen hebben laten lopen.
Uit onderzoek dat voor Staatsbosbeheer door het NIVEL (Nederlands
Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) is gedaan, blijkt
dat Nederlandse huisartsen zelden 'groen' doorverwijzen. Het NIVEL
heeft bestaande video-opnamen bekeken van 2748 consulten bij 142
huisartsen verspreid over het land. Daarbij hebben de onderzoekers
bekeken in hoeverre bewegen in het huisartsenconsult ter sprake kwam
en in hoeverre natuur hierbij aan de orde kwam. In 26% van de
consulten kwam het leefstijladvies 'bewegen, houding en/of sport'
ter sprake, natuur wordt daarbij helemaal niet genoemd.
Staatsbosbeheer zou graag het Engelse systeem van 'groen bewegen op
recept' in Nederland mee willen realiseren. De 240.000 hectare
natuur van Staatsbosbeheer zijn daarvoor beschikbaar. In de visie op
gezondheid en preventie, die eerder dit najaar is gepresenteerd,
staat een pilot gepland voor bewegen op recept. Staatsbosbeheer wil
daar met een 'groene' variant aan bijdragen. Wij onderzoeken aan
welke eisen dit moet voldoen en zoeken de samenwerking op met 1e
lijns gezondheidszorg en zorgverzekeraars.
Het advies 'Natuur en Gezondheid' dat de Raad voor Ruimtelijk,
Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) vandaag aan de ministers Verburg
van LNV en Klink van VWS aanbiedt roept de betrokken ministers van
LNV, VROM en VWS op om natuur in te zetten voor gezondheid. Gevraagd
wordt om dit te ondersteunen door het (doen) opzetten van
praktijkinitiatieven en die te begeleiden met onderzoek & monitoring.
Het doel is te komen tot een lerend netwerk van onderzoekers en
praktijkdeskundigen en zo bij te dragen aan gezondheidswinst voor de
Nederlandse bevolking. Het 'groen bewegen op recept' dat
Staatsbosbeheer voorstelt is een voorbeeld van een
praktijkinitiatief waar de RMNO in haar advies voor pleit.
APS |
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
GRENSVERLEGGENDE UITSPRAAK RECLAMECODE
COMMISSIE NA KLACHT WAKKER DIER EN MILIEUDEFENSIE:
EUROPESE COMMISSIE MISLEIDT KINDEREN
OVER VOEDING |
3-10-2007
De Europese Commissie misleidt kinderen in haar campagne 'EU
Minichefs'. Dit stelt de Reclamecode Commissie (RCC) na een klacht
van Milieudefensie en Wakker Dier. Het is de eerste keer dat de
Nederlandse RCC oordeelt over een Europese campagne. De misleidende
campagne wordt momenteel in 17 landen gevoerd en zou op 8 november
eindigen met een kookwedstrijd op naar schatting 10.000 scholen. De
organisaties hadden de klacht ingediend omdat in de campagne onder
het mom van de bestrijding van overgewicht juist eenzijdig vette
producten als vlees, vis en zuivel worden gepromoot met feitelijk
onjuiste gezondheidsclaims. De Europese Commissie had na de klacht
de website al schielijk aangepast maar de aanpassingen zijn volgens
de Reclamecode Commissie onvoldoende.
Op de website eu.mini-chefs.eu staat inhoudelijke informatie en
adviesen over de consumptie van vis, vlees en zuivel. De RCC
oordeelt dat de claims “meat is essential for giving strength”, “
Seafood is great because it gives you energy and makes you clever”,
“dairy products are really good for growing up” en “tuna is good for
you (...) rich in fatty acids, essential for the brain and nervous
system” misleidend zijn en niet worden onderbouwd. De Reclamecode
Commissie oordeelt dat de campagne in strijd is met de Reclame Code,
de Reclame code voor voedingsmiddelen en de Kinder- en
Jeugdreclamecode omdat de Europese Commissie de gezondheidsclaims
niet aannemelijk heeft gemaakt. Zonder een enkele kritische
opmerking wordt de consumptie verder gepromoot met zinnen als
'mankind has been eating meat ever since we stopped being vegetarian.',
'good meat tastes good.', ‘Meat is good for you’ en ', 'seafood is
great for your bones and great for your brain.' De campagne trok ook
al de aandacht van het Europees Parlement waar Groen Links kritische
kamervragen stelde.
