Consument kiest vaker voor biologisch

Consumentenbond: biologische groenten niet gezonder.
Biologica/Louis Bolk: Voordelen biologisch breder dan gezondheid


Natuur en Milieu wil Deltaplan schone lucht

Helft onderzochte patatbakkers gebruikt ongezond vet

Bioproducten zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens.Vetconsumptie jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te laag

Wetenschappers slaan alarm over chemische stoffen in menselijk lichaam
 

Voedsel en Waren Autoriteit en Voedingscentrum:
Milieuorganisaties misleiden consument


Wat voor vis ligt er
op uw bord?


Bereken jouw overlevingskans op survivalcalculator.nl

Chinese boer profiteert van groeimarkt voor biologisch voedsel

Iets meer biologische producten in winkelschap

'Kamerleden hebben lak aan gezondheid omwonenden'

Forse overtredingen warenwet in supermarkten

-De nitraatgehaltes in biogroenten zijn significant lager


Griekse wetenschappers: Biologisch voedsel is gezonder

Vis, gezond en milieuvriendelijk.

Preventie van overgewicht is de oplossing

Biologica brengt nieuwe EKO-gids uit

Verklaring namens de Nederlandse biologische land- en tuinbouw

Waarom dikke mensen dik zijn en slanke mensen slank

Temperatuur koelkast vaak te hoog

 

====================================================================
Archief 2003-2006  -  Terug naar gezondheid


====================================================================
Natuurvoeding, wat is dat nu precies. Natuurvoeding, is dat hetzelfde als biologische voeding?Waar, of bij wie moet ik zijn met mijn vragen?
 Natuurlijk op
www.natuurvoedingsconsulenten.nl

====================================================================

Onderzoek bevestigt:
volwaardige biovoeding biedt meer


Hoe gezond is bio? Dikwijls wordt deze vraag verengd tot het al dan niet aanwezig zijn van schadelijke stoffen of organismen op biologische producten. Denken we maar aan pesticidenresidu’s, mycotoxinen, nitraat, Salmonella… Maar daarnaast spelen ook nuttige stoffen in een voedingsmiddel een belangrijke rol. De meest gekende zijn vitaminen en mineralen. Andere zijn bijvoorbeeld antioxidantia, de natuurlijke bewaarmiddelen. Hierover ontbreekt nog heel wat kennis: wanneer worden ze gevormd, welke functie hebben ze in de plant, welke invloed hebben ze op de gezondheid van de mens…

De juiste werking en de invloed op onze gezondheid van anti-oxidanten is nog niet helemaal duidelijk. Wel worden aan deze stoffen dikwijls kankerwerende en andere positieve eigenschappen toegeschreven. Uit de vergelijkende onderzoeken komt meestal naar voor dat hun gehalte in bioproducten hoger is, waarvoor verschillende wetenschappers de meer natuurlijke productie-methode als reden naar voor schuiven. Als een plant beschermd wordt met synthetische pesticiden, maakt zij minder natuurlijke verdedigingsstoffen aan. Onbewust heeft deze gangbare techniek de kwaliteit van ons voedsel veranderd.
Belangrijk is ook dat de verdere verwerking van het product op een zo natuurlijk mogelijke manier gebeurt. De conclusie is duidelijk: volwaardige biologische producten bieden het meest.
Dit artikel werd geschreven voor de Biotheek door Geert Gommers, stafmedewerker Velt.

====================================================================

Alles over Biologische wijn

====================================================================
Vis goed voor het hart

Het eten van één tot twee keer per week vis, geeft bijna dertig procent minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Deze gunstige werking wordt toegeschreven aan de visvetzuren in vis die behoren tot de n-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een goede invloed op het hart en de bloedvaten. Onderzoek toont dit gunstige effect van vis op hart- en bloedvaten keer op keer aan.

Alle vissoorten hebben deze beschermende werking. In vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm, bokking, heilbot en paling zitten echter meer gezonde vetzuren dan in minder vette vis. Consumptie van 0,2 gram n-3 vetzuren per dag is al voldoende. Dat is 70-280 gram vis per week. Hierdoor is één tot twee porties vis per week voldoende. Dit kan zowel magere als vette vis zijn. Er zijn aanwijzingen dat het voor hartpatiënten zinvol is twee keer per week vette vis te eten.
voedingscentrum
====================================================================

Wat tips als hulp bij het afvallen
verzorgd door onze natuurvoedingsdeskundige: Li Kyriakou

 • Voor dat u boodschappen gaat doen eerst een volledig ontbijt, lunch of avondmaaltijd eten. Dit om te voorkomen dat u allerlei dingen koopt die niet als maaltijd kunnen dienen, en die er als u honger heeft lekkerder uitzien dan dat ze eigenlijk zijn.
 • Bepaal ongeveer wat u de komende week wil eten en maak een boodschappen lijstje.
 • Ontzeg uzelf niet alles, wanneer u dit wel doet zorgt dit er alleen voor dat u meer trek krijgt in de dingen die u normaal gesproken nooit eet.
 • Sta uzelf iedere dag iets lekker toe. Dit kan een glas wijn zijn, een stukje chocolade (25 gram), een volkoren koekje.
 • Wanneer u de verleiding van een dikmakende ongezonde snack niet kun weerstaan, eet dan eerst 2 of 3 stuks fruit, hier mag ook een banaan bij zitten. U zult zien dat de behoefte naar ongezonde dikmakende etensmiddelen afneemt. Neem de rest van de dag wanneer er behoefte is aan zoetigheid gewoon een stuk fruit en bij de behoefte aan iets hartigs een kop vegetarische soep.
 • Zorg ervoor dat de maaltijden iets zijn om naar uit te kijken. Zij moeten dus smaakvol bereid zijn. Met wat oefening hoeft de bereiding van een maaltijd nog geen half uur te duren.
 • Heeft u weinig tijd, maak een pasta of rijst gerecht en kook voor twee dagen de rijst of pasta. De volgende dag kunt u er een pasta of rijst salade van maken.
 • Hoe minder calorieën de maaltijden bevatten, hoe groter de trek wordt naar calorie- rijke en voedingsstoffen arme hapjes. Zorg er dus voor dat een maaltijd voedend is.
 • Maaltijden die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen (vitamine en mineralen) zorgen ervoor dat lichaam optimaal blijft functioneren. Gebruik dus veel volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Vermijdt geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen
 • Neem niet in plaats van een lunch een gebakje. Kunt u het gebakje nog niet afwijzen geniet er dan van en neem ook de lunch of de avondmaaltijd. Dit voorkomt dat u honger krijgt en de rest van de dag leeft op het nodige snaaiwerk.
 • Gebruik voldoende vet tijdens de maaltijden: olijfolie, zonnebloemolie. Drie tot zes eetlepels olie per persoon per dag. De juiste vetten gebruiken tijdens de bereiding van een maaltijd is iets anders dan de verzadigde vetten die u terug vindt in snacks.Vet is nodig om een verzadigingsgevoel te krijgen. Het houdt tevens de huid soepel en zorgt dat u darmen optimaal blijven functioneren.
 • Verwerk dagelijks 5 eetlepels groenten in de maaltijden. Een gedeelte kan bewerkt worden zoals stomen, roerbakken, verwerken in een groenten saus, soep en/of een salade bij de lunch en avondmaaltijd.
 • Gebruik geen kant en klaar maaltijden uit gemakzucht, ook deze moeten verwarmd worden. De tijd dat u hierop staat te wachten kunt ook gebruiken om iets klaar te maken.
 • Begin niet aan maaltijd vervangers. Het is niet vol te houden en zij veranderen niets aan uw eetpatroon.
 • Begin niet aan laag calorieën dieet, ook dit is niet vol te houden.
 • Streef naar een normaal gewichtsverlies, b.v. 2 kilo per maand. Het duurt misschien wat langer voor u, u streefgewicht heeft bereikt, maar het is wel vol te houden.
 • Laat u niet verleiden tot allerlei afslank pillen, ze werken niet en kosten bergen met geld.
 • Geef de voorkeur aan biologische producten
 
 
    terug naar boven  
   
 
 
 
 
    terug naar boven  
   
 
 
 
 
    terug naar boven  
   
 
 
 
 
    terug naar boven  
   
 
 
 
 
    terug naar boven  
   
 
 
 
 
    terug naar boven  
   
   
 
       
   
   
 
    terug naar boven  
   
 

Consument kiest vaker voor biologisch
EKO-monitor jaarrapport 2005 van Biologica toont opnieuw groei.

