|
|
|
|
====================================================================
Archief 2003-2006
-
Terug naar gezondheid
====================================================================
Natuurvoeding, wat is dat nu precies. Natuurvoeding, is dat hetzelfde
als biologische voeding?Waar, of bij wie moet ik zijn met mijn vragen?
Natuurlijk op
www.natuurvoedingsconsulenten.nl
====================================================================
Onderzoek bevestigt:
volwaardige biovoeding
biedt meer |
Hoe gezond is bio? Dikwijls wordt deze vraag verengd tot het
al dan niet aanwezig zijn van schadelijke stoffen of
organismen op biologische producten. Denken we maar aan
pesticidenresidu’s, mycotoxinen, nitraat, Salmonella… Maar
daarnaast spelen ook nuttige stoffen in een voedingsmiddel
een belangrijke rol. De meest gekende zijn vitaminen en
mineralen. Andere zijn bijvoorbeeld antioxidantia, de
natuurlijke bewaarmiddelen. Hierover ontbreekt nog heel wat
kennis: wanneer worden ze gevormd, welke functie hebben ze
in de plant, welke invloed hebben ze op de gezondheid van de
mens…
De juiste werking en de invloed op onze gezondheid van anti-oxidanten
is nog niet helemaal duidelijk. Wel worden aan deze stoffen
dikwijls kankerwerende en andere positieve eigenschappen
toegeschreven. Uit de vergelijkende onderzoeken komt meestal
naar voor dat hun gehalte in bioproducten hoger is, waarvoor
verschillende wetenschappers de meer natuurlijke
productie-methode als reden naar voor schuiven. Als een
plant beschermd wordt met synthetische pesticiden, maakt zij
minder natuurlijke verdedigingsstoffen aan. Onbewust heeft
deze gangbare techniek de kwaliteit van ons voedsel
veranderd.
Belangrijk is ook dat de verdere verwerking van het product
op een zo natuurlijk mogelijke manier gebeurt. De conclusie
is duidelijk: volwaardige biologische producten bieden het
meest.
Dit artikel werd geschreven voor de Biotheek door Geert
Gommers, stafmedewerker Velt. |
====================================================================
====================================================================
Vis goed voor het hart
Het eten van één tot twee keer per week vis, geeft
bijna dertig procent minder kans op sterfte door hart- en
vaatziekten. Deze gunstige werking wordt toegeschreven aan de
visvetzuren in vis die behoren tot de n-3 vetzuren. Deze vetzuren
hebben een goede invloed op het hart en de bloedvaten. Onderzoek
toont dit gunstige effect van vis op hart- en bloedvaten keer op
keer aan.
Alle vissoorten hebben deze beschermende werking. In vette
vissoorten zoals makreel, haring, zalm, bokking, heilbot en paling
zitten echter meer gezonde vetzuren dan in minder vette vis.
Consumptie van 0,2 gram n-3 vetzuren per dag is al voldoende. Dat is
70-280 gram vis per week. Hierdoor is één tot twee porties vis per
week voldoende. Dit kan zowel magere als vette vis zijn. Er zijn
aanwijzingen dat het voor hartpatiënten zinvol is twee keer per week
vette vis te eten.
voedingscentrum
====================================================================
|
Wat tips als hulp bij het afvallen
verzorgd door onze natuurvoedingsdeskundige:
Li Kyriakou |
- Voor dat u boodschappen gaat doen eerst een volledig
ontbijt, lunch of avondmaaltijd eten. Dit om te voorkomen
dat u allerlei dingen koopt die niet als maaltijd kunnen
dienen, en die er als u honger heeft lekkerder uitzien dan
dat ze eigenlijk zijn.
- Bepaal ongeveer wat u de komende week wil eten en maak
een boodschappen lijstje.
- Ontzeg uzelf niet alles, wanneer u dit wel doet zorgt
dit er alleen voor dat u meer trek krijgt in de dingen die u
normaal gesproken nooit eet.
- Sta uzelf iedere dag iets lekker toe. Dit kan een glas
wijn zijn, een stukje chocolade (25 gram), een volkoren
koekje.
- Wanneer u de verleiding van een dikmakende ongezonde
snack niet kun weerstaan, eet dan eerst 2 of 3 stuks fruit,
hier mag ook een banaan bij zitten. U zult zien dat de
behoefte naar ongezonde dikmakende etensmiddelen afneemt.
Neem de rest van de dag wanneer er behoefte is aan
zoetigheid gewoon een stuk fruit en bij de behoefte aan iets
hartigs een kop vegetarische soep.
- Zorg ervoor dat de maaltijden iets zijn om naar uit te
kijken. Zij moeten dus smaakvol bereid zijn. Met wat
oefening hoeft de bereiding van een maaltijd nog geen half
uur te duren.
- Heeft u weinig tijd, maak een pasta of rijst gerecht en
kook voor twee dagen de rijst of pasta. De volgende dag kunt
u er een pasta of rijst salade van maken.
- Hoe minder calorieën de maaltijden bevatten, hoe groter
de trek wordt naar calorie- rijke en voedingsstoffen arme
hapjes. Zorg er dus voor dat een maaltijd voedend is.
- Maaltijden die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen
(vitamine en mineralen) zorgen ervoor dat lichaam optimaal
blijft functioneren. Gebruik dus veel volkoren producten,
peulvruchten, groenten en fruit. Vermijdt geraffineerde en
bewerkte voedingsmiddelen
- Neem niet in plaats van een lunch een gebakje. Kunt u
het gebakje nog niet afwijzen geniet er dan van en neem ook
de lunch of de avondmaaltijd. Dit voorkomt dat u honger
krijgt en de rest van de dag leeft op het nodige snaaiwerk.
- Gebruik voldoende vet tijdens de maaltijden: olijfolie,
zonnebloemolie. Drie tot zes eetlepels olie per persoon per
dag. De juiste vetten gebruiken tijdens de bereiding van een
maaltijd is iets anders dan de verzadigde vetten die u terug
vindt in snacks.Vet is nodig om een verzadigingsgevoel te
krijgen. Het houdt tevens de huid soepel en zorgt dat u
darmen optimaal blijven functioneren.
- Verwerk dagelijks 5 eetlepels groenten in de maaltijden.
Een gedeelte kan bewerkt worden zoals stomen, roerbakken,
verwerken in een groenten saus, soep en/of een salade bij de
lunch en avondmaaltijd.
- Gebruik geen kant en klaar maaltijden uit gemakzucht,
ook deze moeten verwarmd worden. De tijd dat u hierop staat
te wachten kunt ook gebruiken om iets klaar te maken.
- Begin niet aan maaltijd vervangers. Het is niet vol te
houden en zij veranderen niets aan uw eetpatroon.
- Begin niet aan laag calorieën dieet, ook dit is niet vol
te houden.
- Streef naar een normaal gewichtsverlies, b.v. 2 kilo per
maand. Het duurt misschien wat langer voor u, u
streefgewicht heeft bereikt, maar het is wel vol te houden.
- Laat u niet verleiden tot allerlei afslank pillen, ze
werken niet en kosten bergen met geld.
- Geef de voorkeur aan biologische producten
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Consument kiest vaker voor
biologisch
EKO-monitor jaarrapport 2005 van Biologica toont opnieuw
groei. |
05-04-2006
Biologische producten zitten in de lift. De omzet aan biologische
voeding is in het afgelopen jaar opnieuw gestegen, van €460,9
miljoen in 2004 naar €467,4 miljoen in 2005. Dit betekent een
stijging van 1,4%. De totale consumptieve bestedingen aan voeding
zijn gestegen met 0,6%. Het marktaandeel voor biologische producten
is hiermee toegenomen van 1,9% in 2004 naar 2,0% in 2005. Bij
versproducten bedraagt het marktaandeel voor biologisch nu 3,0%.
Steeds meer biologische catering
De groei van consumentenbestedingen aan biologische producten heeft
plaatsgevonden in natuurvoedingszaken (+5%), in de catering (+22%)
en in de overige kanalen als huisverkoop bij de biologische boer en
tuinder, webwinkels etc. (+3%). In de supermarkten daalden de
bestedingen aan biologische producten gemiddeld met 2,6%. Het is met
de momenteel beschikbare marktgegevens niet aan te geven in hoeverre
prijsverlagingen, die met name in de supermarkten aan de orde waren,
hebben doorgewerkt in deze cijfers.