Wakker Dier en Milieudefensie vinden het onbegrijpelijk dat de
Europese Unie zo ongenuanceerd en zelfs met feitelijke onwaarheden
de consumptie van vlees, vis en zuivel stimuleert met doelgroep als
gevoelige doelgroep. Het aantal kinderen met overgewicht neemt
jaarlijks in Europa met 400.000 toe. Eerder adviseerde het RIVM al
aan het Ministerie van VWS om voortaan groente en fruit te promoten
en voedingsmiddelen met verzadigde vetten juist te gaan ontmoedigen.
De consumptie van vlees, vis en zuivel draagt bij jongeren voor meer
dan de helft bij aan de te hoge vet-inname, met name de ongezonde
verzadigde vetten als cholesterol, aldus het RIVM.
Afgezien van de nadelen voor de gezondheid zijn deze producten verre
van duurzaam. Ze spelen een belangrijke rol in verlies van
biodiversiteit, klimaatverandering en leegvissen van de zeeën. Voor
vlees lijden jaarlijks bovendien honderden miljoenen dieren, zoals
de 100 miljoen biggen die in de EU onverdoofd worden gecastreerd. De
productie van dierlijke eiwitten draagt wereldwijd voor 18% bij aan
het ontstaan van het broeikaseffect. Door vlees, vis en zuivel
misleidend en ongenuanceerd aan te prijzen stimuleert de Europese
Commissie deze onduurzame en ongezonde consumptie.
ronderzoek (RMNO) vandaag aan de ministers Verburg van LNV en Klink
van VWS aanbiedt roept de betrokken ministers van LNV, VROM en VWS
op om natuur in te zetten voor gezondheid. Gevraagd wordt om dit te
ondersteunen door het (doen) opzetten van praktijkinitiatieven en
die te begeleiden met onderzoek & monitoring. Het doel is te komen
tot een lerend netwerk van onderzoekers en praktijkdeskundigen en zo
bij te dragen aan gezondheidswinst voor de Nederlandse bevolking.
Het 'groen bewegen op recept' dat Staatsbosbeheer voorstelt is een
voorbeeld van een praktijkinitiatief waar de RMNO in haar advies
voor pleit. |
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Meergranen niet
gezonder dan volkoren |
Hoewel de naam anders doet vermoeden is meergranenbrood niet per
definitie gezonder dan bruin- of volkorenbrood. Een grof uiterlijk
en de suggestieve naam zeggen niets over het gehalte aan
voedingsvezels, zo blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
De bond vraagt het Ministerie van Volksgezondheid in de warenwet een
omschrijving voor de term ‘meergranen’ op te nemen, zodat
consumenten niet langer misleid worden.
In de warenwet worden volkorenbrood, tarwebrood en witbrood apart
omschreven. Van die drie bevat volkorenbrood veruit de meeste
voedingsvezels. En hoe meer vezels, hoe gezonder want de vezels
zorgen onder andere voor een goede werking van de darmen en een
soepele stoelgang. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat
voedingsvezels bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en
suikerziekte. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10%
van de Nederlanders de optimale hoeveelheid vezels binnen. Juist
daarom is het belangrijk dat consumenten er vanuit kunnen gaan dat
meergranenbrood vezelrijk is.
Meergranen is geen garantie voor meer vezels. De Consumentenbond
vergeleek vier broodsoorten van supermarkten en bakkers. Het
onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid voedingsvezel bij
volkorenbrood (fijn, grof en allinson) steevast rond de 7 gram per
100 gram schommelt. Maar bij meergranenbrood is het verschil groot.