05-04-2006

Biologische producten zitten in de lift. De omzet aan biologische voeding is in het afgelopen jaar opnieuw gestegen, van €460,9 miljoen in 2004 naar €467,4 miljoen in 2005. Dit betekent een stijging van 1,4%. De totale consumptieve bestedingen aan voeding zijn gestegen met 0,6%. Het marktaandeel voor biologische producten is hiermee toegenomen van 1,9% in 2004 naar 2,0% in 2005. Bij versproducten bedraagt het marktaandeel voor biologisch nu 3,0%.

Steeds meer biologische catering
De groei van consumentenbestedingen aan biologische producten heeft plaatsgevonden in natuurvoedingszaken (+5%), in de catering (+22%) en in de overige kanalen als huisverkoop bij de biologische boer en tuinder, webwinkels etc. (+3%). In de supermarkten daalden de bestedingen aan biologische producten gemiddeld met 2,6%. Het is met de momenteel beschikbare marktgegevens niet aan te geven in hoeverre prijsverlagingen, die met name in de supermarkten aan de orde waren, hebben doorgewerkt in deze cijfers.

Kaas, brood en kip in trek
Bij biologische kaas, een relatief duur product, was over de hele breedte een omzetstijging te zien van € 2,6 miljoen. Het marktaandeel biologische kaas steeg van 1% naar 1,2%. Ook biologisch brood is in trek bij de consument, met een omzetstijging van € 3,7 miljoen en een marktaandeel van 2,1% (2004 1,9%). Ook biologisch kippenvlees was goed voor een omzetgroei van € 3,1 miljoen.

Afzetperspectief
In 2005 is het aantal biologisch gecertificeerde boeren en tuinders stabiel gebleven. Het areaal is licht gegroeid waarmee het aandeel biologische landbouw in 2005 is uitgekomen op 2,5%. Voor groei in de primaire sector is naast de binnenlandse afzet ook de export van belang. Ondanks toenemende zelfvoorziening in veel landen lijkt het perspectief voor de export in 2006 gunstig.

Het EKO-monitor jaarraport 2005 van Biologica beslaat 39 pagina’s is gratis te downloaden van de website www.biologica.nlekomonitor. (pdf)

Bron Biologica
 

 
    terug naar boven  
   
 

Consumentenbond: biologische groenten niet gezonder

26-01-2006

Gewone groenten zijn net zo gezond als biologisch geteelde groenten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in biologische groenten nauwelijks meer 'gezonde' stoffen als vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten. De resultaten worden vrijdag in de Consumentengids gepubliceerd.

De bond onderzocht vijftien groenten, van broccoli tot witlof en van komkommers tot tomaten. De hoeveelheid 'gezonde' stoffen bleek bij biologische en gewone groenten nauwelijks te verschillen.

Biologica, de koepelorganisatie voor biologische land- en tuinbouw, stelt in een reactie op het onderzoek dat de voordelen van de biologische landbouw voor een gezond milieu onomstreden zijn. De biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat er ook meer "gezonde stoffen" in biologisch geteelde producten zitten. Zij heeft daaraan echter nooit een directe gezondheidsclaim verbonden. Belangrijk is wel dat in de biologische landbouw geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daardoor zitten er praktisch geen resten van pesticiden in biologische producten.

Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten, aldus Biologica. Uit meer dan de helft daarvan blijkt dat biologisch geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen, zoals vitamine C, bevatten dan de gangbare.

Biologica/Louis Bolk:
Voordelen biologisch breder dan gezondheid

26-01-2006
De voordelen van biologische landbouw voor een gezond milieu zijn onomstreden. De biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat er ook meer 'gezonde stoffen in biologisch geteelde producten zitten' maar heeft daar nooit een directe gezondheidsclaim aan verbonden. Belangrijk is wel dat de biologische landbouw geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat er daardoor praktisch geen pesticidenresiduen in biologische producten zitten.
Dat schrijven Biologica en het Louis Bolk Instituut in een gezamenlijke reactie op een publicatie in het februarinummer van de Consumentengids. De Consumentenbond heeft zowel de biologische als de reguliere variant van een vijftiental groenten vergeleken op de aanwezigheid van gezonde stoffen. Uit het onderzoek concludeerde de Consumentenbond dat biologische groenten niet gezonder of ongezonder zijn dan conventioneel geteelde groenten.

Biologica en het Louis Bolk Instituut zien dit onderzoek in een breder kader, waarbij gezondheidsaspecten slechts één onderdeel van het pakket vormen, en de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen een ander. Dit wordt ook in de Consumentengids erkend. Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit eten, pesticidenresiduen in hun urine hebben. Zodra de kinderen biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun urine. Vielen de kinderen vervolgens terug op hun normale dieet, dan kwamen de pesticiden ook terug.

Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten. Uit meer dan de helft van deze onderzoeken blijkt volgens Biologica en het Louis Bolk Instituut dat biologisch geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen, zoals vitamine C, bevatten dan gangbaar geteelde producten. Recente onderzoeken laten zien dat in biologische zuivel meer gezonde vetzuren (CLA en omega-3 vetzuren) zitten. Nu dus een onderzoek van de Consumentenbond waar de voordelen van meer gezonde stoffen niet duidelijk uitkomen.

De beide organisaties kondigen aan het onderzoek goed te bekijken. In het licht van de tientallen onderzoeken die de voordelen van biologisch aangeven en het kleine aantal indicatoren waarop onderzocht is, menen Biologica en het Louis Bolk Instituut dat een genuanceerde conclusie op z'n plaats is.

Biologica / Louis Bolk Instituut

   
 
    terug naar boven  
   
 

Natuur en Milieu wil Deltaplan schone lucht

Mei 2005

Natuur en Milieu vindt dat er een Deltaplan Schone Lucht moet komen om de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden (NOx) door autoverkeer, scheepvaart, bioindustrie en elektrische centrales aan banden leggen. Het kabinet moet daar al zijn energie in steken, in plaats van te proberen de Brusselse regels voor schone lucht te versoepelen. Het gaat om de bescherming van de gezondheid. Algemeen directeur Mirjam de Rijk: 'Kies voor mensen en niet voor mazen in de wet'.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu probeerde onder de Europese normen voor luchtkwaliteit uit te komen, in plaats van genoeg geld vrij te maken voor snel en effectief beleid. Gelukkig heeft de Raad van State een streep gehaald door zijn plannen voor versoepeling van de normen. Het kabinet is met beide benen op de grond gezet.

De Nederlandse uitstoot van fijn stof komt voor veertig procent door het wegverkeer, voor dertig procent van vieze energiecentrales en voor twintig procent van (pluim)veestallen. Weliswaar komt er ook stof van buiten aangewaaid (zeezout, Saharazand), maar dat geeft weinig gezondheidsproblemen.

Het Deltaplan moet verder gaan dan aanscherping van de eisen aan uitlaatgassen. Die zijn nodig, maar de effecten zijn pas op termijn zichtbaar. Ook snelheidsverlaging is vereist. Dat helpt snel en is effectief. Verder moeten alle bestaande en nieuwe dieselauto's en vaartuigen met roet -en NOx-filters worden uitgerust. Het oude wagen- en voertuigpark moet snel worden vervangen middels opkoopregelingen en premies. Steden kunnen een voorkeursbehandeling geven aan schone (vracht)auto's, en vieze verbieden. Havens kunnen schone schepen bevoordelen door aangepaste haventarieven.

Ook het ruimtelijk beleid moet meedoen aan het Deltaplan. Er hoort nu echt te worden geregeld dat veertig procent van de nieuwbouw binnen bestaand stedelijk gebied wordt gebouwd - nu is er slechts geld voor 25 procent. De steden moeten wel autoluw worden gemaakt. In die situatie is een excellent (elektrisch) openbaar vervoer een echt alternatief voor de auto. Kolencentrales en de biomassacentrales moeten met de beste filters worden uitgerust. De uitworp van stikstofoxiden (NOx) moet worden beperkt met de beste branders en katalysators. Technisch kan er veel meer dan nu wordt gedaan. Ten slotte de veestallen. Filters en centrale afzuigapparatuur zijn nog zelden geïnstalleerd.

