Duurzaam bouwen en duurzaam wonen

Aanhang milieuorganisaties fors gegroeid...

Duurzaam bouwen is duurzaam wonen

Duurzame landbouw.
Woestijnkas maakt zout water zoet


Bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling is verschenen:
ANDERS WONEN ANDERS LEVENMystery Shopping,
verrassende analyse en degelijke aanbevelingen.
Mystery caller, Mystery Shopper en Mystery webanalyzer.
Diverse vormen van rapportage, uiteraard in overleg.


Ecosystemen staan op instorten. Instellen zeereservaten gaat veel te traag


Boerderijcamping
in Limburg

Boerderijcamping
in Zeeland

Boerderijcamping
in Gelderland

Boerderijcamping
in Brabant


Partij voor de Dieren noteert opnieuw grote ledenaanwas

18-01-2010  -  Partij voor de Dieren begroet 10.000e lid. Eind december schreef de Partij voor de Dieren haar 10.000e lid in. Op 7 februari zal het 10.000e lid feestelijk welkom worden geheten door partijvoorzitter Marianne Thieme.
De partij maakte in december een eindspurt in ledenaanwas. Op 1 januari 2009 telde de partij 8012 leden. Op 1 januari 2010 zijn dat er 10.310, een netto aanwas van ruim 28 procent. De vermoedelijke reden dat 600 mensen zich in december aanmeldden als lid is de maatschappelijke weerstand tegen de ruiming van gezonde geiten en schapen waar de Partij voor de Dieren zich als enige partij fel tegen verweert.
Het jaar 2009 gaf in zijn geheel een enorme groei te zien. Geregeld staat de Partij voor de Dieren op 3 zetels in peilingen voor de Tweede kamer, waar zij momenteel met 2 zetels vertegenwoordigd is. In totaal heeft de Partij voor de Dieren inmiddels 20 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten en Waterschappen. De partij verwacht dit aantal na de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart verder uit te breiden.
De Partij voor de Dieren behoort tot de snelst groeiende politieke partijen in ledental. Lieke Keller: “Nooit eerder maakte een zo jonge partij zo’n grote en stabiele groei in ledental door, we hebben de ambitie de grootste politieke ledenorganisatie van Nederland te worden.”
 

Achterban blijft WNF trouw ondanks recessie

6-12-2009
Het afgelopen boekjaar heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) opnieuw een topjaar gehad, ondanks de economische crisis.De totale inkomsten stegen met 7,9 procent naar 63 miljoen euro (vorig jaar 58,4 miljoen). Weliswaar was er sprake van een lichte daling van de baten uit eigen fondsenwerving* naar 38,9 miljoen euro (vorig jaar 39,8 miljoen). Maar dit werd goedgemaakt door onder meer een positief beleggingsresultaat en een extra bijdrage van 3,4 miljoen van de Nationale Postcodeloterij (NPL) voor Papoea, een prachtige, maar kwetsbare Indonesische provincie op Nieuw-Guinea.

Het totaal aantal donateurs daalde licht van 927.000 naar 910.000 (inclusief de jeugdleden). Het gaat om een daling van circa 1,8 procent. Maar daar staat weer tegenover dat er per donateur meer werd gegeven. Volgens het WNF is de structurele steun van de achterban ondanks de recessie onverminderd sterk. Ook de WNF-jeugdclubs deden het weer goed. Samen tellen de WNF-Rangerclub (6-12-jarigen), de WNF-Bamboeclub (3-6-jarigen) en het nieuwe WNF-LifeGuard (voor 12-jarigen en ouder) 120.000 jeugdleden.

Johan van de Gronden, directeur WNF: 'Omdat we financieel gezien opnieuw een topjaar hebben gehad, kunnen we voor het eerst in onze geschiedenis meer dan 50 miljoen euro besteden aan de natuur, in zowel binnen- als buitenland.We zijn heel blij met deze steun, want het betekent dat onze achterban inziet dat ook in moeilijke tijden de natuur niet vergeten mag worden. We zijn als mensen afhankelijk van wat de natuur ons te bieden heeft, denk bijvoorbeeld maar aan schoon water om te drinken en vis om te eten'.
 

Duurzaam bouwen en duurzaam wonen
in Nieuw Terbregge

25-08-2008

Betreft website van de Rotterdamse wijk Terbregge en Nieuw Terbregge

Domeinnaam: www.terbregge.info
Domeinnaam: www.nieuw-terbregge.nl

Het afgelopen jaar zijn er op de e-mail adressen van de domeinnamen regelmatig verzoeken om informatie over de wijk en vooral over te koop staande huizen bij ons binnengekomen. Het gaat hier dus om een groep mensen die heel bewust in Nieuw Terbregge willen wonen en hier een huis willen kopen. Via de zoekmachines op internet kwamen zij op onze site. Dit was aanleiding na te gaan denken hoe we aan deze verzoeken over informatie over de wijk en over de te koop staande huizen het best tegemoet zouden kunnen komen. Het antwoord was snel gevonden. In deze tijd van het internet is dit het meest geschikte medium voor informatie overdracht en voorziening tussen verschillende partijen. Voorwaarde is wel dat dit gebeurd op een professionele manier. De keus is gemaakt voor de webdesigners van 010webdesign, een Rotterdams webdesign bedrijf met roots in Nieuw Terbregge en ondersteuning van een professionele vakfotograaf. Dit staat garant voor kwaliteit en degelijkheid, een absolute voorwaarde voor een volwassen website.