Kaas, brood en kip in trek
Bij biologische kaas, een relatief duur product, was over de hele
breedte een omzetstijging te zien van € 2,6 miljoen. Het
marktaandeel biologische kaas steeg van 1% naar 1,2%. Ook biologisch
brood is in trek bij de consument, met een omzetstijging van € 3,7
miljoen en een marktaandeel van 2,1% (2004 1,9%). Ook biologisch
kippenvlees was goed voor een omzetgroei van € 3,1 miljoen.
Afzetperspectief
In 2005 is het aantal biologisch gecertificeerde boeren en tuinders
stabiel gebleven. Het areaal is licht gegroeid waarmee het aandeel
biologische landbouw in 2005 is uitgekomen op 2,5%. Voor groei in de
primaire sector is naast de binnenlandse afzet ook de export van
belang. Ondanks toenemende zelfvoorziening in veel landen lijkt het
perspectief voor de export in 2006 gunstig.
Het EKO-monitor jaarraport 2005 van Biologica beslaat 39 pagina’s is
gratis te downloaden van de website www.biologica.nlekomonitor. (pdf)
Bron Biologica
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Consumentenbond: biologische
groenten niet gezonder |
26-01-2006
Gewone groenten zijn net zo gezond als biologisch geteelde
groenten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in
biologische groenten nauwelijks meer 'gezonde' stoffen als
vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten. De resultaten worden
vrijdag in de Consumentengids gepubliceerd.
De bond onderzocht vijftien groenten, van broccoli tot witlof en van
komkommers tot tomaten. De hoeveelheid 'gezonde' stoffen bleek bij
biologische en gewone groenten nauwelijks te verschillen.
Biologica, de koepelorganisatie voor biologische land- en tuinbouw,
stelt in een reactie op het onderzoek dat de voordelen van de
biologische landbouw voor een gezond milieu onomstreden zijn. De
biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat er ook meer
"gezonde stoffen" in biologisch geteelde producten zitten. Zij heeft
daaraan echter nooit een directe gezondheidsclaim verbonden.
Belangrijk is wel dat in de biologische landbouw geen chemische
bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daardoor zitten er praktisch
geen resten van pesticiden in biologische producten.
Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in
voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten, aldus
Biologica. Uit meer dan de helft daarvan blijkt dat biologisch
geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen, zoals vitamine C,
bevatten dan de gangbare.
Biologica/Louis Bolk:
Voordelen biologisch breder dan gezondheid
26-01-2006
De voordelen van biologische landbouw voor een gezond milieu zijn
onomstreden. De biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat
er ook meer 'gezonde stoffen in biologisch geteelde producten
zitten' maar heeft daar nooit een directe gezondheidsclaim aan
verbonden. Belangrijk is wel dat de biologische landbouw geen
chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat er daardoor praktisch
geen pesticidenresiduen in biologische producten zitten.
Dat schrijven Biologica en het Louis Bolk Instituut in een
gezamenlijke reactie op een publicatie in het februarinummer van de
Consumentengids. De Consumentenbond heeft zowel de biologische als
de reguliere variant van een vijftiental groenten vergeleken op de
aanwezigheid van gezonde stoffen. Uit het onderzoek concludeerde de
Consumentenbond dat biologische groenten niet gezonder of ongezonder
zijn dan conventioneel geteelde groenten.
Biologica en het Louis Bolk Instituut zien dit onderzoek in een
breder kader, waarbij gezondheidsaspecten slechts één onderdeel van
het pakket vormen, en de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen een
ander. Dit wordt ook in de Consumentengids erkend. Recent Amerikaans
onderzoek laat zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit
eten, pesticidenresiduen in hun urine hebben. Zodra de kinderen
biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun
urine. Vielen de kinderen vervolgens terug op hun normale dieet, dan
kwamen de pesticiden ook terug.
Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in
voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten. Uit meer
dan de helft van deze onderzoeken blijkt volgens Biologica en het
Louis Bolk Instituut dat biologisch geteelde groenten en fruit meer
gezonde stoffen, zoals vitamine C, bevatten dan gangbaar geteelde
producten. Recente onderzoeken laten zien dat in biologische zuivel
meer gezonde vetzuren (CLA en omega-3 vetzuren) zitten. Nu dus een
onderzoek van de Consumentenbond waar de voordelen van meer gezonde
stoffen niet duidelijk uitkomen.
De beide organisaties kondigen aan het onderzoek goed te bekijken.
In het licht van de tientallen onderzoeken die de voordelen van
biologisch aangeven en het kleine aantal indicatoren waarop
onderzocht is, menen Biologica en het Louis Bolk Instituut dat een
genuanceerde conclusie op z'n plaats is.
Biologica / Louis Bolk Instituut |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Natuur en Milieu
wil Deltaplan schone lucht |
Mei 2005
Natuur en Milieu vindt dat er een Deltaplan Schone Lucht moet
komen om de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden (NOx) door
autoverkeer, scheepvaart, bioindustrie en elektrische centrales aan
banden leggen. Het kabinet moet daar al zijn energie in steken, in
plaats van te proberen de Brusselse regels voor schone lucht te
versoepelen. Het gaat om de bescherming van de gezondheid. Algemeen
directeur Mirjam de Rijk: 'Kies voor mensen en niet voor mazen in de
wet'.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu probeerde onder de Europese
normen voor luchtkwaliteit uit te komen, in plaats van genoeg geld
vrij te maken voor snel en effectief beleid. Gelukkig heeft de Raad
van State een streep gehaald door zijn plannen voor versoepeling van
de normen. Het kabinet is met beide benen op de grond gezet.
De Nederlandse uitstoot van fijn stof komt voor veertig procent door
het wegverkeer, voor dertig procent van vieze energiecentrales en
voor twintig procent van (pluim)veestallen. Weliswaar komt er ook
stof van buiten aangewaaid (zeezout, Saharazand), maar dat geeft
weinig gezondheidsproblemen.
Het Deltaplan moet verder gaan dan aanscherping van de eisen aan
uitlaatgassen. Die zijn nodig, maar de effecten zijn pas op termijn
zichtbaar. Ook snelheidsverlaging is vereist. Dat helpt snel en is
effectief. Verder moeten alle bestaande en nieuwe dieselauto's en
vaartuigen met roet -en NOx-filters worden uitgerust. Het oude
wagen- en voertuigpark moet snel worden vervangen middels
opkoopregelingen en premies. Steden kunnen een voorkeursbehandeling
geven aan schone (vracht)auto's, en vieze verbieden. Havens kunnen
schone schepen bevoordelen door aangepaste haventarieven.
Ook het ruimtelijk beleid moet meedoen aan het Deltaplan. Er hoort
nu echt te worden geregeld dat veertig procent van de nieuwbouw
binnen bestaand stedelijk gebied wordt gebouwd - nu is er slechts
geld voor 25 procent. De steden moeten wel autoluw worden gemaakt.
In die situatie is een excellent (elektrisch) openbaar vervoer een
echt alternatief voor de auto. Kolencentrales en de
biomassacentrales moeten met de beste filters worden uitgerust. De
uitworp van stikstofoxiden (NOx) moet worden beperkt met de beste
branders en katalysators. Technisch kan er veel meer dan nu wordt
gedaan. Ten slotte de veestallen. Filters en centrale
afzuigapparatuur zijn nog zelden geïnstalleerd.
Het Deltaplan kost geld, maar het kabinet heeft al jaren zien
aankomen dat er drastische maatregelen nodig zijn. De bal voor het
Deltaplan Schone Lucht ligt niet alleen bij Van Geel. Hij moet met
zijn collega's van Verkeer, van Financiën, van Economische Zaken en
van Landbouw het Deltaplan gaan 'trekken' binnen het kabinet.
Uiteraard is ook medewerking nodig van de regionale overheden en het
bedrijfsleven.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Consumentenbond:
percentages transvet soms schrikbarend
Helft onderzochte
patatbakkers gebruikt ongezond vet |
20-04-2005
De helft van de 50 onderzochte patatbakkers scoort matig tot slecht
op het gebruik van ongezonde vetten, terwijl er een beter
alternatief voorhanden is. Dat blijkt uit het patatonderzoek van de
Consumentenbond dat vandaag wordt gepubliceerd in de Gezondgids.