Het Deltaplan kost geld, maar het kabinet heeft al jaren zien aankomen dat er drastische maatregelen nodig zijn. De bal voor het Deltaplan Schone Lucht ligt niet alleen bij Van Geel. Hij moet met zijn collega's van Verkeer, van Financiën, van Economische Zaken en van Landbouw het Deltaplan gaan 'trekken' binnen het kabinet. Uiteraard is ook medewerking nodig van de regionale overheden en het bedrijfsleven.
 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Consumentenbond: percentages transvet soms schrikbarend
Helft onderzochte patatbakkers gebruikt ongezond vet

20-04-2005

De helft van de 50 onderzochte patatbakkers scoort matig tot slecht op het gebruik van ongezonde vetten, terwijl er een beter alternatief voorhanden is. Dat blijkt uit het patatonderzoek van de Consumentenbond dat vandaag wordt gepubliceerd in de Gezondgids. Teveel inname van ongezonde vetten vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De Consumentenbond pleit voor strenge normen voor de samenstelling van frituurvet.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van frituurvet op 50 plaatsen in Nederland, bij zowel cafetaria’s als patatkramen en fastfoodzaken. Hieruit is gebleken dat de helft van de onderzochte patatbakkers vet met teveel transvetzuren en/ of teveel verzadigd gebruikt. Verzadigd vet is bij verhitting stabieler dan onverzadigd vet omdat het minder snel met zuurstof reageert. Een patatbakker kan daardoor langer doen met zijn vet. Dat levert hem een kostenbesparing op, echter wel ten koste van de gezondheid van de consument. Verzadigde vetten verhogen namelijk het cholesterolgehalte van het bloed en vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Transvetzuren zijn nog slechter voor hart en bloedvaten. De Gezondheidsraad adviseert daarom dat maximaal 1% van de dagelijkse energie-opname mag bestaan uit transvetzuren. De helft hiervan nemen we al op via zuivel, vlees, eieren en vis; een portie patat zou dus maximaal de andere helft mogen opleveren. 26 van de 50 verkooppunten voldoen hier niet aan. In één portie patat zat bijna 5,5 keer zoveel transvet als de Gezondheidsraad per dag toelaatbaar acht.

De Consumentenbond is tevreden met de resultaten van patatbakkers die deelnemen aan de Campagne Verantwoord Frituren, omdat deze positieve resultaten behalen. Helaas neemt slechts 20% van de zaken in Nederland deel aan deze campagne. Aangezien hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één vormen in Nederland vindt de bond dit onvoldoende. Zeker gezien het feit dat er een gezond alternatief voorhanden is: vloeibaar plantaardig vet. Opmerkelijk is dat de twee McDonalds-vestigingen die we getest hebben slechts ‘matig’ en ‘redelijk’ scoren als het om transvet gaat. Dit terwijl de keten deelneemt aan de campagne.
De Consumentenbond heeft in 2003 aan de Minister van Volksgezondheid gevraagd strenge normen te stellen voor het gebruik van verzadigde vetten en transvetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad kan daarbij leidraad zijn. De bond zal minister Hoogervorst nogmaals wijzen op de urgentie van maatregelen.

 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Bioproducten zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens.

24/03/2005

69% van de Belgische gezinnen kocht in 2004 minstens één keer een biologisch versproduct, toch daalde het thuisverbruik van biologische verswaren. Vooral vleeswaren en gevogelte zijn hiervoor verantwoordelijk. Dankzij inspanningen van de overheid is het vertrouwen van de consument in de vleessector, dat geschaad was na voedselschandalen, weer toegenomen. Het thuisverbruik van biologische groenten, brood, zuivel en eieren, blijft op peil. Dat van biofruit gaat opvallend vooruit.


BioForum, de koepelorganisatie van biologische landbouw en voeding in Vlaanderen, juicht de inspanningen op het vlak van voedselveiligheid toe, maar blijft de intrinsieke waarde van biologische voeding benadrukken. Biologische landbouw speelt een voortrekkersrol als productiemethode die de gezondheid van mens, dier en natuur ten goede komt. VLAM beklemtoont in zijn campagne "Bio. Hoe smaakt u het?"
bovendien dat bio de authentieke smaak aan voeding teruggeeft.
Consumenten zijn pas bereid om bioproducten te kopen als ze de voordelen op het vlak van smaak, gezondheid en milieu, voldoende kennen.

Bioproducten zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens. Het is daar dat Belgische gezinnen het merendeel van hun biologische aankopen doen. Zowel in binnen- als buitenland is er een duidelijke omzetstijging van bioproducten. De rol van de overheid en voedingssector op het vlak van informatieverspreiding naar de consument, is een stuwende factor.

Nationale Bioweek op komst!
Van 4 tot 12 juni vindt de nationale Bioweek plaats, waarin de voordelen van bio voor natuur, mens en dier op vele manieren in de kijker worden gezet. Deze boodschap zal worden uitgedragen aan de hand van een informatief magazine, een symposium, opendeurdagen, een mediacampagne en ludieke stunts.

Bron: www.biotheek.be,
 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Vetconsumptie jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te laag

13-10-2004

De groenten- en fruitconsumptie bij 19 tot 30 jarigen is veel te laag. Slechts 2% van de ondervraagden haalt de aanbevolen hoeveelheid van 150-200 gram groenten per dag en slechts 7% eet 200 gram fruit per dag. De gemiddelde consumptie van zowel groenten als fruit is 100 gram per dag. Ook de inname aan verzadigd vet blijft te hoog. Wel kiezen de ondervraagden vaker voor magere en halfvolle producten. Hierdoor heeft ruim de helft van de 19 tot 30 jarigen in Nederland een vetinname die voldoet aan de aanbeveling. De inname van transvetzuren nadert de aanbevolen hoeveelheid door de verlaging van het transvetzuurgehalte in verschillende producten.
Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2003 onder jongvolwassenen dat vandaag door directeur-generaal Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in ontvangst is genomen. De peiling werd uitgevoerd door het RIVM, TNO-Voeding en marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De resultaten staan in een uitgave van het Voedingscentrum ‘Zo eten jongvolwassenen in Nederland’ en zijn vandaag gepresenteerd aan het ministerie van VWS. De resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2003 laten zien dat het bevorderen van de groenten- en fruitconsumptie en het verlagen van de inname aan verzadigd vet en transvetzuren belangrijk blijven. In de Rijksbegroting 2005 heeft minister Hoogervorst hiertoe speerpunten opgenomen.
De voedselconsumptiepeiling is het monitoringsinstrument van de overheid dat de basis biedt voor het voedingsbeleid. Met de verzamelde voedselconsumptiegegevens wordt het beleid geëvalueerd, bijgesteld en nieuw beleid ontwikkeld. De voedselconsumptiepeiling 2003 is nieuw en sluit beter aan bij de veranderde, meer geïndividualiseerde voedingsgewoonten en specifieke vragen op het gebied van voedselveiligheid en gezonde voeding.
 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Wetenschappers slaan alarm over chemische stoffen in menselijk lichaam
“Oorlog tegen kanker niet gewonnen”


11 mei 2004

De aanwezigheid van chemische stoffen in het menselijk lichaam en het milieu moet serieuzer worden genomen als oorzaak voor kanker. Dat hebben medische wetenschappers de afgelopen dagen op een internationale conferentie bij UNESCO gezegd. Zij pleiten samen met de Europese vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), voor een aanscherping van het Europees beleid over chemische stoffen. Tijdens Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie moeten de Europese Ministers overeenstemming bereiken over dit nieuwe beleid.

Onderzoek: oorlog tegen kanker niet gewonnen
Nieuw onderzoek laat een toename zien van het aantal kankergevallen dat niet door roken wordt veroorzaakt. Kanker bij kinderen is de afgelopen twintig jaar met 30 % toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel stoffen in het milieu, waarvan wetenschappers vermoeden dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Daaronder zijn ook kankerverwekkende stoffen. Die moeten steeds serieuzer als oorzaak worden gezien bij kankeronderzoek, zo zei Prof. Clapp van de Boston University.

“Vrouwen willen niet dat hun kinderen proefkonijnen zijn in een wereldwijd experiment met chemische stoffen, waarvan we de effecten op de gezondheid en vooral op die van de meest kwetsbare groep, kinderen, niet kennen” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF, die een van de panelleden was op de conferentie.
Vrouwen vormen een belangrijke doelgroep. Zij geven de chemische stoffen uit hun lichaam door aan hun kinderen via de baarmoeder. Kinderen krijgen dus voor de geboorte al chemische stoffen binnen die hun ontwikkeling kunnen schaden en kans op kanker op latere leeftijd vergroten.