Zo bevat het meergranenbrood van Super de Boer (zonnevolgranen) en
Aldi twee keer zo veel voedingsvezels als de meergranenvariant van
Lidl. Daarmee lijkt het meergranenbrood van Lidl meer op witbrood
dan op volkorenbrood. Het meergranenbrood van Lidl scoort daarom
slecht, terwijl de variant van C1000 (oergranen) niet verder komt
dan het oordeel redelijk.
Vorig jaar deed de Consumentenbond ook onderzoek naar brood.
Donkerbruin brood bleek toen in een aantal gevallen nauwelijks meer
voedingsvezels te bevatten dan witbrood. Veel donkerbruin brood
dankt zijn kleur simpelweg aan een kleurstof. Ook ‘hoe bruiner het
brood, hoe gezonder’, gaat dus niet op
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Nieuwe
zoutnorm onmogelijk na te leven
Pizza met 9 gram zout, dagelijks maximum is 6 gram |
In alledaagse levensmiddelen zit zo veel zout dat de consument zich
onmogelijk aan het nieuwe overheidsadvies van maximaal 6 gram zout
per dag kan houden. Vooral mensen die vaak groenten uit pot of blik,
kaas, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood en snacks eten vormen een
risicogroep. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Uitschieter is een pizza met ruim 9 gram zout.
De onderzoeksresultaten worden vandaag gepresenteerd op het
symposium Opzouten! Minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport is daarbij aanwezig, net als tal van vertegenwoordigers uit
de levensmiddelenindustrie.
Bij het onderzoek naar het zoutgehalte in onder meer brood, beleg,
snacks, pizza’s, koek en stoommaaltijden stuitte de Consumentenbond
op opmerkelijke resultaten. Wie net als de bond bij Al Capone’s een
Italian Pizza met salami bestelt, heeft in één klap anderhalf keer
het dagelijks maximum aan zout binnen (ruim 9 gram). Ook alle andere
pizza’s en stoommaaltijden scoren hoog. Maar ook brood en beleg
leveren een forse bijdrage aan de zoutconsumptie. Zo kunnen twee
witte boterhammen met kaas, een bruine boterham met ham en een klein
bord tomatensoep al goed zijn voor het dagelijks maximum van 6 gram.
En zelfs bewuste eters overschrijden moeiteloos de zoutnorm. De
onderlinge verschillen tussen het zoutste en het minst zoute product
binnen een categorie (bijvoorbeeld pindakaas) zijn enorm: gemiddeld
52%. Dat bewijst dat het heel goed mogelijk is om producten met
minder zout te maken.
Een studie van de Consumentenbond en de Wageningen Universiteit laat
zien dat jaarlijks ruim 5.000 Nederlanders sterven doordat we
massaal te zout eten. Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk,
wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. De
gemiddelde Nederlander krijgt per dag naar schatting 10 tot 12 gram
zout binnen (4 kilo per jaar). Daarvan komt hooguit 30% uit het
eigen zoutvaatje, de rest zit ‘verstopt’ in de dagelijkse
boodschappen. Zout staat bovendien nauwelijks op de etiketten.
Bewust kiezen is onmogelijk. De zoutnorm is daarmee voor de
consument een goed bedoeld, maar onuitvoerbaar advies.
De Consumentenbond roept fabrikanten op veel minder zout in hun
producten te verwerken en om alle levensmiddelen te voorzien van
volledige en duidelijke etiketten. Tegelijkertijd moeten overheid en
fabrikanten op basis van meetbare doelstellingen afspraken maken om
het gebruik van zout drastisch te beperken. Overigens is ‘smaak’
geen argument om veel zout te gebruiken. Smaak is pure gewenning.
Wanneer wordt afgesproken de hoeveelheid zout stapsgewijs te
verlagen, merkt de consument daar niets van. Wie zelf wil uitrekenen
of hij te veel zout eet, kan vanaf vandaag terecht op
www.consumentenbond.nl.