Ook voor de bestaande bewoners die met veel plezier in Terbregge wonen zal deze website een bron van informatie en interactie kunnen zijn. De medewerking van bewoners is van belang. Zij zijn het voor wie de website is bedoeld, zij zijn het die de informatie kunnen aanleveren en gebruik kunnen maken van de website. Alle ideeën en voorstellen worden uiteraard serieus door de beheerders bekeken en indien mogelijk uitgevoerd of toegepast. Wel vinden wij dat de website een professioneel niveau moet hebben en behouden, vandaar dat voor de uitvoering en implementatie gebruik wordt gemaakt van de kennis en deskundigen van 010webdesign.

Een belangrijk gedeelte van de website zal gaan over de huizen die te koop worden aangeboden of die worden gezocht, specifiek in deze wijk. Via de zoekmachines op internet komen de mensen die een huis zoeken in Terbregge of Nieuw Terbregge op onze site. De website biedt aan verkopers de mogelijkheid hun huis op elke gewenste manier te presenteren. Er is een aantal standaard mogelijkheden, maar ook de mogelijkheid een advertentie of presentatie volledig zelf in te richten. Deze advertenties staan op de website van nieuw-terbregge.nl. Voor een grotere en uitgebreide verkoopcampagne zijn er twee extra domeinnamen beschikbaar welke uiteraard ook gepromoot worden bij alle zoekmachines en linklijsten. De mogelijkheden op deze extra domeinnamen zijn onbeperkt.
De domeinnamen zijn www.huistekoopinnieuwterbregge.nl  
en www.huistekoopinterbregge.nl

Alle genoemde domeinnamen zijn vanaf heden actief, u kunt de website’s bekijken en reageren als u dit wilt. Mist u bepaalde zaken, heeft u aanvullingen toevoegingen of voorstellen? Laat het de beheerders weten.

De wijkbewoners zullen d.m.v. een foldercampagne en persberichten op de hoogte worden gesteld van de mogelijkheden van deze website.
 

Duurzaam bouwen en wonen in Rotterdam Kralingen


De Vlinderbuurt is een bijzonder woningbouwproject in het Rotterdamse Kralingen. Het voormalig Gasfabriekterrein heeft een roerig verleden. De afgelopen jaren vond hier één van de omvangrijkste en meest kostbare bodemsaneringen uit de Nederlandse geschiedenis plaats. De woonwijk moet een waardige schakel vormen tussen het statige Kralingen, de Kralingse Plas en het Kralingse Bos, het levendige Crooswijk en de bedrijvige binnenstad. Brede lanen en gezellige straten met veel groen en speelruimte omringen een 4-tal gesloten woonblokken met grote tuinen. In de Vlinderbuurt is een seriematige bouwwijze met verregaande individualisering gecombineerd. Het project bestaat uit 122 koopwoningen, 8 grote huurwoningen, 1 atelier en 3 bedrijfsruimten De woningen onderscheiden zich door een eigentijdse architectuur, diverse bijzondere woningtypes en extra maatregelen op het gebied van duurzaam bouwen, waarvoor het Convenant Duurzaam Bouwen Rotterdam is ondertekend. De woningindeling is gevarieerd en origineel met interessante keuzemogelijkheden voor de bewoners.

Een nieuwe website over de wijk Kralingen in Rotterdam geeft informatie over de woningen in de vlinderbuurt. Ook vind u op deze site een overzicht van woningen die aangeboden worden in Kralingen.

www.rotterdamkralingen.nl
 
 
    terug naar boven  
   
 

Aanhang milieuorganisaties fors gegroeid

2-09-2008

Het ledental van natuur- en milieuorganisaties is de afgelopen 25 jaar geëxplodeerd. Hun aanhang nam met 444 procent toe. Het ledenbestand van organisaties voor internationale hulp en solidariteit groeide in die periode met 83 procent. Vrouwenorganisaties, politieke partijen en kerken hebben de afgelopen kwart eeuw de helft tot bijna een derde van hun leden verloren.