Teveel inname van ongezonde vetten vergroot de kans op hart- en
vaatziekten. De Consumentenbond pleit voor strenge normen voor de
samenstelling van frituurvet.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van
frituurvet op 50 plaatsen in Nederland, bij zowel cafetaria’s als
patatkramen en fastfoodzaken. Hieruit is gebleken dat de helft van
de onderzochte patatbakkers vet met teveel transvetzuren en/ of
teveel verzadigd gebruikt. Verzadigd vet is bij verhitting stabieler
dan onverzadigd vet omdat het minder snel met zuurstof reageert. Een
patatbakker kan daardoor langer doen met zijn vet. Dat levert hem
een kostenbesparing op, echter wel ten koste van de gezondheid van
de consument. Verzadigde vetten verhogen namelijk het
cholesterolgehalte van het bloed en vergroten het risico op hart- en
vaatziekten. Transvetzuren zijn nog slechter voor hart en
bloedvaten. De Gezondheidsraad adviseert daarom dat maximaal 1% van
de dagelijkse energie-opname mag bestaan uit transvetzuren. De helft
hiervan nemen we al op via zuivel, vlees, eieren en vis; een portie
patat zou dus maximaal de andere helft mogen opleveren. 26 van de 50
verkooppunten voldoen hier niet aan. In één portie patat zat bijna
5,5 keer zoveel transvet als de Gezondheidsraad per dag toelaatbaar
acht.
De Consumentenbond is tevreden met de resultaten van patatbakkers
die deelnemen aan de Campagne Verantwoord Frituren, omdat deze
positieve resultaten behalen. Helaas neemt slechts 20% van de zaken
in Nederland deel aan deze campagne. Aangezien hart- en vaatziekten
doodsoorzaak nummer één vormen in Nederland vindt de bond dit
onvoldoende. Zeker gezien het feit dat er een gezond alternatief
voorhanden is: vloeibaar plantaardig vet. Opmerkelijk is dat de twee
McDonalds-vestigingen die we getest hebben slechts ‘matig’ en
‘redelijk’ scoren als het om transvet gaat. Dit terwijl de keten
deelneemt aan de campagne.
De Consumentenbond heeft in 2003 aan de Minister van Volksgezondheid
gevraagd strenge normen te stellen voor het gebruik van verzadigde
vetten en transvetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad kan
daarbij leidraad zijn. De bond zal minister Hoogervorst nogmaals
wijzen op de urgentie van maatregelen.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Bioproducten
zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens. |
24/03/2005
69% van de Belgische gezinnen kocht in 2004 minstens één keer een
biologisch versproduct, toch daalde het thuisverbruik van
biologische verswaren. Vooral vleeswaren en gevogelte zijn hiervoor
verantwoordelijk. Dankzij inspanningen van de overheid is het
vertrouwen van de consument in de vleessector, dat geschaad was na
voedselschandalen, weer toegenomen. Het thuisverbruik van
biologische groenten, brood, zuivel en eieren, blijft op peil. Dat
van biofruit gaat opvallend vooruit.
BioForum, de koepelorganisatie van biologische landbouw en voeding
in Vlaanderen, juicht de inspanningen op het vlak van
voedselveiligheid toe, maar blijft de intrinsieke waarde van
biologische voeding benadrukken. Biologische landbouw speelt een
voortrekkersrol als productiemethode die de gezondheid van mens,
dier en natuur ten goede komt. VLAM beklemtoont in zijn campagne "Bio.
Hoe smaakt u het?"
bovendien dat bio de authentieke smaak aan voeding teruggeeft.
Consumenten zijn pas bereid om bioproducten te kopen als ze de
voordelen op het vlak van smaak, gezondheid en milieu, voldoende
kennen.
Bioproducten zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens. Het is
daar dat Belgische gezinnen het merendeel van hun biologische
aankopen doen. Zowel in binnen- als buitenland is er een duidelijke
omzetstijging van bioproducten. De rol van de overheid en
voedingssector op het vlak van informatieverspreiding naar de
consument, is een stuwende factor.
Nationale Bioweek op komst!
Van 4 tot 12 juni vindt de nationale Bioweek plaats, waarin de
voordelen van bio voor natuur, mens en dier op vele manieren in de
kijker worden gezet. Deze boodschap zal worden uitgedragen aan de
hand van een informatief magazine, een symposium, opendeurdagen, een
mediacampagne en ludieke stunts.
Bron: www.biotheek.be,
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Vetconsumptie
jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te laag |
13-10-2004
De groenten- en fruitconsumptie bij 19 tot 30 jarigen is veel te
laag. Slechts 2% van de ondervraagden haalt de aanbevolen
hoeveelheid van 150-200 gram groenten per dag en slechts 7% eet 200
gram fruit per dag. De gemiddelde consumptie van zowel groenten als
fruit is 100 gram per dag. Ook de inname aan verzadigd vet blijft te
hoog. Wel kiezen de ondervraagden vaker voor magere en halfvolle
producten. Hierdoor heeft ruim de helft van de 19 tot 30 jarigen in
Nederland een vetinname die voldoet aan de aanbeveling. De inname
van transvetzuren nadert de aanbevolen hoeveelheid door de verlaging
van het transvetzuurgehalte in verschillende producten.
Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de voedselconsumptiepeiling
2003 onder jongvolwassenen dat vandaag door directeur-generaal Hans
de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
(VWS) in ontvangst is genomen. De peiling werd uitgevoerd door het
RIVM, TNO-Voeding en marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De
resultaten staan in een uitgave van het Voedingscentrum ‘Zo eten
jongvolwassenen in Nederland’ en zijn vandaag gepresenteerd aan het
ministerie van VWS. De resultaten van de voedselconsumptiepeiling
2003 laten zien dat het bevorderen van de groenten- en
fruitconsumptie en het verlagen van de inname aan verzadigd vet en
transvetzuren belangrijk blijven. In de Rijksbegroting 2005 heeft
minister Hoogervorst hiertoe speerpunten opgenomen.
De voedselconsumptiepeiling is het monitoringsinstrument van de
overheid dat de basis biedt voor het voedingsbeleid. Met de
verzamelde voedselconsumptiegegevens wordt het beleid geëvalueerd,
bijgesteld en nieuw beleid ontwikkeld. De voedselconsumptiepeiling
2003 is nieuw en sluit beter aan bij de veranderde, meer
geïndividualiseerde voedingsgewoonten en specifieke vragen op het
gebied van voedselveiligheid en gezonde voeding.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Wetenschappers slaan alarm over
chemische stoffen in menselijk lichaam
“Oorlog tegen kanker niet gewonnen” |
11 mei 2004
De aanwezigheid van chemische stoffen in het menselijk lichaam en
het milieu moet serieuzer worden genomen als oorzaak voor kanker.
Dat hebben medische wetenschappers de afgelopen dagen op een
internationale conferentie bij UNESCO gezegd. Zij pleiten samen met
de Europese vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF),
voor een aanscherping van het Europees beleid over chemische
stoffen. Tijdens Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie
moeten de Europese Ministers overeenstemming bereiken over dit
nieuwe beleid.
Onderzoek: oorlog tegen kanker niet gewonnen
Nieuw onderzoek laat een toename zien van het aantal kankergevallen
dat niet door roken wordt veroorzaakt. Kanker bij kinderen is de
afgelopen twintig jaar met 30 % toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel
stoffen in het milieu, waarvan wetenschappers vermoeden dat ze
schadelijk zijn voor de gezondheid. Daaronder zijn ook
kankerverwekkende stoffen. Die moeten steeds serieuzer als oorzaak
worden gezien bij kankeronderzoek, zo zei Prof. Clapp van de Boston
University.
“Vrouwen willen niet dat hun kinderen proefkonijnen zijn in een
wereldwijd experiment met chemische stoffen, waarvan we de effecten
op de gezondheid en vooral op die van de meest kwetsbare groep,
kinderen, niet kennen” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF, die
een van de panelleden was op de conferentie.
Vrouwen vormen een belangrijke doelgroep. Zij geven de chemische
stoffen uit hun lichaam door aan hun kinderen via de baarmoeder.
Kinderen krijgen dus voor de geboorte al chemische stoffen binnen
die hun ontwikkeling kunnen schaden en kans op kanker op latere
leeftijd vergroten.