Belangrijk besluit tijdens Nederlands voorzitterschap
De oproep van de wetenschappers komt aan de vooravond van belangrijke besluitvorming van Europese Unie. Vanaf 1 juli is Nederland voorzitter van de EU. Dan moeten de ministers een gezamenlijk standpunt innemen over een nieuw beleid om giftige stoffen uit het milieu en het menselijk lichaam te weren. De oppositie van de chemische industrie is echter groot. Zij willen nauwelijks informatie verstrekken over eigenschappen en gevolgen van de stoffen die zij op de markt brengen en het onderzoek. Over 86 % van de stoffen die in grootverbruik op de Europese markt zijn bestaat onvoldoende informatie over de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van mensen, zo schrijft de Europese Commissie in een rapport.

 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Voedsel en Waren Autoriteit en Voedingscentrum:
Milieuorganisaties misleiden consument


9-03-2004

Het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keuren de manier af waarop een aantal milieuorganisaties de consument regelmatig informeren over aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen in voedsel. De consument wordt ten onrechte ongerust gemaakt over de veiligheid van groenten en fruit, terwijl de aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen de gezondheid van de consument niet in gevaar brengen. Het Voedingscentrum en de VWA roepen de milieuorganisaties op om de consument niet onnodig ongerust te maken. De consumptie van voldoende groente en fruit beschermt namelijk de gezondheid.

De afgelopen maanden kwamen de milieuorganisaties regelmatig met berichten over resten bestrijdingsmiddelen op onder meer nectarines, druiven en citrusvruchten. Bij een gedeelte van de onderzochte producten was er sprake van overschrijding van de wettelijke norm van de aangetroffen middelen. Ook de VWA en het Voedingscentrum vinden overschrijdingen boven de wettelijke norm ontoelaatbaar, maar willen benadrukken dat er bij overschrijding van de wettelijke norm niet automatisch sprake is van een gezondheidsrisico. In bovengenoemde gevallen was er geen risico voor de consument. Het onterecht suggereren van de onveiligheid van groenten en fruit heeft als risico dat de zeer gezonde consumptie van groenten en fruit verder terugloopt. Het is daarom van groot belang dat de berichtgeving over bestrijdingsmiddelen in een juist perspectief wordt geplaatst.

Wettelijke norm is strenger dan de veiligheidsnorm
Per bestrijdingsmiddel is een wettelijke norm vastgesteld die aangeeft hoeveel bestrijdingsmiddel nog in een product mag voorkomen. Deze norm is gericht op bescherming van het milieu en zorgt ervoor dat kwekers of boeren niet onnodig veel van het middel gebruiken. Daarnaast is er voor elk middel een veiligheidsnorm die aangeeft bij welke hoeveelheid het middel schadelijk is voor de mens. De veiligheidsnorm houdt rekening met de grotere gevoeligheid van kinderen, zieken, zwangere vrouwen en ouderen. De wettelijke norm is strenger dan noodzakelijk voor de voedselveiligheid, waardoor er bij overschrijdingen van deze norm meestal geen gezondheidsrisico optreedt.

Extra controle bij verwachte overschrijding
De VWA controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.

Vertekend beeld
Op de site van een aantal milieuorganisaties www.weetwatjeeet.nl worden gehaltes onder de wettelijke norm ten onrechte negatief beoordeeld. De milieuorganisaties stellen dat de hoeveelheden van verschillende bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit bij elkaar opgeteld moeten worden. Hierdoor zouden er sneller schadelijke effecten kunnen optreden. De hoeveelheden waarbij deze negatieve effecten op kunnen treden, zijn echter vele malen hoger dan de hoeveelheden die in groenten en fruit worden aangetroffen. Deze zeer kleine hoeveelheden mogen wetenschappelijk gezien niet bij elkaar opgeteld worden om een negatief effect te voorspellen.
Ook is het opmerkelijk dat sommige berichten over overschrijdingen pas na weken onder de aandacht zijn gebracht. De milieuorganisaties geven hiermee aan dat er inderdaad geen gevaar is voor de gezondheid.

Groenten en fruit zijn gezond
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen. Dit positieve effect op de gezondheid weegt ruimschoots op tegen de risico’s van de mogelijke aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het is belangrijk dat consumenten zich dit realiseren.

 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Wat voor vis ligt er op uw bord?

16 januari 2004  

Kweekzalm bevat kankerverwekkende stoffen, stelden onderzoekers vorige week opnieuw vast. Maar hoe bedreigend zijn die? Het kweken van vissen, de blauwe revolutie, wordt juist veelal gezien als de redding van gezonde visstanden in de wereldzeeën, die al voor driekwart zouden zijn leeggevist. Welke vis kunnen we (nog) eten? Acht vragen en antwoorden over de vis die op uw bord kan belanden.
 

Een gen-zalm (boven) naast een gewone zalm
   
 
    terug naar boven  
   
 

Bereken jouw overlevingskans op www.survivalcalculator.nl
 

24 november 2003

Hoe gezond leef jij eigenlijk? Heb je kans om 65 te worden of misschien zelfs 90? Op de nieuwe website www.survivalcalculator.nl bereken je op basis van enkele vragen over je persoonlijke levensstijl je levensverwachting, in Nederland én in andere landen. Want het is natuurlijk mooi dat je in Nederland 90 kunt worden, maar hoe zit dat als je in Bolivia, Rusland of een ander land zou wonen?

Wat is jouw overlevingskans?
Acteur Tim Zwije (bekend van o.a. Onderweg naar Morgen en De Kameleon) deed de test: “Ik ben heel erg van mijn verwachte overlevingskans in Nederland (67) geschrokken. 15 sigaretjes per dag gaan me dus echt de das omdoen. En ik zou nooit naar Rusland verhuizen. Daar zou ik maar 41 worden, omdat ze schoonmaakmiddelen in de alcohol stoppen!“
Danseres Angela Esajas (van o.a. Star Academy en Blauw Blauw): “In Nederland kan ik wel 83 worden, maar in Mali maar 42. Dat vind ik wel angstig om te weten. Ik drink heel veel water. Dan is het raar te beseffen dat je in andere landen zelfs kunt overlijden door vervuild drinkwater.”

Kans op gezondheid varieert
In Nederland is een goede gezondheidszorg behoorlijk vanzelfsprekend. Nederlanders worden gemiddeld dan ook vrij oud (mannen 75,8, vrouwen 80,7). In andere delen van de wereld ligt die levensverwachting door allerlei factoren (zoals medische zorg, de beschikbaarheid over schoon water en ziektes als aids/hiv) heel anders. De kans op gezondheid verschilt kortom enorm. De site survivalcalculator.nl geeft veel informatie over de gezondheidssituatie in Nederland, Cambodja, Bolivia, Rusland, Zweden en Mali en belicht onderwerpen als aids/hiv en kind- en moedersterfte. De site laat ook zien hoe verschillende ontwikkelingsorganisaties in Nederland de gezondheidssituatie wereldwijd trachten te verbeteren.

NCDO
De Survival Calculator maakt onderdeel uit van de campagne ‘Kans op gezondheid’ van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De NCDO wil het draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling in de Nederlandse samenleving vergroten. De NCDO coördineert het programma ‘Kans op gezondheid’, waaraan vele landelijke organisaties op hun eigen manier invulling geven. De campagne ‘Kans op gezondheid’ haakt in op de Millenniumdoelstellingen die de VN in 2000 hebben aangenomen. De Millenniumdoelstellingen roepen op tot het terugdringen van kind- en moedersterfte en het verbeteren van de toegang tot de gezondheidszorg, vooral voor de allerarmsten. Met de paraplucampagne ‘Kans op gezondheid’ wil de NCDO meer mensen (en vooral jongeren) bereiken met informatie over het belang van een goede gezondheidszorg wereldwijd.
 

 
    terug naar boven  
   
   

Chinese boer profiteert van groeimarkt
voor biologisch voedsel


21 oktober 2003

Organische teelt lucratief voor Chinese boeren.
Steeds meer Chinese boeren schakelen over op biologische producten. Dankzij de groeiende vraag uit het Westen kunnen boeren 30 tot 50 procent meer voor hun producten vragen. Organisch boeren is zelfs zo lucratief dat reguliere landbouwproducten nogal eens als organisch worden verhandeld.