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Biologische
produkten scoren goed op voedselveiligheid |
Biologische producten scoren goed als het gaat om
voedselveiligheid. Dit blijkt uit een rapport van het RIKILT –
Instituut voor Voedselveiligheid (onderdeel van Wageningen UR)
waarin biologische en gangbare producten met elkaar zijn vergeleken.
Zo is de aanwezigheid van antibiotica-resistente bacteriën bij
varkens en kippen beduidend lager dan in gangbare producten. Verder
zitten er in biologische producten niet meer schimmeltoxines, zware
metalen en micro-organismen dan in gangbare. Dit is opvallend omdat
de aanwezigheid van deze stoffen vaak in relatie is gebracht met
biologische producten.
Het rapport betreft een tweejarig onderzoek naar contaminanten en
bacteriën in biologische en gangbare agrarische producten. Door de
bemonstering te koppelen aan bedrijfsbezoeken is tevens inzicht
verkregen in de relatie tussen bedrijfsvoering en de aanwezigheid
van contaminanten en bacteriën. De studie is uitgevoerd door het
RIKILT, het Louis Bolk Instituut, het CIDC-Lelystad (Wageningen UR)
en Biologica in opdracht van het ministerie van LNV en de Voedsel en
Waren Autoriteit.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er in biologisch gehouden
vleeskuikens minder Salmonella bacteriën voorkomen. Bij varkens is
dit het geval bij biologische bedrijven met meer ervaring. Verder
bleken bacteriën bij biologische vleeskuikens en varkens minder
resistent tegen antibiotica. Zo’n verlaging van de
antibiotica-resistentie is een belangrijke doelstelling van het
EU-beleid ten aanzien van antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren.
Ook is gekeken naar nitraat: biologische peen scoorde op dit punt
slechter dan gangbare peen; biologische kropsla uit de vollegrond
scoorde beter dan de gangbare sla. Voor wat betreft ijsbergsla en
kassla waren de gehaltes met elkaar vergelijkbaar.
Verder is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van zware metalen in
plantaardige en dierlijke producten, ziekteverwekkende bacteriën
zoals E. coli in kippen en varkens en de aanwezigheid van
schimmeltoxines in tarwe. Hierin konden geen verschillen worden
aangetoond tussen biologische en gangbare producten.
De uitslag voor wat betreft Campylobacter was minder gunstig voor
sommige biologische producten; deze kwam meer voor bij biologische
vleeskuikens.
Bron: RIKILT – Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van
Wageningen Universiteit & Researchcentrum.
Bron: Biologica
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Mensheid gediend
bij lagere vleesconsumptie |
Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten,
levert dat enorme - en broodnodige - voordelen op. Zo'n
'eiwitomslag' komt duurzame energievoorziening, duurzaam
watergebruik, de biodiversiteit en de volks- en diergezondheid ten
goede. Collectief vegetarisch worden hoeft niet, maar
vleesvervangers van goede smaak en kwaliteit moeten ons vlees vaker
gaan vervangen.
Dit is de belangrijkste uitkomst van een groot en breed onderzoek,
PROFETAS genaamd (Protein Foods, Environment, Technology And
Society), naar duurzamere eiwitproductie van negentien economen,
consumentenonderzoekers, voedseltechnologen, sociologen,
politicologen, psychologen, ecologen en chemici van drie
universiteiten.
Feiten over vlees
• om tot 1 kilo vleeseiwit te komen is afhankelijk van de diersoort
en de omstandigheden 3 tot 10 kg plantaardig eiwit nodig;
• een kilo rundvlees kost 15 m3 water, een kilo lamsvlees 10 m3,
terwijl voor een kilo graan 0,4 tot 3 m3 water volstaat;
• 75% van het beschikbare zoetwater, 35% van het beschikbare land en
20% van alle energie wordt op dit moment ingezet voor
voedselproductie;
• tussen 1950 en 2000 verdubbelde de wereldbevolking van 2,7 naar 6
miljard mensen, maar de vleesproductie vijfvoudigde van 45 naar 233
miljard kilo per jaar. In 2050 verwacht de FAO 9 miljard mensen en
een vleesproductie rond 450 miljard kilo per jaar.