Belangrijk besluit tijdens Nederlands voorzitterschap
De oproep van de wetenschappers komt aan de vooravond van
belangrijke besluitvorming van Europese Unie. Vanaf 1 juli is
Nederland voorzitter van de EU. Dan moeten de ministers een
gezamenlijk standpunt innemen over een nieuw beleid om giftige
stoffen uit het milieu en het menselijk lichaam te weren. De
oppositie van de chemische industrie is echter groot. Zij willen
nauwelijks informatie verstrekken over eigenschappen en gevolgen van
de stoffen die zij op de markt brengen en het onderzoek. Over 86 %
van de stoffen die in grootverbruik op de Europese markt zijn
bestaat onvoldoende informatie over de gevolgen voor het milieu en
de gezondheid van mensen, zo schrijft de Europese Commissie in een
rapport.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Voedsel en Waren
Autoriteit en Voedingscentrum:
Milieuorganisaties misleiden consument |
9-03-2004
Het
Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keuren de
manier af waarop een aantal milieuorganisaties de consument
regelmatig informeren over aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen
in voedsel. De consument wordt ten onrechte ongerust gemaakt over de
veiligheid van groenten en fruit, terwijl de aangetroffen resten
bestrijdingsmiddelen de gezondheid van de consument niet in gevaar
brengen. Het Voedingscentrum en de VWA roepen de milieuorganisaties
op om de consument niet onnodig ongerust te maken. De consumptie van
voldoende groente en fruit beschermt namelijk de gezondheid.
De
afgelopen maanden kwamen de milieuorganisaties regelmatig met
berichten over resten bestrijdingsmiddelen op onder meer nectarines,
druiven en citrusvruchten. Bij een gedeelte van de onderzochte
producten was er sprake van overschrijding van de wettelijke norm
van de aangetroffen middelen. Ook de VWA en het Voedingscentrum
vinden overschrijdingen boven de wettelijke norm ontoelaatbaar, maar
willen benadrukken dat er bij overschrijding van de wettelijke norm
niet automatisch sprake is van een gezondheidsrisico. In
bovengenoemde gevallen was er geen risico voor de consument. Het
onterecht suggereren van de onveiligheid van groenten en fruit heeft
als risico dat de zeer gezonde consumptie van groenten en fruit
verder terugloopt. Het is daarom van groot belang dat de
berichtgeving over bestrijdingsmiddelen in een juist perspectief
wordt geplaatst.
Wettelijke norm is strenger dan de veiligheidsnorm
Per
bestrijdingsmiddel is een wettelijke norm vastgesteld die aangeeft
hoeveel bestrijdingsmiddel nog in een product mag voorkomen. Deze
norm is gericht op bescherming van het milieu en zorgt ervoor dat
kwekers of boeren niet onnodig veel van het middel gebruiken.
Daarnaast is er voor elk middel een veiligheidsnorm die aangeeft bij
welke hoeveelheid het middel schadelijk is voor de mens. De
veiligheidsnorm houdt rekening met de grotere gevoeligheid van
kinderen, zieken, zwangere vrouwen en ouderen. De wettelijke norm is
strenger dan noodzakelijk voor de voedselveiligheid, waardoor er bij
overschrijdingen van deze norm meestal geen gezondheidsrisico
optreedt.
Extra
controle bij verwachte overschrijding
De VWA
controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de
groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen
verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of
weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen
verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij
overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden
hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval
van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de
markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het
gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.
Vertekend beeld
Op de site van een aantal milieuorganisaties www.weetwatjeeet.nl
worden gehaltes onder de wettelijke norm ten onrechte negatief
beoordeeld. De milieuorganisaties stellen dat de hoeveelheden van
verschillende bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit bij elkaar
opgeteld moeten worden. Hierdoor zouden er sneller schadelijke
effecten kunnen optreden. De hoeveelheden waarbij deze negatieve
effecten op kunnen treden, zijn echter vele malen hoger dan de
hoeveelheden die in groenten en fruit worden aangetroffen. Deze zeer
kleine hoeveelheden mogen wetenschappelijk gezien niet bij elkaar
opgeteld worden om een negatief effect te voorspellen.
Ook is het opmerkelijk dat sommige berichten over overschrijdingen
pas na weken onder de aandacht zijn gebracht. De milieuorganisaties
geven hiermee aan dat er inderdaad geen gevaar is voor de
gezondheid.
Groenten
en fruit zijn gezond
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten
en twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en
vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen.
Dit positieve effect op de gezondheid weegt ruimschoots op tegen de
risico’s van de mogelijke aanwezigheid van resten
bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het is belangrijk dat
consumenten zich dit realiseren.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Wat voor vis
ligt er op uw bord? |
16 januari 2004
Kweekzalm bevat kankerverwekkende stoffen, stelden onderzoekers
vorige week opnieuw vast. Maar hoe bedreigend zijn die? Het kweken
van vissen, de blauwe revolutie, wordt juist veelal gezien als de
redding van gezonde visstanden in de wereldzeeën, die al voor
driekwart zouden zijn leeggevist. Welke vis kunnen we (nog) eten?
Acht vragen en antwoorden over de vis die op uw bord kan belanden.
|
Een gen-zalm (boven) naast een gewone zalm |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Bereken jouw overlevingskans op
www.survivalcalculator.nl
|
24 november 2003
Hoe gezond leef jij eigenlijk? Heb je kans om 65 te worden of
misschien zelfs 90? Op de nieuwe website
www.survivalcalculator.nl bereken je op basis van enkele vragen
over je persoonlijke levensstijl je levensverwachting, in Nederland
én in andere landen. Want het is natuurlijk mooi dat je in Nederland
90 kunt worden, maar hoe zit dat als je in Bolivia, Rusland of een
ander land zou wonen?
Wat is jouw overlevingskans?
Acteur Tim Zwije (bekend van o.a. Onderweg naar Morgen en De
Kameleon) deed de test: “Ik ben heel erg van mijn verwachte
overlevingskans in Nederland (67) geschrokken. 15 sigaretjes per dag
gaan me dus echt de das omdoen. En ik zou nooit naar Rusland
verhuizen. Daar zou ik maar 41 worden, omdat ze schoonmaakmiddelen
in de alcohol stoppen!“
Danseres Angela Esajas (van o.a. Star Academy en Blauw Blauw): “In
Nederland kan ik wel 83 worden, maar in Mali maar 42. Dat vind ik
wel angstig om te weten. Ik drink heel veel water. Dan is het raar
te beseffen dat je in andere landen zelfs kunt overlijden door
vervuild drinkwater.”
Kans op gezondheid varieert
In Nederland is een goede gezondheidszorg behoorlijk
vanzelfsprekend. Nederlanders worden gemiddeld dan ook vrij oud
(mannen 75,8, vrouwen 80,7). In andere delen van de wereld ligt die
levensverwachting door allerlei factoren (zoals medische zorg, de
beschikbaarheid over schoon water en ziektes als aids/hiv) heel
anders. De kans op gezondheid verschilt kortom enorm. De site
survivalcalculator.nl geeft veel informatie over de
gezondheidssituatie in Nederland, Cambodja, Bolivia, Rusland, Zweden
en Mali en belicht onderwerpen als aids/hiv en kind- en
moedersterfte. De site laat ook zien hoe verschillende
ontwikkelingsorganisaties in Nederland de gezondheidssituatie
wereldwijd trachten te verbeteren.
NCDO
De Survival Calculator maakt onderdeel uit van de campagne ‘Kans op
gezondheid’ van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale
Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De NCDO wil het draagvlak
voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling in de
Nederlandse samenleving vergroten. De NCDO coördineert het programma
‘Kans op gezondheid’, waaraan vele landelijke organisaties op hun
eigen manier invulling geven. De campagne ‘Kans op gezondheid’ haakt
in op de Millenniumdoelstellingen die de VN in 2000 hebben
aangenomen. De Millenniumdoelstellingen roepen op tot het
terugdringen van kind- en moedersterfte en het verbeteren van de
toegang tot de gezondheidszorg, vooral voor de allerarmsten. Met de
paraplucampagne ‘Kans op gezondheid’ wil de NCDO meer mensen (en
vooral jongeren) bereiken met informatie over het belang van een
goede gezondheidszorg wereldwijd.
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
Chinese boer profiteert van groeimarkt
voor biologisch voedsel |
21 oktober 2003
Organische teelt lucratief
voor Chinese boeren.
Steeds meer Chinese boeren schakelen over op biologische producten. Dankzij
de groeiende vraag uit het Westen kunnen boeren 30 tot 50 procent meer voor
hun producten vragen. Organisch boeren is zelfs zo lucratief dat reguliere
landbouwproducten nogal eens als organisch worden verhandeld.
De eco-boeren vormen in China nog een kleine minderheid. Het land bestaat
uit ruim 900.000 boeren op een bevolking van 1,3 miljard Chinezen. Het
merendeel van de boeren is arm, en gaat uit pure noodzaak over op
biologische landbouw. Ze hebben bijvoorbeeld geen geld om
bestrijdingsmiddelen te kopen.