De eco-boeren vormen in China nog een kleine minderheid. Het land bestaat uit ruim 900.000 boeren op een bevolking van 1,3 miljard Chinezen. Het merendeel van de boeren is arm, en gaat uit pure noodzaak over op biologische landbouw. Ze hebben bijvoorbeeld geen geld om bestrijdingsmiddelen te kopen.

De Chinese boeren hebben niet alleen minder kosten, maar krijgen ook tot 50 procent meer voor hun ecologische sojabonen, kidney beans en maïs, waarvan wordt aangenomen dat ze gezonder en milieuvriendelijker zijn.

De Chinese overheid, gericht op verlichting van de armoede op het platteland, steunt de initatieven voor biologische landbouw. Tenslotte zijn de investeringskosten gering en de opbrengsten hoog.

Verleiding
De ecologische markt is een groeimarkt. Alleen al in de Verenigde Staten gaat in 2003 naar verwachting voor 11,2 miljard euro aan eco-voedsel over de toonbank. Dat is 1,7 miljard euro meer dan in 2002. In 2005 wordt zelfs een omzet verwacht van 17,4 miljard euro. Ook Japan en Europa nemen gretig af van de Chinese organische boeren. De Chinese consument laat het organische voedsel voorlopig grotendeels aan zich voorbij gaan.

Inmiddels zijn steeds meer Chinese boeren zich bewust van de voordelen van de ecologische productie en proberen een graantje mee te pikken van de relatief hoge prijzen. 'Ik heb geweldige biologische bedrijven gezien,' zegt Yutaka Takahashi, medewerker van de Japan Organic & Natural Foods Association (JONA). 'Maar de verleiding is groot om biologische producten samen met reguliere landbouwproducten te verkopen, en er toch een hoge prijs voor te vragen. En we kunnen niet elke boer in de gaten houden.'

Bron: www.oneworld.nl,

   
 
    terug naar boven  
   
 

Iets meer biologische producten in winkelschap
 

21 oktober 2003

Het aantal biologische producten in supermarkten stijgt dit jaar slechts licht. Bij tellingen in supermarkten in het hele land telde Milieudefensie gemiddeld 58 producten, tegenover 52 vorig jaar. Volgens Milieudefensie zijn er bedrijven die zeer goed presteren, maar 'dreigen de achterblijvers de zwakke schakel te worden in de groei van het biologische aanbod'.

Albert Heijn wist ondanks een flinke daling een koppositie te behouden. In een gemiddeld filiaal zijn 124 biologische producten te koop. Vorig jaar waren dit er nog 144. Toch steekt de grootgrutter met kop en schouders uit boven zijn concurrenten. Winkels als Plus, Konmar en Jumbo doen het redelijk met gemiddeld 90 producten, maar Edah (14) en Spar (21) presteren volgens Milieudefensie 'onder de maat'. Aldi en Lidl staan 'stabiel op nul'.

Supermarkt Coöp Dunnink in De Wijk (Dr) won voor de tweede keer op rij, met 375 biologische producten in de schappen. Volgens Milieudefensie is de uitmuntende score te danken aan de 'zeer grote motivatie' van bedrijfsleider en personeel. ?Zo blijkt dus dat ook op lokaal niveau veel bereikt kan worden", aldus een woordvoerder.

Bron: ltonet.nl


 

 
   
    terug naar boven  
   
 

Milieudefensie over loslaten maximumsnelheid:
'Kamerleden hebben lak aan gezondheid omwonenden'


22 oktober 2003

Milieudefensie is onthutst over de uitspraken van kamerleden van CDA, VVD en LPF die de maximumsnelheid op snelwegen willen ophogen van 100 naar 120 kilometer per uur. 'De Kamerleden hebben blijkbaar lak aan de door lawaai en uitlaatgassen veroorzaakte gezondheidsproblemen bij omwonenden van snelwegen,' aldus Milieudefensie-woordvoerder Joris Wijnhoven. Milieudefensie pleit juist voor een verlaging van de maximumsnelheid op stadssnelwegen naar 80 kilometer. Ook automobilisten blijken er tevreden over, zo wijst onderzoek van Verkeer en Waterstaat uit.

Milieudefensie wil een permanent gezondheidskordon van 80 kilometer per uur om de vier grote steden. Daar hebben de meeste omwonenden te kampen met het lawaai en de uitlaatgassen van het wegverkeer. Dit heeft Milieudefensie vandaag geschreven aan de leden van de Tweede Kamer.
Volgens Milieudefensie kent de maatregel van 80 kilometer per uur op stadssnelwegen louter voordelen: het helpt tegen luchtvervuiling, geluidsoverlast, onveiligheid en energieverbruik. Dat blijkt uit de resultaten van de proef bij Overschie. Automobilisten op de A13-Overschie vinden het verkeersbeeld op de A13-Overschie prettiger dan voorheen, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De 80 kilometerlimiet is goedkoop en snel in te voeren en kan ook de doorstroming van het verkeer verbeteren.
Staatssecretaris van Geel van Milieu pleitte in april van dit jaar al voor een snelheidsverlaging op de ringweg A10 Amsterdam, de ring Utrecht en de A12 Utrechtse baan. Ook minister Peijs, van Verkeer en Waterstaat ziet voordelen in de 80 kilometermaatregel. Tijdens een in augustus door Milieudefensie georganiseerde bustour over stadssnelwegen stelde zij: 'Waar het kan, moeten we doorrijden, maar we moeten ook matigen op wegen waar dit een positieve invloed op de gezondheid van omwonenden heeft.' Wethouders van de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Delft, Leiderdorp, Rotterdam en Leidschendam-Voorburg zijn voor invoering van de 80 kilometergrens op hun stadssnelwegen.
In Nederland woont een kwart miljoen mensen binnen 100 meter van een rijksweg of drukke provinciale weg. Wie er langdurig woont, loopt twee kans zoveel kans door de uitlaatgassen te overlijden aan een hart- of longdoening. Het lawaai kan leiden tot slaapstoornissen, hoge bloeddruk en hartklachten. Kinderen bij snelwegen lopen extra gezondheidsrisico's.
 

 

   
 
    terug naar boven  
   
 
Nieuwe website weetwatjeeet.nl publiceert testresultaten

Forse overtredingen warenwet in supermarkten

23 september 2003

Vijfendertig procent van de nectarines die in de supermarkt te koop zijn, bevat meer resten van bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is toegestaan. Hiermee overtreedt een aantal supermarkten de Warenwet. Ook de verplichte herkomstvermelding op vlees is vaak niet in orde. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie. De organisaties hebben een website in het leven geroepen waarop de testresultaten openbaar zijn gemaakt en ook andere informatie staat over gevaarlijke stoffen in voedsel: www.weetwatjeeet.nl .

Aldi en Lidl kwamen als slechtste uit de test. Eén bakje nectarines bij Lidl bevatte maar liefst zeven verschillende bestrijdingsmiddelen. Bij Edah en Plusmarkt voldeden vier van de vijf monsters nectarines niet aan de wettelijke normen. Sommige aangetroffen stoffen kunnen het zenuwstelsel schaden. Nectarines kunnen wel degelijk voldoen aan de Warenwetnormen. In tien van de 37 onderzochte bakjes nectarines werden geen resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In drie van de acht supermarktketens voldeden alle nectarines aan de normen.

De milieu- en consumentenorganisaties willen dat overtredingen van de wet effectief worden aangepakt. De wettelijke normen voor gevaarlijke stoffen in voedsel zijn er niet voor niets: ze beschermen de gezondheid van de consument.

Vlees
In het onderzoek is ook gekeken in hoeverre de herkomst van vlees wordt vermeld. Sinds de BSE-crisis (‘gekke-koeien-ziekte’) is het wettelijk verplicht om op verpakt rundvlees te vermelden in welk land het rund geboren, gemest en geslacht is. Dat vergroot de keuzevrijheid van de consument en helpt supermarkten om bij calamiteiten goed te kunnen handelen. Slechts in negen van de veertig steekproeven werd volledig aan de wettelijke eis voldaan.

Website
Consumenten hebben recht op volledige juiste en heldere informatie over gevaarlijke stoffen in voedsel. De organisaties vinden dat alle beschikbare gegevens openbaar moeten zijn. Supermarkten weigeren tot nu toe openheid van zaken te geven.
De milieu- en consumentenorganisaties bieden met de nieuwe website www.weetwatjeeet.nl consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken, wanneer ze boodschappen doen. Op de website kunnen consumenten precies zien in welke supermarktketens nectarines zijn aangetroffen met teveel resten van bestrijdingsmiddelen. De website geeft ook andere actuele informatie en achtergronden over gevaarlijke stoffen in voedsel.