Novel Protein Foods
De PROFETAS-onderzoekers bepleiten dan ook een 'eiwitomslag': we
moeten minder vlees gaan eten en onze eiwitbehoefte deels gaan
vervullen met zogeheten Novel Protein Foods (NPF's). Deze NPF's zijn
gebaseerd op plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld erwten of soja.
Het is niet zo dat we allemaal vegetarisch moeten gaan eten. Wel is
een productieverandering nodig, en vooral een
mentaliteitsverandering. Weliswaar zijn in de westerse landen
vleesvervangers in opkomst, maar de vleesconsumptie blijft
onveranderd hoog. En in industrialiserende landen als China en
Brazilië was de vleesconsumptie laag, maar neemt sterk toe. Om een
omslag te bereiken zijn dus trendbreuken op wereldschaal
noodzakelijk.
Nog meer voordelen
De eiwitomslag heeft veel nevenvoordelen. Een voorzichtige schatting
van de onderzoekers is dat er zo veel land zou vrijkomen voor
aanplant van biomassa, dat een kwart van de huidige
wereldenergieproductie duurzaam gedekt kan worden. En dat zonder
aantasting van weidegronden (met extensief geproduceerd vlees) en
natuurgebieden zoals tropische regenwouden.
De eiwitomslag kan ook helpen om de door dierziekten en crises
geplaagde vleeseconomie weer op de rails te krijgen. Ongeveer
eenderde van de wereldhandel in vee en vlees wordt momenteel
getroffen door uitbraken van ziekten, met miljarden euro's schade
tot gevolg.
Ten slotte zou de omslag een positieve invloed hebben op de
volksgezondheid, door de afname van zowel overgewicht als
vleesgerelateerde ziekten.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Weet wat je eet |
Verse groenten en fruit horen thuis in een gezonde voeding. Maar
zijn ze altijd zo gezond? Vaker dan u denkt zitten er gevaarlijke
stoffen in voedsel. Resten van bestrijdingsmiddelen in groente en
fruit, antibiotica en ziekmakende bacteriën in vlees, kwik in vis en
nog veel meer. Veel mensen verwachten dat de overheid zorgt voor
schoon voedsel in de winkel. Helaas niet.
Meer gif dan toegestaan
In 14 procent van het geïmporteerde fruit en groente zit meer gif
dan wettelijk is toegestaan. Dat is al jaren zo. In kip zitten vaak
gevaarlijke bacteriën. En wellicht is dit nog maar het topje van de
ijsberg, want veel versproducten worden nog veel te slecht
gecontroleerd.
Zo kan het niet langer
Wij, drie milieu- en consumentenorganisaties, vinden dat het zo niet
langer kan. We roepen supermarkten op om schoon voedsel te verkopen.
En de overheid om daar scherper op toe te zien. U als consument hebt
het recht om te weten wat u eet. We hebben supermarkten dan ook
gevraagd om hun meetgegevens over gevaarlijke stoffen in voedsel
openbaar te maken. Dat hebben ze tot nu toe geweigerd. Daarom meten
we nu zelf. Regelmatig publiceren we hier de resultaten. Kijk hier
hoe uw supermarkt scoort!
www.weetwatjeeet.nl
Deze website is een gezamelijk initiatief van:
Stichting Natuur en Milieu
Consumentenvereniging Goede Waar & Co
Milieudefensie
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Waarom dikke mensen dik zijn en slanke
mensen slank.
door Li
Kyriakou
Lang geleden werd er gegeten om in leven te
blijven en moest er hard gewerkt worden om
eten op de plank te krijgen. Nu in deze tijd van overdaad
zijn er andere problemen. Er wordt te veel en te vaak gegeten. De
voedingsmiddelen die gegeten worden zijn vaak eiwitrijk, vet en
geraffineerd (bewerkte producten).