De Chinese boeren hebben niet alleen minder kosten, maar krijgen ook tot 50
procent meer voor hun ecologische sojabonen, kidney beans en maïs, waarvan
wordt aangenomen dat ze gezonder en milieuvriendelijker zijn.
De Chinese overheid, gericht op verlichting van de armoede op het
platteland, steunt de initatieven voor biologische landbouw. Tenslotte zijn
de investeringskosten gering en de opbrengsten hoog.
Verleiding
De ecologische markt is een groeimarkt. Alleen al in de Verenigde Staten
gaat in 2003 naar verwachting voor 11,2 miljard euro aan eco-voedsel over de
toonbank. Dat is 1,7 miljard euro meer dan in 2002. In 2005 wordt zelfs een
omzet verwacht van 17,4 miljard euro. Ook Japan en Europa nemen gretig af
van de Chinese organische boeren. De Chinese consument laat het organische
voedsel voorlopig grotendeels aan zich voorbij gaan.
Inmiddels zijn steeds meer Chinese boeren zich bewust van de voordelen van
de ecologische productie en proberen een graantje mee te pikken van de
relatief hoge prijzen. 'Ik heb geweldige biologische bedrijven gezien,' zegt
Yutaka Takahashi, medewerker van de Japan Organic & Natural Foods
Association (JONA). 'Maar de verleiding is groot om biologische producten
samen met reguliere landbouwproducten te verkopen, en er toch een hoge prijs
voor te vragen. En we kunnen niet elke boer in de gaten houden.'
Bron: www.oneworld.nl, |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Iets meer biologische
producten in winkelschap
|
21 oktober 2003
Het aantal biologische producten in supermarkten stijgt dit jaar slechts
licht. Bij tellingen in supermarkten in het hele land telde Milieudefensie
gemiddeld 58 producten, tegenover 52 vorig jaar. Volgens Milieudefensie zijn
er bedrijven die zeer goed presteren, maar 'dreigen de achterblijvers de
zwakke schakel te worden in de groei van het biologische aanbod'.
Albert Heijn wist ondanks een flinke daling een koppositie te behouden. In
een gemiddeld filiaal zijn 124 biologische producten te koop. Vorig jaar
waren dit er nog 144. Toch steekt de grootgrutter met kop en schouders uit
boven zijn concurrenten. Winkels als Plus, Konmar en Jumbo doen het redelijk
met gemiddeld 90 producten, maar Edah (14) en Spar (21) presteren volgens
Milieudefensie 'onder de maat'. Aldi en Lidl staan 'stabiel op nul'.
Supermarkt Coöp Dunnink in De Wijk (Dr) won voor de tweede keer op rij, met
375 biologische producten in de schappen. Volgens Milieudefensie is de
uitmuntende score te danken aan de 'zeer grote motivatie' van bedrijfsleider
en personeel. ?Zo blijkt dus dat ook op lokaal niveau veel bereikt kan
worden", aldus een woordvoerder.
Bron: ltonet.nl |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Milieudefensie over loslaten
maximumsnelheid:
'Kamerleden hebben lak aan
gezondheid omwonenden' |
22 oktober 2003
Milieudefensie is onthutst over de uitspraken van kamerleden van CDA, VVD
en LPF die de maximumsnelheid op snelwegen willen ophogen van 100 naar 120
kilometer per uur. 'De Kamerleden hebben blijkbaar lak aan de door lawaai en
uitlaatgassen veroorzaakte gezondheidsproblemen bij omwonenden van
snelwegen,' aldus Milieudefensie-woordvoerder Joris Wijnhoven.
Milieudefensie pleit juist voor een verlaging van de maximumsnelheid op
stadssnelwegen naar 80 kilometer. Ook automobilisten blijken er tevreden
over, zo wijst onderzoek van Verkeer en Waterstaat uit.
Milieudefensie wil een permanent gezondheidskordon van 80 kilometer per uur
om de vier grote steden. Daar hebben de meeste omwonenden te kampen met het
lawaai en de uitlaatgassen van het wegverkeer. Dit heeft Milieudefensie
vandaag geschreven aan de leden van de Tweede Kamer.
Volgens Milieudefensie kent de maatregel van 80 kilometer per uur op
stadssnelwegen louter voordelen: het helpt tegen luchtvervuiling,
geluidsoverlast, onveiligheid en energieverbruik. Dat blijkt uit de
resultaten van de proef bij Overschie. Automobilisten op de A13-Overschie
vinden het verkeersbeeld op de A13-Overschie prettiger dan voorheen, zo
blijkt uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De 80
kilometerlimiet is goedkoop en snel in te voeren en kan ook de doorstroming
van het verkeer verbeteren.
Staatssecretaris van Geel van Milieu pleitte in april van dit jaar al voor
een snelheidsverlaging op de ringweg A10 Amsterdam, de ring Utrecht en de
A12 Utrechtse baan. Ook minister Peijs, van Verkeer en Waterstaat ziet
voordelen in de 80 kilometermaatregel. Tijdens een in augustus door
Milieudefensie georganiseerde bustour over stadssnelwegen stelde zij: 'Waar
het kan, moeten we doorrijden, maar we moeten ook matigen op wegen waar dit
een positieve invloed op de gezondheid van omwonenden heeft.' Wethouders van
de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Delft, Leiderdorp, Rotterdam en
Leidschendam-Voorburg zijn voor invoering van de 80 kilometergrens op hun
stadssnelwegen.
In Nederland woont een kwart miljoen mensen binnen 100 meter van een
rijksweg of drukke provinciale weg. Wie er langdurig woont, loopt twee kans
zoveel kans door de uitlaatgassen te overlijden aan een hart- of
longdoening. Het lawaai kan leiden tot slaapstoornissen, hoge bloeddruk en
hartklachten. Kinderen bij snelwegen lopen extra gezondheidsrisico's.
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Nieuwe website weetwatjeeet.nl publiceert
testresultaten |
Forse overtredingen warenwet in supermarkten
23 september 2003
Vijfendertig procent van de nectarines die in de supermarkt te
koop zijn, bevat meer resten van bestrijdingsmiddelen dan wettelijk
is toegestaan. Hiermee overtreedt een aantal supermarkten de
Warenwet. Ook de verplichte herkomstvermelding op vlees is vaak niet
in orde. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van
Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en
Milieudefensie. De organisaties hebben een website in het leven
geroepen waarop de testresultaten openbaar zijn gemaakt en ook
andere informatie staat over gevaarlijke stoffen in voedsel:
www.weetwatjeeet.nl .
Aldi en Lidl kwamen als slechtste uit de test. Eén bakje nectarines
bij Lidl bevatte maar liefst zeven verschillende
bestrijdingsmiddelen. Bij Edah en Plusmarkt voldeden vier van de
vijf monsters nectarines niet aan de wettelijke normen. Sommige
aangetroffen stoffen kunnen het zenuwstelsel schaden. Nectarines
kunnen wel degelijk voldoen aan de Warenwetnormen. In tien van de 37
onderzochte bakjes nectarines werden geen resten van
bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In drie van de acht
supermarktketens voldeden alle nectarines aan de normen.
De milieu- en consumentenorganisaties willen dat overtredingen van
de wet effectief worden aangepakt. De wettelijke normen voor
gevaarlijke stoffen in voedsel zijn er niet voor niets: ze
beschermen de gezondheid van de consument.
Vlees
In het onderzoek is ook gekeken in hoeverre de herkomst van vlees
wordt vermeld. Sinds de BSE-crisis (‘gekke-koeien-ziekte’) is het
wettelijk verplicht om op verpakt rundvlees te vermelden in welk
land het rund geboren, gemest en geslacht is. Dat vergroot de
keuzevrijheid van de consument en helpt supermarkten om bij
calamiteiten goed te kunnen handelen. Slechts in negen van de
veertig steekproeven werd volledig aan de wettelijke eis voldaan.
Website
Consumenten hebben recht op volledige juiste en heldere informatie
over gevaarlijke stoffen in voedsel. De organisaties vinden dat alle
beschikbare gegevens openbaar moeten zijn. Supermarkten weigeren tot
nu toe openheid van zaken te geven.
De milieu- en consumentenorganisaties bieden met de nieuwe website
www.weetwatjeeet.nl consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze
te maken, wanneer ze boodschappen doen. Op de website kunnen
consumenten precies zien in welke supermarktketens nectarines zijn
aangetroffen met teveel resten van bestrijdingsmiddelen. De website
geeft ook andere actuele informatie en achtergronden over
gevaarlijke stoffen in voedsel.
Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co hopen
dat het koopgedrag van bewust kiezende consumenten de supermarkten
aanmoedigen om beter toe te zien op de voedselveiligheid van (verse)
producten.
Op www.weetwatjeeet.nl
zal de consument de komende maanden steeds nieuwe testgegevens en
informatie aantreffen over gevaarlijke stoffen in voeding.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
De nitraatgehaltes in biogroenten zijn
significant lager.
|
31 juli 2003
Biologische appels, peren, aardappelen, tarwe en maïs bevatten dan weer tot
390 maal hogere concentraties flavonoïden en fenolische bestanddelen,
stoffen die voor de mens gunstig zouden zijn. Net zoals de zes keer hogere
concentraties van salicyclische zuren die in biologische groenten te vinden
zijn. Er zijn dus opmerkelijke verschillen te constateren tussen bio- en
gangbaar voedsel. Feiten en discussies rond de effecten hiervan op onze
gezondheid kunt u volgen in deze Netknipsels.
Een duidelijker onderscheid tussen bio en gangbaar komt er ook bij de
veevoeders. Nieuwe etiketteringsvereisten zullen hiervoor zorgen. Nog meer
opsplitsing: voortaan zijn GGO's toegelaten in de hele Europese gemeenschap,
"mits ze veilig zijn en mits ze strikt afgescheiden blijven". In hun kot of
aan de leiband houden dus.
Biotheek Netknipsels #41 |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Griekse wetenschappers: Biologisch
voedsel is gezonder |
17 juni 03
Wetenschappers van de Agricultural University of Athens beweren op
basis van onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten dat
biologische geproduceerde voedselproducten meer voedingsstoffen
bevatten en veiliger zijn voor mens en milieu dan gangbaar
geproduceerd voedsel. Christos Apostolopoulos, directeur van de
Griekse voedselautoriteit EFET presenteerde de resultaten van het
onderzoek tijdens een conferentie over de waarde van pesticiden.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat biologisch geteelde gewassen
als aardbeien en maïs meer zuurbindende eigenschappen bezitten dan
de gangbare gewassen. Men zoekt de oorzaak hiervoor in flavonoïden
en fenolische bestanddelen. In biologische appels, peren,
aardappelen, tarwe en maïs werden tot 390 maal hogere concentraties
van deze stoffen gevonden. Deze stoffen zijn waardevol voor de
gezondheid en worden om die reden vaak toegevoegd aan gangbare
producten.
Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat biologische groenten
zes keer hogere concentraties van salicyclische zuren bevatten. Deze
stoffen maken mensen minder vatbaar voor hart- en vaatziekten en
kanker. Volgens een rapport in het blad New Scientist helpen deze
stoffen de plant om met stress om te gaan. Daarom zouden planten die
aan pesticiden worden blootgesteld deze stoffen niet aanmaken.
Apostolopoulos gaf tijdens zijn presentatie tevens aan dat het idee
dat biologische voeding meer bacteriën zou bevatten niet aan de hand
van onderzoek onderbouwd kan worden. Volgens een rapport van de FAO
zou de biologische veehouderij waarbij geen medicijnen worden
toegepast zelfs leiden tot een lager gehalte aan microben in
voedingsproducten.
(Bron: Organic Newsline, knipsel uit: www.AgriHolland.nl) |
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Vis, gezond en
milieuvriendelijk. |
Mensen die wel eens iets anders willen eten dan vlees, vragen zich
wellicht af of vis een goed alternatief is. Vergeleken met vlees is
de meeste vis een milieubewust alternatief. In vergelijking met
landdieren heeft vis namelijk een efficiënte manier om zijn voedsel
om te zetten in lichaamsgewicht. Hierdoor kost een kilo vis tot de
helft minder energie dan een kilo vlees. Vis voor de consumptie kan
wild gevangen vis zijn, of gekweekte vis.
Wild gevangen vis
Vis met de laagste milieubelasting is duurzaam gevangen vis met het
MSC-keurmerk. Dit internationale keurmerk staat voor een goed
beheerde, duurzame visserij. Dat wil zeggen dat er op zo'n manier
wordt gevist dat de visstand en de natuur niet worden aangetast. Dit
label omvat dus uitsluitend wild gevangen vis. Momenteel zijn in
Nederland alleen vissticks verkrijgbaar met dit MSC-keurmerk.
Als u geen vissticks maar andere wild gevangen vis wilt eten, kunt u
het beste rondvis eten. Voorbeelden van rondvis zijn kabeljauw,
koolvis, zeewolf, heek en hoki. Platvis - als schol, tong, heilbot,
tarbot, griet en bot - wordt gevangen met behulp van
boomkorvisserij. Deze vorm van visserij veroorzaakt schade aan het
bodemleven, en heeft een hoog energieverbruik in vergelijking met
andere vormen van visserij.
Kweekvis
Biologische of milieuvriendelijk gekweekte vis met een buitenlands
label of het EKO-keurmerk hebben een lage milieubelasting. Deze vis,
zalm en forel, is te koop in een biologische winkel.
Wilt u andere kweekvis eten, dan kunt u het beste kiezen voor
Nederlandse kweekvis. Doordat het energieverbruik van de Nederlandse
kweeksystemen lager is, en doordat er in Nederland viskwekers
nauwelijks diergeneesmiddelen gebruiken heeft die vis een lagere
milieubelasting dan buitenlandse kweekvis. Voorbeelden van
Nederlandse kweekvis zijn: meerval, paling, forel, tong, tarbot en
beperkt tilapia.
Belangrijke info op etiket
Op visproducten in de winkel moet tegenwoordig staan wat het land
van herkomst is, de handelsnaam en of de vis wild of gekweekt is.
Met behulp van deze gegevens kunt uw viskeuze maken.
Voor meer informatie over dit of andere onderwerpen kunt u bellen
met de Informatielijn van Milieu Centraal, 0900 - 1719 (€ 0,15 pm)
of kijken op www.milieucentraal.nl.
Milieu Centraal is een onafhankelijke
organisatie die praktische en betrouwbare informatie biedt over
milieuvriendelijk gedrag in het dagelijks leven. De informatie is
getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen.
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Preventie van overgewicht steeds
belangrijker
|
5 juni 2003
|
Belangrijke conclusie van het European Congres
on Obesity in Helsinky is dat preventie van overgewicht de oplossing
is voor de bestrijding van overgewicht. Daarnaast blijft aandacht
voor gewichtsvermindering van mensen met overgewicht erg belangrijk.
Een lager gewicht vermindert het risico op diabetes, hoge bloeddruk,
hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.
Door preventie van overgewicht is de grootste winst te behalen voor
de volksgezondheid. Flink overgewicht heeft een negatief effect op
bepaalde organen zoals hart, lever en nieren. Ook gewichtsverlies
kan dit effect niet ongedaan maken. Toch is het bij overgewicht aan
te raden om af te vallen. Door gewichtsverlies worden complicaties
van overgewicht voorkomen. Ook zijn bepaalde aandoeningen bij een
lager gewicht beter te behandelen. Mogelijke complicaties van
overgewicht zijn diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten
door overbelasting, spataderen en problemen met bewegen. Bij een
lager gewicht is de kwaliteit van leven aanzienlijk hoger.
Maak je niet dik!
Wie een gezond gewicht heeft, kan veel problemen voorkomen door dat
zo te houden en niet dikker te worden. De campagne ‘Maak je niet
dik!’ van het Voedingscentrum is daar speciaal op gericht. Bij
overgewicht worden de gezondheidsrisico’s al aanzienlijk verminderd
door vijf tot tien procent gewichtsvermindering. Om af te vallen, is
het noodzakelijk de eetgewoonten aan te passen en voldoende te
bewegen. In korte tijd veel afvallen, is af te raden.
Bij een gezond gewicht is het echt niet nodig altijd ‘aan de lijn te
doen’. Houd wel in de gaten dat het eten niet te veel calorieën
levert, zorg voor voldoende beweging en corrigeer tijdig als dat
nodig is.
Zie ook:
Meer informatie over de campagne ‘Maak je niet dik’!
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Biologica brengt nieuwe EKO-gids
uit. |
Alle verkooppunten van biologische producten |
Biologica 6 mei
Op zoek naar een biologische slagerij bij u in de buurt? Of de
dichtstbijzijnde boerderij die biologische groenten aan huis
verkoopt? Raadpleeg dan de nieuwe EKO-gids. In dit handzame boekje
kunnen consumenten in één oogopslag zien waar er bij hen in de buurt
biologische voeding, textiel en tuinplanten te koop zijn. Biologica,
de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en
voeding, hoopt met de EKO-gids de verkoop van biologische producten
te stimuleren.