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co hopen dat het koopgedrag van bewust kiezende consumenten de supermarkten aanmoedigen om beter toe te zien op de voedselveiligheid van (verse) producten.

Op www.weetwatjeeet.nl zal de consument de komende maanden steeds nieuwe testgegevens en informatie aantreffen over gevaarlijke stoffen in voeding.
 
 
   
 
    terug naar boven  
   
 

De nitraatgehaltes in biogroenten zijn significant lager.
 

31 juli 2003

Biologische appels, peren, aardappelen, tarwe en maïs bevatten dan weer tot 390 maal hogere concentraties flavonoïden en fenolische bestanddelen, stoffen die voor de mens gunstig zouden zijn. Net zoals de zes keer hogere concentraties van salicyclische zuren die in biologische groenten te vinden zijn. Er zijn dus opmerkelijke verschillen te constateren tussen bio- en gangbaar voedsel. Feiten en discussies rond de effecten hiervan op onze gezondheid kunt u volgen in deze Netknipsels.
Een duidelijker onderscheid tussen bio en gangbaar komt er ook bij de veevoeders. Nieuwe etiketteringsvereisten zullen hiervoor zorgen. Nog meer opsplitsing: voortaan zijn GGO's toegelaten in de hele Europese gemeenschap, "mits ze veilig zijn en mits ze strikt afgescheiden blijven". In hun kot of aan de leiband houden dus.
Biotheek Netknipsels #41

 

   
 
    terug naar boven  
   
 

Griekse wetenschappers: Biologisch voedsel is gezonder


17 juni 03


Wetenschappers van de Agricultural University of Athens beweren op basis van onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten dat biologische geproduceerde voedselproducten meer voedingsstoffen bevatten en veiliger zijn voor mens en milieu dan gangbaar geproduceerd voedsel. Christos Apostolopoulos, directeur van de Griekse voedselautoriteit EFET presenteerde de resultaten van het onderzoek tijdens een conferentie over de waarde van pesticiden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat biologisch geteelde gewassen als aardbeien en maïs meer zuurbindende eigenschappen bezitten dan de gangbare gewassen. Men zoekt de oorzaak hiervoor in flavonoïden en fenolische bestanddelen. In biologische appels, peren, aardappelen, tarwe en maïs werden tot 390 maal hogere concentraties van deze stoffen gevonden. Deze stoffen zijn waardevol voor de gezondheid en worden om die reden vaak toegevoegd aan gangbare producten.

Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat biologische groenten zes keer hogere concentraties van salicyclische zuren bevatten. Deze stoffen maken mensen minder vatbaar voor hart- en vaatziekten en kanker. Volgens een rapport in het blad New Scientist helpen deze stoffen de plant om met stress om te gaan. Daarom zouden planten die aan pesticiden worden blootgesteld deze stoffen niet aanmaken.

Apostolopoulos gaf tijdens zijn presentatie tevens aan dat het idee dat biologische voeding meer bacteriën zou bevatten niet aan de hand van onderzoek onderbouwd kan worden. Volgens een rapport van de FAO zou de biologische veehouderij waarbij geen medicijnen worden toegepast zelfs leiden tot een lager gehalte aan microben in voedingsproducten.

(Bron: Organic Newsline, knipsel uit: www.AgriHolland.nl)


 

   
 
    terug naar boven  
   
 
Vis, gezond en milieuvriendelijk.

Mensen die wel eens iets anders willen eten dan vlees, vragen zich wellicht af of vis een goed alternatief is. Vergeleken met vlees is de meeste vis een milieubewust alternatief. In vergelijking met landdieren heeft vis namelijk een efficiënte manier om zijn voedsel om te zetten in lichaamsgewicht. Hierdoor kost een kilo vis tot de helft minder energie dan een kilo vlees. Vis voor de consumptie kan wild gevangen vis zijn, of gekweekte vis.
Wild gevangen vis
Vis met de laagste milieubelasting is duurzaam gevangen vis met het MSC-keurmerk. Dit internationale keurmerk staat voor een goed beheerde, duurzame visserij. Dat wil zeggen dat er op zo'n manier wordt gevist dat de visstand en de natuur niet worden aangetast. Dit label omvat dus uitsluitend wild gevangen vis. Momenteel zijn in Nederland alleen vissticks verkrijgbaar met dit MSC-keurmerk.
Als u geen vissticks maar andere wild gevangen vis wilt eten, kunt u het beste rondvis eten. Voorbeelden van rondvis zijn kabeljauw, koolvis, zeewolf, heek en hoki. Platvis - als schol, tong, heilbot, tarbot, griet en bot - wordt gevangen met behulp van boomkorvisserij. Deze vorm van visserij veroorzaakt schade aan het bodemleven, en heeft een hoog energieverbruik in vergelijking met andere vormen van visserij.
Kweekvis
Biologische of milieuvriendelijk gekweekte vis met een buitenlands label of het EKO-keurmerk hebben een lage milieubelasting. Deze vis, zalm en forel, is te koop in een biologische winkel.
Wilt u andere kweekvis eten, dan kunt u het beste kiezen voor Nederlandse kweekvis. Doordat het energieverbruik van de Nederlandse kweeksystemen lager is, en doordat er in Nederland viskwekers nauwelijks diergeneesmiddelen gebruiken heeft die vis een lagere milieubelasting dan buitenlandse kweekvis. Voorbeelden van Nederlandse kweekvis zijn: meerval, paling, forel, tong, tarbot en beperkt tilapia.
Belangrijke info op etiket
Op visproducten in de winkel moet tegenwoordig staan wat het land van herkomst is, de handelsnaam en of de vis wild of gekweekt is. Met behulp van deze gegevens kunt uw viskeuze maken.
Voor meer informatie over dit of andere onderwerpen kunt u bellen met de Informatielijn van Milieu Centraal, 0900 - 1719 (€ 0,15 pm) of kijken op www.milieucentraal.nl.

Milieu Centraal is een onafhankelijke organisatie die praktische en betrouwbare informatie biedt over milieuvriendelijk gedrag in het dagelijks leven. De informatie is getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen.
 
 
 
    terug naar boven  
   
 
Preventie van overgewicht steeds belangrijker
 


5 juni 2003

Belangrijke conclusie van het European Congres on Obesity in Helsinky is dat preventie van overgewicht de oplossing is voor de bestrijding van overgewicht. Daarnaast blijft aandacht voor gewichtsvermindering van mensen met overgewicht erg belangrijk. Een lager gewicht vermindert het risico op diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.

Door preventie van overgewicht is de grootste winst te behalen voor de volksgezondheid. Flink overgewicht heeft een negatief effect op bepaalde organen zoals hart, lever en nieren. Ook gewichtsverlies kan dit effect niet ongedaan maken. Toch is het bij overgewicht aan te raden om af te vallen. Door gewichtsverlies worden complicaties van overgewicht voorkomen. Ook zijn bepaalde aandoeningen bij een lager gewicht beter te behandelen. Mogelijke complicaties van overgewicht zijn diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten door overbelasting, spataderen en problemen met bewegen. Bij een lager gewicht is de kwaliteit van leven aanzienlijk hoger.
Maak je niet dik!
Wie een gezond gewicht heeft, kan veel problemen voorkomen door dat zo te houden en niet dikker te worden. De campagne ‘Maak je niet dik!’ van het Voedingscentrum is daar speciaal op gericht. Bij overgewicht worden de gezondheidsrisico’s al aanzienlijk verminderd door vijf tot tien procent gewichtsvermindering. Om af te vallen, is het noodzakelijk de eetgewoonten aan te passen en voldoende te bewegen. In korte tijd veel afvallen, is af te raden.
Bij een gezond gewicht is het echt niet nodig altijd ‘aan de lijn te doen’. Houd wel in de gaten dat het eten niet te veel calorieën levert, zorg voor voldoende beweging en corrigeer tijdig als dat nodig is.

Zie ook:  Meer informatie over de campagne ‘Maak je niet dik’!
 

 
 
    terug naar boven  
   
 
Biologica brengt nieuwe EKO-gids uit.