Winkelwagentjes liggen vol met zoete en hartige producten die als
tussendoortje dienen en verder geen enkele waarde voor het lichaam
hebben. Gezonde maaltijden worden vaak vervangen voor een kant en
klare maaltijd en/of een snack. De tijd om een gezonde verse maaltijd
klaar te maken wordt nog maar zelden genomen. Dit omdat we geen tijd
hebben. We hebben tenslotte een drukke baan, moeten daarnaast nog
een studie doen om vooral niet achter te raken en als het enigszins
lukt moet er af en toe ook nog gesport worden. En natuurlijk moeten
we ook de sociale contacten onderhouden. Het gevolg van dit alles is
dat onze gezonde en verantwoorde maaltijden er nogal eens bij in
schieten. Dat terwijl juiste voeding zo belangrijk is om ons lichaam
goed te laten functioneren en ons die energie geeft die we nodig
hebben om goed te kunnen leven.
|
|
Het intuïtieve vermogen om te weten wat wij
geestelijk en lichamelijk nodig hebben zijn wij voor een groot deel
kwijt geraakt. Aangeleerd gedrag en gedrag dat ons onbewust
opgedrongen wordt, belemmert ons in vele dingen. Het van nature
aanwezige vermogen om te luisteren naar
lichaam en geest wordt hierdoor minder. Lichaam en geest
werken nauw met elkaar samen.
We zullen het allemaal herkennen:
Na een overvloedige maaltijd zijn we moe en kunnen we ons slecht
concentreren. Dit is duidelijk zichtbaar als je in een restaurant
zit. Men doet zich te goed aan de in overvloed bestelde gerechten.
Als het einde van de maaltijd nadert, verandert de zithouding in de
hanghouding. Terwijl we na een licht verteerbare maaltijd energie
krijgen en ons concentratie vermogen verbetert. Desondanks geven we
maar al te vaak toe aan al dat lekkers om ons heen. Het gevolg is
overgewicht en de daaruit voortkomende lichamelijke en psychische
klachten.
Toch zijn er evenveel redenen te bedenken om ons te goed te doen aan
het eten als om dit niet te doen.
Zo kan de één meer kan eten dan de ander. Dit hangt af van
verschillende factoren:
* |
Basaalmetabolisme
(grondstofwisseling): Dit is de onwillekeurige
lichamelijke arbeid, de hartslag, de ademhaling, het handhaven
van de lichaamstemperatuur, de activiteit
van het zenuwstelsel en de hormoonproducerende klieren. |
* |
Jongeren hebben een hogere basale stofwisseling
dan ouderen. Dit door de grotere activiteit van de
lichaamscellen. |
* |
De vrouwen hebben een lagere stofwisseling dan
mannen. De mannen hebben een grotere spiermassa en een
kleinere vetmassa. |
* |
Hoe
groter het lichaamsoppervlak, des te groter is de basale
stofwisseling. Een klein dik persoon heeft dus een langzamer
stofwisselingsproces dan een lang slank persoon. |
* |
Verder wordt er energie verbruikt voor de
verwerking van voedsel. Dit wordt de specifiek dynamische
werking genoemd. Het basaal metabolisme en de specifiek
dynamische werking worden samen de ruststofwisseling genoemd. |
* |
Ook zijn sommige mensen in staat energie af te
voeren door extra warmteproductie dit wordt thermogenese
genoemd. |
* |
En uiteraard wordt een gedeelte van de energie behoefte
bepaald door de lichamelijke arbeid die er verricht wordt. |
Ondanks deze
verschillen in energieverbruik, blijft toch het al oude gezegde
“elk pondje gaat door het mondje” opgaan. En mensen die
daadwerkelijk overgewicht hebben en echt niet veel eten, eten vaak
de verkeerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die arm zijn aan
voedingsstoffen (vitaminen, mineralen), maar rijk zijn aan energie
(kcal), zoals veel suiker en verkeerde vetten.