De 1370 adressen in de EKO-gids zijn ingedeeld in vijftien
rubrieken: van natuurvoedingswinkels, slagerijen, boerenmarkten tot
restaurants met biologische gerechten op de kaart. Nieuw dit jaar is
de rubriek 'bezoekboerderijen'. Hierin staan adressen van
biologische bedrijven waar groepen schoolklassen en consumenten
welkom zijn voor rondleidingen en meewerkdagen. Ook nieuw is de
rubriek 'boer & consument-samenwerkverbanden'. De 22 bedrijven in
deze rubriek maken deel uit van het door Biologica ondersteunde
project 'Lokale Boer Consument Verbanden'. Deze bedrijven zijn -
ieder op hun eigen manier - een verbinding aangegaan met
consumenten. De twee nieuwe rubrieken in de EKO-gids weerspiegelen
de doelstelling van Biologica om de vertrouwensband tussen producent
en consument te versterken. Ria Beckers, voorzitter van Biologica,
zegt in het voorwoord van de EKO-gids: 'Wij willen graag dat de
consument weet wat hij of zij eet en liefst af en toe met eigen ogen
ziet hoe de biologische landbouw werkt aan een duurzame
productiewijze en zo aan het behoud van natuur en landschap.'
EKO-gids online
Naast de papieren uitgave kunnen consumenten de EKO-gids ook online
raadplegen. Op
www.platformbiologica.nl/ekogids staan de adressen per rubriek
ingedeeld en kan ook op postcode gezocht worden. Bezoekers van de
website kunnen zo makkelijk de verkooppunten bij hen in de buurt
opzoeken.
Groeimarkt
Met het verspreiden van de EKO-gids hoopt Biologica de verkoop van
Biologische producten te stimuleren. De biologische sector is nog
steeds een groeimarkt, zo blijkt uit de cijfers van het onlangs
verschenen EKO-Monitor Jaarrapport. Biologische AGF besloeg in 2002
al 3,6% van de totale markt en de productgroep zuivel groeide met 5%
naar een marktaandeel van 1,9%. Biologisch brood en vlees hebben een
marktaandeel van respectievelijk 1,9% en 1,7%. Er is echter nog een
flinke groei nodig om de doelstellingen van de Taskforce
Marktontwikkeling Biologische Landbouw - namelijk 5% eind 2004 - te
verwezenlijken.
Gratis EKO-gids
De EKO-gids is gratis en kan opgevraagd worden bij Biologica, tel:
030-2339970 of per e-mail:
info@platformbiologica.nl.
Als bedrijven, winkels en andere organisaties de gids bestellen,
wordt één euro onkostenvergoeding per exemplaar in rekening
gebracht.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
Verklaring
namens de Nederlandse biologische land- en tuinbouw opgesteld
door de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO Nederland en Bio |
Biologica
15 mei
De biologische land- en tuinbouw
produceert zonder gebruik te maken van genetisch gemodificeerde
organismen (GGO). De achtergrond hiervan is de systeembenadering van
de biologische land- en tuinbouw waarbij het hele dier, de hele
plant, het hele bedrijf en de omgeving in harmonie betrokken zijn.
Het versterken van de weerstand van planten en dieren staat voorop.
Hier wordt aan gewerkt door te werken aan sterke rassen, een goede
bodemvruchtbaarheid en een ruime vruchtwisseling.
De biologische boer en tuinder wil de natuur op haar/zijn bedrijf
niet uitschakelen, maar er mee samenwerken. Genetische modificatie
komt daarentegen voort uit een te mechanistisch en reductionistisch
natuurbeeld, en past daarom niet bij de biologische land- en
tuinbouw. Genetische modificatie leidt namelijk tot een fixatie op
technologische oplossingen. De ervaring leert ons dat dergelijke
dure oplossingen niet van lange duur zijn: er ontstaan weer nieuwe
problemen, omdat aan de oorzaak van het ontstaan van de problemen
niet gewerkt wordt. Biologische boeren en tuinders willen dus
volledig vrij blijven van de invloeden van genetisch gemodificeerde
organismen en daarvan afgeleide producten. Dit is in EU-wetgeving
voor biologische productie vastgelegd.
De laatste tijd zien we een toename van het aantal vergunningen van
de Nederlandse overheid voor open veldproeven met genetisch
gemodificeerde gewassen. Bovendien dreigt er een eind te komen aan
het moratorium op de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in
de EU. Deze ontwikkelingen baren ons grote zorgen.
De biologische boeren en tuinders hebben niet om de teelt van
gentechgewassen gevraagd, maar het raakt hen wel. Het raakt
overigens ook gangbare boeren en tuinders die GGO-vrij willen
blijven produceren en er zijn risico's voor het milieu.
Nu wordt door de onderzoekers beargumenteerd dat uitkruisen bij
aardappelen niet aan de orde is, en dat de kans klein is dat
GGO-aardappelen als restknollen (opslag) op een biologisch perceel
belanden. Alhoewel de kans op kruisbestuiving bij aardappelen klein
is, bestaat toch een kans dat genetisch gemodificeerd materiaal op
biologische bedrijven terechtkomt gedurende of na de proefperiode.
Ook kan verspreiding van knollen via dieren plaatsvinden. De
proeflocatie wordt omringd door biologische en gangbare bedrijven.
Zij willen niet het risico lopen dat hun gewassen besmet raken.
Open veldproeven met GGO-gewassen raken nabijgelegen biologische
bedrijven direct in hun economische belangen. Handelaren en
consumenten in Nederland en daarbuiten eisen absolute zekerheid van
biologische boeren en tuinders dat hun producten vrij zijn van
genetische modificatie. De huidige wetgeving is niet duidelijk over
wie de biologische producent aansprakelijk kan stellen voor de
kosten van bemonsteringen en analyses. Op dit moment draait de
biologische boer en tuinder daar dus voor op.
Niet voor niets heeft de Commissie Terlouw een paar jaar geleden al
geconcludeerd dat de teelt van genetisch veranderde gewassen in
Nederland in veel gevallen onmogelijk is, omdat niet voldaan kan
worden aan de voorwaarde dat GGO-vrije teelt mogelijk moet blijven.
Het verbaast ons dan ook dat de Nederlandse overheid bij het
verlenen van vergunningen voor open veldproeven met genetisch
gemodificeerde gewassen géén rekening houdt met de ligging van
biologische bedrijven en met andere omwonenden. Dat bleek deze week
opnieuw, toen de locatie van de veldproef van Plant Research
International werd gewijzigd, zonder dat de omwonenden werden
ingelicht.
De biologische sector is bij de Raad van State in beroep gegaan
tegen de proefveldvergunningen die het ministerie van VROM onlangs
heeft afgegeven. De rechters wilden helaas geen voorlopige
voorziening treffen door de vergunningen in te trekken, maar de
bodemprocedure moet nog gevoerd worden. De sector zal bovendien deze
week bij staatssecretaris Van Geel van VROM protesteren tegen de
gang van zaken, die nog een extra lading krijgt door de plotselinge
wijziging van de locatie van het proefveld naar de Lovinkhoeve in
Marknesse, nota bene een bedrijf dat zelf deels biologisch is. Wij
vragen ons af: wat wil PRI hier mee aantonen?
De Nederlandse en de Europese overheden willen de biologische sector
laten groeien. In Nederland wordt zelfs gestreefd naar een aandeel
van 10% in 2010. De politiek - evenals een groot aantal
maatschappelijke organisaties - wil bovendien de consument de
vrijheid bieden om te kunnen kiezen tussen GGO- en GGO-vrije
producten. Het is daarom onbegrijpelijk waarom diezelfde overheid
ook de teelt van gentechgewassen wil toestaan zonder wet- en
regelgeving in te voeren die garandeert dat de biologische sector
geen schade ondervindt van deze teelt. Dit beleidsvacuüm hindert de
groei van de biologische land- en tuinbouw, en het ontneemt de
consument de keuzevrijheid.
Wij doen een beroep op de politiek om GGO-teelt niet toe te laten,
zolang de belangen van hen die vrij van GGO's willen blijven, niet
gegarandeerd zijn. Zolang de aansprakelijkheid niet geregeld is en
er geen regels zijn voor co-existentie van GGO-teelt en GGO-vrije
biologische en gangbare productie, zullen de biologische boeren en
tuinders doorgaan met het maken van bezwaar tegen de oprukkende
GGO-teelten.