Alle verkooppunten van biologische producten

Biologica 6 mei
Op zoek naar een biologische slagerij bij u in de buurt? Of de dichtstbijzijnde boerderij die biologische groenten aan huis verkoopt? Raadpleeg dan de nieuwe EKO-gids. In dit handzame boekje kunnen consumenten in één oogopslag zien waar er bij hen in de buurt biologische voeding, textiel en tuinplanten te koop zijn. Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding, hoopt met de EKO-gids de verkoop van biologische producten te stimuleren.

De 1370 adressen in de EKO-gids zijn ingedeeld in vijftien rubrieken: van natuurvoedingswinkels, slagerijen, boerenmarkten tot restaurants met biologische gerechten op de kaart. Nieuw dit jaar is de rubriek 'bezoekboerderijen'. Hierin staan adressen van biologische bedrijven waar groepen schoolklassen en consumenten welkom zijn voor rondleidingen en meewerkdagen. Ook nieuw is de rubriek 'boer & consument-samenwerkverbanden'. De 22 bedrijven in deze rubriek maken deel uit van het door Biologica ondersteunde project 'Lokale Boer Consument Verbanden'. Deze bedrijven zijn - ieder op hun eigen manier - een verbinding aangegaan met consumenten. De twee nieuwe rubrieken in de EKO-gids weerspiegelen de doelstelling van Biologica om de vertrouwensband tussen producent en consument te versterken. Ria Beckers, voorzitter van Biologica, zegt in het voorwoord van de EKO-gids: 'Wij willen graag dat de consument weet wat hij of zij eet en liefst af en toe met eigen ogen ziet hoe de biologische landbouw werkt aan een duurzame productiewijze en zo aan het behoud van natuur en landschap.'
EKO-gids online
Naast de papieren uitgave kunnen consumenten de EKO-gids ook online raadplegen. Op www.platformbiologica.nl/ekogids staan de adressen per rubriek ingedeeld en kan ook op postcode gezocht worden. Bezoekers van de website kunnen zo makkelijk de verkooppunten bij hen in de buurt opzoeken.
Groeimarkt
Met het verspreiden van de EKO-gids hoopt Biologica de verkoop van Biologische producten te stimuleren. De biologische sector is nog steeds een groeimarkt, zo blijkt uit de cijfers van het onlangs verschenen EKO-Monitor Jaarrapport. Biologische AGF besloeg in 2002 al 3,6% van de totale markt en de productgroep zuivel groeide met 5% naar een marktaandeel van 1,9%. Biologisch brood en vlees hebben een marktaandeel van respectievelijk 1,9% en 1,7%. Er is echter nog een flinke groei nodig om de doelstellingen van de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw - namelijk 5% eind 2004 - te verwezenlijken.
Gratis EKO-gids
De EKO-gids is gratis en kan opgevraagd worden bij Biologica, tel: 030-2339970 of per e-mail: info@platformbiologica.nl. Als bedrijven, winkels en andere organisaties de gids bestellen, wordt één euro onkostenvergoeding per exemplaar in rekening gebracht.
 

 
   
 
    terug naar boven  
   
 
 
Verklaring namens de Nederlandse biologische land- en tuinbouw opgesteld door de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO Nederland en Bio

Biologica 15 mei

De biologische land- en tuinbouw produceert zonder gebruik te maken van genetisch gemodificeerde organismen (GGO). De achtergrond hiervan is de systeembenadering van de biologische land- en tuinbouw waarbij het hele dier, de hele plant, het hele bedrijf en de omgeving in harmonie betrokken zijn. Het versterken van de weerstand van planten en dieren staat voorop. Hier wordt aan gewerkt door te werken aan sterke rassen, een goede bodemvruchtbaarheid en een ruime vruchtwisseling.
De biologische boer en tuinder wil de natuur op haar/zijn bedrijf niet uitschakelen, maar er mee samenwerken. Genetische modificatie komt daarentegen voort uit een te mechanistisch en reductionistisch natuurbeeld, en past daarom niet bij de biologische land- en tuinbouw. Genetische modificatie leidt namelijk tot een fixatie op technologische oplossingen. De ervaring leert ons dat dergelijke dure oplossingen niet van lange duur zijn: er ontstaan weer nieuwe problemen, omdat aan de oorzaak van het ontstaan van de problemen niet gewerkt wordt. Biologische boeren en tuinders willen dus volledig vrij blijven van de invloeden van genetisch gemodificeerde organismen en daarvan afgeleide producten. Dit is in EU-wetgeving voor biologische productie vastgelegd.

De laatste tijd zien we een toename van het aantal vergunningen van de Nederlandse overheid voor open veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen. Bovendien dreigt er een eind te komen aan het moratorium op de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in de EU. Deze ontwikkelingen baren ons grote zorgen.
De biologische boeren en tuinders hebben niet om de teelt van gentechgewassen gevraagd, maar het raakt hen wel. Het raakt overigens ook gangbare boeren en tuinders die GGO-vrij willen blijven produceren en er zijn risico's voor het milieu.
Nu wordt door de onderzoekers beargumenteerd dat uitkruisen bij aardappelen niet aan de orde is, en dat de kans klein is dat GGO-aardappelen als restknollen (opslag) op een biologisch perceel belanden. Alhoewel de kans op kruisbestuiving bij aardappelen klein is, bestaat toch een kans dat genetisch gemodificeerd materiaal op biologische bedrijven terechtkomt gedurende of na de proefperiode. Ook kan verspreiding van knollen via dieren plaatsvinden. De proeflocatie wordt omringd door biologische en gangbare bedrijven. Zij willen niet het risico lopen dat hun gewassen besmet raken.
Open veldproeven met GGO-gewassen raken nabijgelegen biologische bedrijven direct in hun economische belangen. Handelaren en consumenten in Nederland en daarbuiten eisen absolute zekerheid van biologische boeren en tuinders dat hun producten vrij zijn van genetische modificatie. De huidige wetgeving is niet duidelijk over wie de biologische producent aansprakelijk kan stellen voor de kosten van bemonsteringen en analyses. Op dit moment draait de biologische boer en tuinder daar dus voor op.
Niet voor niets heeft de Commissie Terlouw een paar jaar geleden al geconcludeerd dat de teelt van genetisch veranderde gewassen in Nederland in veel gevallen onmogelijk is, omdat niet voldaan kan worden aan de voorwaarde dat GGO-vrije teelt mogelijk moet blijven. Het verbaast ons dan ook dat de Nederlandse overheid bij het verlenen van vergunningen voor open veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen géén rekening houdt met de ligging van biologische bedrijven en met andere omwonenden. Dat bleek deze week opnieuw, toen de locatie van de veldproef van Plant Research International werd gewijzigd, zonder dat de omwonenden werden ingelicht.
De biologische sector is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de proefveldvergunningen die het ministerie van VROM onlangs heeft afgegeven. De rechters wilden helaas geen voorlopige voorziening treffen door de vergunningen in te trekken, maar de bodemprocedure moet nog gevoerd worden. De sector zal bovendien deze week bij staatssecretaris Van Geel van VROM protesteren tegen de gang van zaken, die nog een extra lading krijgt door de plotselinge wijziging van de locatie van het proefveld naar de Lovinkhoeve in Marknesse, nota bene een bedrijf dat zelf deels biologisch is. Wij vragen ons af: wat wil PRI hier mee aantonen?
De Nederlandse en de Europese overheden willen de biologische sector laten groeien. In Nederland wordt zelfs gestreefd naar een aandeel van 10% in 2010. De politiek - evenals een groot aantal maatschappelijke organisaties - wil bovendien de consument de vrijheid bieden om te kunnen kiezen tussen GGO- en GGO-vrije producten. Het is daarom onbegrijpelijk waarom diezelfde overheid ook de teelt van gentechgewassen wil toestaan zonder wet- en regelgeving in te voeren die garandeert dat de biologische sector geen schade ondervindt van deze teelt. Dit beleidsvacuüm hindert de groei van de biologische land- en tuinbouw, en het ontneemt de consument de keuzevrijheid.
Wij doen een beroep op de politiek om GGO-teelt niet toe te laten, zolang de belangen van hen die vrij van GGO's willen blijven, niet gegarandeerd zijn. Zolang de aansprakelijkheid niet geregeld is en er geen regels zijn voor co-existentie van GGO-teelt en GGO-vrije biologische en gangbare productie, zullen de biologische boeren en tuinders doorgaan met het maken van bezwaar tegen de oprukkende GGO-teelten.