Er zijn echter uitzonderingen. Het kan voorkomen dat de behoefte aan
energie die het lichaam nodig heeft, zo laag ligt, dat men inderdaad
maar heel weinig kan eten. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderingen.
Het lichaam is eigenlijke een grote zeer ingewikkelde fabriek en
moet over voldoende voedingsstoffen beschikken om goed te kunnen
functioneren. Het is dus van belang dat de voedingsmiddelen die we
eten voldoende voedingsstoffen bevatten om al onze lichamelijke en
psychische processen goed te laten verlopen.
Waarom is het nu zo moeilijk om dat lekkers te laten staan? Waarom
kunnen zoveel mensen eten wat ze willen of lijkt dit nou maar zo?
Eten al die slanke mensen nou echt zoveel of eten zij gewoon anders?
Zij eten in de meeste gevallen gewoon anders.
Ook hier zijn weer uitzonderingen. Er zijn slanke mensen die jaren
lang alles kunnen eten, te veel, te vet, te zoet enz.. Ook deze
mensen krijgen na verloop van tijd te maken met de gevolgen van de
voedingsstoffen arme voeding. Het lichaam raakt verontreinigt. Dit
kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals huiduitslag, continue
vermoeidheid, een gebrek aan weerstand en depressieve gevoelens.
Vaak komt men in een vicieuze cirkel terecht. waaruit weer andere
klachten voortkomen. Zij hebben dan alleen niet het ongemak van het
overgewicht
Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen wondermiddel om slank te
worden en te blijven. Velen zouden graag een middel willen zien,
waar men er op los kan eten zonder er iets te voor hoeven laten. Het
enige wondermiddel echter
dat er tot nu toe is, is in ieder goede levensmiddelenzaak te
krijgen. Het heet verantwoorde voeding.
Even terug naar die anders etende slanke mensen. Je hoort ze nooit
praten over één of ander dieet, ze laten die laatste hap op het
bord laten liggen en zeggen nee tegen het aangeboden lekkers. Het
lijkt hun ook absoluut geen moeite te kosten.Vinden ze het gewoon
niet lekker, hebben ze geen trek meer of zitten ze gewoon vol? De
meest voor de hand liggende conclusie is dat zij weten wat hun
lichaam nodig heeft en dat zij hier ook naar luisteren.
Zij die te zwaar zijn voeren vele argumenten aan om door te eten.
Het was speciaal voor mij klaar gemaakt, het is zonde om het te
laten staan, zo vaak ga ik niet uit eten, het was zo lekker, ik kon
het niet bewaren, het was een speciale gelegenheid, ik had de hele
dag nog niets op, zonde om weg te gooien enz. enz.. Naar de behoefte
van het lichaam wordt helemaal niet geluisterd, terwijl juist dit
nodig is om een passend gewicht te krijgen en te behouden. Het leren
luisteren naar ons lichaam is een lang proces. Wel is het de moeite
waard en kan dit de oplossing zijn om voor eens en voor altijd af te
rekenen met het overgewicht.
Voor meer info www.healthdietclinic.nl
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Temperatuur koelkast vaak te hoog
Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat de
temperatuur in de koelkast bij veel consumenten te hoog is. Bij hen
is vaak niet bekend dat een lage temperatuur, tussen de 4 en 7 °C,
de risico’s van ziekmakende bacteriën beperkt.
De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot 7 °C. Bij deze lage
temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere
organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen
ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor
gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de
juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen. Met
radiocommercials en couponadvertenties attendeert het
Voedingscentrum het Nederlandse publiek hierop.
In de Bewaarwijzer staat hoe lang je etenswaren kunt bewaren. Het
geeft richtlijnen voor de bewaartijden van geopende producten bij
een koeltemperatuur tussen de 4 en 7 °C. Met de koelkastthermometer
is te controleren of de temperatuur van de koelkast juist is
ingesteld. Het Voedingscentrum hoopt de Nederlandse consument met
deze actie bewuster te maken van het belang van koelen van
levensmiddelen en het gevaar van bacteriën.
www.voedingscentrum.nl |
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|