Bron: Biologica |
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Waarom dikke mensen dik zijn en slanke
mensen slank.
door Li
Kyriakou
Lang geleden werd er gegeten om in leven te
blijven en moest er hard gewerkt worden om
eten op de plank te krijgen. Nu in deze tijd van overdaad
zijn er andere problemen. Er wordt te veel en te vaak gegeten. De
voedingsmiddelen die gegeten worden zijn vaak eiwitrijk, vet en
geraffineerd (bewerkte producten).
Winkelwagentjes liggen vol met zoete en hartige producten die als
tussendoortje dienen en verder geen enkele waarde voor het lichaam
hebben. Gezonde maaltijden worden vaak vervangen voor een kant en
klare maaltijd en/of een snack. De tijd om een gezonde verse maaltijd
klaar te maken wordt nog maar zelden genomen. Dit omdat we geen tijd
hebben. We hebben tenslotte een drukke baan, moeten daarnaast nog
een studie doen om vooral niet achter te raken en als het enigszins
lukt moet er af en toe ook nog gesport worden. En natuurlijk moeten
we ook de sociale contacten onderhouden. Het gevolg van dit alles is
dat onze gezonde en verantwoorde maaltijden er nogal eens bij in
schieten. Dat terwijl juiste voeding zo belangrijk is om ons lichaam
goed te laten functioneren en ons die energie geeft die we nodig
hebben om goed te kunnen leven.
|
|
Het intuïtieve vermogen om te weten wat wij
geestelijk en lichamelijk nodig hebben zijn wij voor een groot deel
kwijt geraakt. Aangeleerd gedrag en gedrag dat ons onbewust
opgedrongen wordt, belemmert ons in vele dingen. Het van nature
aanwezige vermogen om te luisteren naar
lichaam en geest wordt hierdoor minder. Lichaam en geest
werken nauw met elkaar samen.
We zullen het allemaal herkennen:
Na een overvloedige maaltijd zijn we moe en kunnen we ons slecht
concentreren. Dit is duidelijk zichtbaar als je in een restaurant
zit. Men doet zich te goed aan de in overvloed bestelde gerechten.
Als het einde van de maaltijd nadert, verandert de zithouding in de
hanghouding. Terwijl we na een licht verteerbare maaltijd energie
krijgen en ons concentratie vermogen verbetert. Desondanks geven we
maar al te vaak toe aan al dat lekkers om ons heen. Het gevolg is
overgewicht en de daaruit voortkomende lichamelijke en psychische
klachten.
Toch zijn er evenveel redenen te bedenken om ons te goed te doen aan
het eten als om dit niet te doen.
Zo kan de één meer kan eten dan de ander. Dit hangt af van
verschillende factoren:
* |
Basaalmetabolisme
(grondstofwisseling): Dit is de onwillekeurige
lichamelijke arbeid, de hartslag, de ademhaling, het handhaven
van de lichaamstemperatuur, de activiteit
van het zenuwstelsel en de hormoonproducerende klieren. |
* |
Jongeren hebben een hogere basale stofwisseling
dan ouderen. Dit door de grotere activiteit van de
lichaamscellen. |
* |
De vrouwen hebben een lagere stofwisseling dan
mannen. De mannen hebben een grotere spiermassa en een
kleinere vetmassa. |
* |
Hoe
groter het lichaamsoppervlak, des te groter is de basale
stofwisseling. Een klein dik persoon heeft dus een langzamer
stofwisselingsproces dan een lang slank persoon. |
* |
Verder wordt er energie verbruikt voor de
verwerking van voedsel. Dit wordt de specifiek dynamische
werking genoemd. Het basaal metabolisme en de specifiek
dynamische werking worden samen de ruststofwisseling genoemd. |
* |
Ook zijn sommige mensen in staat energie af te
voeren door extra warmteproductie dit wordt thermogenese
genoemd. |
* |
En uiteraard wordt een gedeelte van de energie behoefte
bepaald door de lichamelijke arbeid die er verricht wordt. |
Ondanks deze
verschillen in energieverbruik, blijft toch het al oude gezegde
“elk pondje gaat door het mondje” opgaan. En mensen die
daadwerkelijk overgewicht hebben en echt niet veel eten, eten vaak
de verkeerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die arm zijn aan
voedingsstoffen (vitaminen, mineralen), maar rijk zijn aan energie
(kcal), zoals veel suiker en verkeerde vetten.
Er zijn echter uitzonderingen. Het kan voorkomen dat de behoefte aan
energie die het lichaam nodig heeft, zo laag ligt, dat men inderdaad
maar heel weinig kan eten. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderingen.
Het lichaam is eigenlijke een grote zeer ingewikkelde fabriek en
moet over voldoende voedingsstoffen beschikken om goed te kunnen
functioneren. Het is dus van belang dat de voedingsmiddelen die we
eten voldoende voedingsstoffen bevatten om al onze lichamelijke en
psychische processen goed te laten verlopen.
Waarom is het nu zo moeilijk om dat lekkers te laten staan? Waarom
kunnen zoveel mensen eten wat ze willen of lijkt dit nou maar zo?
Eten al die slanke mensen nou echt zoveel of eten zij gewoon anders?
Zij eten in de meeste gevallen gewoon anders.
Ook hier zijn weer uitzonderingen. Er zijn slanke mensen die jaren
lang alles kunnen eten, te veel, te vet, te zoet enz.. Ook deze
mensen krijgen na verloop van tijd te maken met de gevolgen van de
voedingsstoffen arme voeding. Het lichaam raakt verontreinigt. Dit
kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals huiduitslag, continue
vermoeidheid, een gebrek aan weerstand en depressieve gevoelens.
Vaak komt men in een vicieuze cirkel terecht. waaruit weer andere
klachten voortkomen. Zij hebben dan alleen niet het ongemak van het
overgewicht
Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen wondermiddel om slank te
worden en te blijven. Velen zouden graag een middel willen zien,
waar men er op los kan eten zonder er iets te voor hoeven laten. Het
enige wondermiddel echter
dat er tot nu toe is, is in ieder goede levensmiddelenzaak te
krijgen. Het heet verantwoorde voeding.
Even terug naar die anders etende slanke mensen. Je hoort ze nooit
praten over één of ander dieet, ze laten die laatste hap op het
bord laten liggen en zeggen nee tegen het aangeboden lekkers. Het
lijkt hun ook absoluut geen moeite te kosten.Vinden ze het gewoon
niet lekker, hebben ze geen trek meer of zitten ze gewoon vol? De
meest voor de hand liggende conclusie is dat zij weten wat hun
lichaam nodig heeft en dat zij hier ook naar luisteren.
Zij die te zwaar zijn voeren vele argumenten aan om door te eten.
Het was speciaal voor mij klaar gemaakt, het is zonde om het te
laten staan, zo vaak ga ik niet uit eten, het was zo lekker, ik kon
het niet bewaren, het was een speciale gelegenheid, ik had de hele
dag nog niets op, zonde om weg te gooien enz. enz.. Naar de behoefte
van het lichaam wordt helemaal niet geluisterd, terwijl juist dit
nodig is om een passend gewicht te krijgen en te behouden. Het leren
luisteren naar ons lichaam is een lang proces. Wel is het de moeite
waard en kan dit de oplossing zijn om voor eens en voor altijd af te
rekenen met het overgewicht.
Voor meer info www.healthdietclinic.nl
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
Temperatuur koelkast vaak te hoog
Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat de
temperatuur in de koelkast bij veel consumenten te hoog is. Bij hen
is vaak niet bekend dat een lage temperatuur, tussen de 4 en 7 °C,
de risico’s van ziekmakende bacteriën beperkt.
De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot 7 °C. Bij deze lage
temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere
organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen
ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor
gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de
juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen. Met
radiocommercials en couponadvertenties attendeert het
Voedingscentrum het Nederlandse publiek hierop.
In de Bewaarwijzer staat hoe lang je etenswaren kunt bewaren. Het
geeft richtlijnen voor de bewaartijden van geopende producten bij
een koeltemperatuur tussen de 4 en 7 °C. Met de koelkastthermometer
is te controleren of de temperatuur van de koelkast juist is
ingesteld. Het Voedingscentrum hoopt de Nederlandse consument met
deze actie bewuster te maken van het belang van koelen van
levensmiddelen en het gevaar van bacteriën.
www.voedingscentrum.nl |
|
|
|
|
|
|
|
|
terug naar boven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|