Bron: Biologica

 
   
 
    terug naar boven  
   

 

Waarom dikke mensen dik zijn en slanke mensen slank.
door Li Kyriakou 

Lang geleden werd er gegeten om in leven te blijven en moest er hard gewerkt worden om  eten op de plank te krijgen. Nu in deze tijd van overdaad zijn er andere problemen. Er wordt te veel en te vaak gegeten. De voedingsmiddelen die gegeten worden zijn vaak eiwitrijk, vet en geraffineerd (bewerkte producten).
Winkelwagentjes liggen vol met zoete en hartige producten die als tussendoortje dienen en verder geen enkele waarde voor het lichaam hebben. Gezonde maaltijden worden vaak vervangen voor een kant en klare maaltijd en/of een snack. De tijd om een gezonde verse maaltijd klaar te maken wordt nog maar zelden genomen. Dit omdat we geen tijd hebben. We hebben tenslotte een drukke baan, moeten daarnaast nog een studie doen om vooral niet achter te raken en als het enigszins lukt moet er af en toe ook nog gesport worden. En natuurlijk moeten we ook de sociale contacten onderhouden. Het gevolg van dit alles is dat onze gezonde en verantwoorde maaltijden er nogal eens bij in schieten. Dat terwijl juiste voeding zo belangrijk is om ons lichaam goed te laten functioneren en ons die energie geeft die we nodig hebben om goed te kunnen leven. 

Chambre d'Hôtes Bed & Breakfast
Domaine
du Chien

De ideale vakantie voor
jou en je hond.

De gastenmaaltijden diewij serveren bestaan voornamelijk uit biologische- en streekproducten.
 

Het intuïtieve vermogen om te weten wat wij geestelijk en lichamelijk nodig hebben zijn wij voor een groot deel kwijt geraakt. Aangeleerd gedrag en gedrag dat ons onbewust opgedrongen wordt, belemmert ons in vele dingen. Het van nature aanwezige vermogen om te luisteren naar  lichaam en geest wordt hierdoor minder. Lichaam en geest werken nauw met elkaar samen.
We zullen het allemaal herkennen:
Na een overvloedige maaltijd zijn we moe en kunnen we ons slecht concentreren. Dit is duidelijk zichtbaar als je in een restaurant zit. Men doet zich te goed aan de in overvloed bestelde gerechten. Als het einde van de maaltijd nadert, verandert de zithouding in de hanghouding. Terwijl we na een licht verteerbare maaltijd energie krijgen en ons concentratie vermogen verbetert. Desondanks geven we maar al te vaak toe aan al dat lekkers om ons heen. Het gevolg is overgewicht en de daaruit voortkomende lichamelijke en psychische klachten.
Toch zijn er evenveel redenen te bedenken om ons te goed te doen aan het eten als om dit niet te doen.
Zo kan de één meer kan eten dan de ander. Dit hangt af van verschillende factoren:

*

Basaalmetabolisme  (grondstofwisseling): Dit is de onwillekeurige lichamelijke arbeid, de hartslag, de ademhaling, het handhaven van de lichaamstemperatuur, de activiteit van het zenuwstelsel en de hormoonproducerende klieren.

* Jongeren hebben een hogere basale stofwisseling dan ouderen. Dit door de grotere activiteit van de lichaamscellen.
* De vrouwen hebben een lagere stofwisseling dan mannen. De mannen hebben een grotere spiermassa en een kleinere vetmassa.
*  Hoe groter het lichaamsoppervlak, des te groter is de basale stofwisseling. Een klein dik persoon heeft dus een langzamer stofwisselingsproces dan een lang slank persoon.
* Verder wordt er energie verbruikt voor de verwerking van voedsel. Dit wordt de specifiek dynamische werking genoemd. Het basaal metabolisme en de specifiek dynamische werking worden samen de ruststofwisseling genoemd.
* Ook zijn sommige mensen in staat energie af te voeren door extra warmteproductie dit wordt thermogenese genoemd.
*   En uiteraard wordt een gedeelte van de energie behoefte bepaald door de lichamelijke arbeid die er verricht wordt.

Ondanks deze verschillen in energieverbruik, blijft toch het al oude gezegde “elk pondje gaat door het mondje” opgaan. En mensen die daadwerkelijk overgewicht hebben en echt niet veel eten, eten vaak de verkeerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die arm zijn aan voedingsstoffen (vitaminen, mineralen), maar rijk zijn aan energie (kcal), zoals veel suiker en verkeerde vetten.
Er zijn echter uitzonderingen. Het kan voorkomen dat de behoefte aan energie die het lichaam nodig heeft, zo laag ligt, dat men inderdaad maar heel weinig kan eten. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderingen.
Het lichaam is eigenlijke een grote zeer ingewikkelde fabriek en moet over voldoende voedingsstoffen beschikken om goed te kunnen functioneren. Het is dus van belang dat de voedingsmiddelen die we eten voldoende voedingsstoffen bevatten om al onze lichamelijke en psychische processen goed te laten verlopen.
Waarom is het nu zo moeilijk om dat lekkers te laten staan? Waarom kunnen zoveel mensen eten wat ze willen of lijkt dit nou maar zo? Eten al die slanke mensen nou echt zoveel of eten zij gewoon anders?
Zij eten in de meeste gevallen gewoon anders.
Ook hier zijn weer uitzonderingen. Er zijn slanke mensen die jaren lang alles kunnen eten, te veel, te vet, te zoet enz.. Ook deze mensen krijgen na verloop van tijd te maken met de gevolgen van de voedingsstoffen arme voeding. Het lichaam raakt verontreinigt. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals huiduitslag, continue vermoeidheid, een gebrek aan weerstand en depressieve gevoelens. Vaak komt men in een vicieuze cirkel terecht. waaruit weer andere klachten voortkomen. Zij hebben dan alleen niet het ongemak van het overgewicht 
Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen wondermiddel om slank te worden en te blijven. Velen zouden graag een middel willen zien, waar men er op los kan eten zonder er iets te voor hoeven laten. Het enige wondermiddel  echter dat er tot nu toe is, is in ieder goede levensmiddelenzaak te krijgen. Het heet verantwoorde voeding.
Even terug naar die anders etende slanke mensen. Je hoort ze nooit praten over één of ander dieet, ze laten die laatste hap op het bord laten liggen en zeggen nee tegen het aangeboden lekkers. Het lijkt hun ook absoluut geen moeite te kosten.Vinden ze het gewoon niet lekker, hebben ze geen trek meer of zitten ze gewoon vol? De meest voor de hand liggende conclusie is dat zij weten wat hun lichaam nodig heeft en dat zij hier ook naar luisteren.
Zij die te zwaar zijn voeren vele argumenten aan om door te eten. Het was speciaal voor mij klaar gemaakt, het is zonde om het te laten staan, zo vaak ga ik niet uit eten, het was zo lekker, ik kon het niet bewaren, het was een speciale gelegenheid, ik had de hele dag nog niets op, zonde om weg te gooien enz. enz.. Naar de behoefte van het lichaam wordt helemaal niet geluisterd, terwijl juist dit nodig is om een passend gewicht te krijgen en te behouden. Het leren luisteren naar ons lichaam is een lang proces. Wel is het de moeite waard en kan dit de oplossing zijn om voor eens en voor altijd af te rekenen met het overgewicht.
Voor meer info www.healthdietclinic.nl
 

 
 
    terug naar boven  
   
 

Temperatuur koelkast vaak te hoog

Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat de temperatuur in de koelkast bij veel consumenten te hoog is. Bij hen is vaak niet bekend dat een lage temperatuur, tussen de 4 en 7 °C, de risico’s van ziekmakende bacteriën beperkt.

De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot 7 °C. Bij deze lage temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen. Met radiocommercials en couponadvertenties attendeert het Voedingscentrum het Nederlandse publiek hierop.

In de Bewaarwijzer staat hoe lang je etenswaren kunt bewaren. Het geeft richtlijnen voor de bewaartijden van geopende producten bij een koeltemperatuur tussen de 4 en 7 °C. Met de koelkastthermometer is te controleren of de temperatuur van de koelkast juist is ingesteld. Het Voedingscentrum hoopt de Nederlandse consument met deze actie bewuster te maken van het belang van koelen van levensmiddelen en het gevaar van bacteriën.

www.voedingscentrum.nl

 
   
   
    terug naar boven  
   
 
 
 
 

Doelstellingen | Colofon | Privacy policy | Disclaimer | Copyright | Contact
Forum | Specials | Linkpagina | Powered by FunArtWebdesign