Dat blijkt uit Maatschappelijke organisaties in beeld, een vandaag verschenen publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP keek naar ruim 130 maatschappelijke organisaties met 50.000 of meer leden/donateurs. In 2006 hadden die samen 50 miljoen leden of donateurs, 14 miljoen meer dan in 1980. De toename is ten dele veroorzaakt door de bevolkingsgroei.
Bron: http://www.oneworld.nl/index.php?page=_contentfilter&contentFilterType=Nieuwsartikel&articleId=14818
 
   
 
    terug naar boven  
   
 

Duurzame landbouw
Woestijnkas maakt zout water zoetSluipwespen, roofmijten, roofvliegjes: entomoloog Joop van Lenteren weet er alles van en is een autoriteit in biologische gewasbescherming. Hij zet nu zijn tanden in de woestijnkas die zoet water produceert.
Van Lenteren, hoogleraar aan Wageningen Universiteit, begon ruim dertig jaar geleden te pionieren met biologische gewasbescherming. Aanvankelijk werd hij, gedreven door bezorgdheid om de wereld, vooral bespot door de chemische industrie en genegeerd door de overheid. ,,Maar de tuinders in het Westland zagen wel wat in mijn ideeën. Daardoor kreeg biologische gewasbescherming uiteindelijk de kans om zich te bewijzen”, zegt Van Lenteren (60). In Nederlands kassen zijn de klassieke, chemische bestrijdingsmiddelen inmiddels ingehaald door duurzame, biologische methoden, wat stevig bijdraagt aan de reputatie van Nederlandse kasgroenten en bloemen. Niet voor niets kreeg Van Lenteren vorige maand De Koninklijke/Shell Prijs, met 100000 euro de grootste wetenschappelijke prijs die jaarlijks aan een onderzoeker in Nederland wordt toegekend.

,,Dat stelt me in staat om nog twee dromen te verwezenlijken”, zegt Van Lenteren. Hij wil graag een onderwijsprogramma ontwikkelen voor basisscholieren, om hen meer verantwoordelijkheid voor de natuur bij te brengen. Van Lenteren, zelf oud-onderwijzer: ,,Kinderen op de middelbare school zijn teveel bezig met andere dingen. Computers, verliefdheden en zo. Maar jonge kinderen kun je in twee weken totaal omkrijgen en op een andere manier naar de wereld laten kijken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf gaan ervaren wat een kringloop inhoudt en hoe kwetsbaar zo’n systeem is.”

Zijn tweede wens is de verdere ontwikkeling van de zogenaamde zeewaterkas, naar ontwerp van de Britse uitvinder/ingenieur Charlie Paton. Van Lenteren: ,,Ik las een paar jaar geleden in New Scientist over Patons idee om, in een kas, in droge gebieden zoet water te maken uit zeewater.” Een geniaal idee, gezien de wereldwijde, groeiende behoefte aan zoet water en verse groenten. Een idee dat zelfs in woestijnen werkt, blijkt uit de mooie aubergines die Paton inmiddels heeft gekweekt bij Abu Dhabi.

Nu nog trekt de landbouw in droge regio’s een grote wissel op de natuur. Zo wordt onder andere op grote schaal zoet water opgepompt. Vruchtbare regio’s verzilten daardoor, drinkwater wordt schaars. Dagelijks sterven wereldwijd ruim twintigduizend kinderen door gebrek aan schoon drinkwater.

,,Ik las dat artikel en besprak het twee jaar geleden tijdens de kerst met mijn Zweedse zwager, Thomas Bjelkeman. ,,Dát gaan we doen”, beloofden we elkaar. Hij is handig, zakelijk en geïnteresseerd in milieuvriendelijke technieken, ik beschik dankzij mijn werk over veel contacten in de wetenschappelijke en agrarische wereld. We hebben toen contact gezocht met Paton, die vooral technisch is onderlegd.” Van Lenteren brengt bovendien zijn kennis van biologische bestrijdingsmethoden in. ,,Het systeem van zeewaterkassen resulteert in stabiele temperaturen en luchtvochtigheid. Dan is precies na te gaan hoeveel en welke biologische middelen -bijvoorbeeld roofmijten, lieveheersbeestjes of sluipwespen- we moeten inzetten.”

Het principe van de kas is eigenlijk heel simpel, zegt Van Lenteren. Het draait allemaal om vochtige, warme lucht en condensatie. Aan de ene zijde van de kas wordt opgepompt koud zeewater (,,Dat haal je dus tenminste twintig meter diep”) door een condensator geleid. Aan de andere zijde van de kas staat een grote verdamper, die warm zeewater omzet in warme vochtige lucht. Ventilatoren blazen die lucht tegen de condensator aan de overzijde. ,,Het vocht in die lucht slaat als druppels neer op de koude condensator en drupt vervolgens naar beneden.” Dat water is schoon drinkwater en geschikt voor de irrigatie van de planten in de kas.

Zelfs een kleine kas -vanaf duizend vierkante meter- is al rendabel. Zo’n kas produceert dan per saldo zo’n 1200 liter per dag. Meer dan genoeg voor de planten. Een traditionele kas van die omvang heeft in een woestijn juist een schreeuwende behoefte aan water, tot ongeveer 4000 liter per dag. Van Lenteren: ,,Zo wordt de verantwoorde teelt van groenten mogelijk, zonder inbreuk op het milieu.”

Italië krijgt primeur van de eerste zoutwaterkas in Europa:

De eerste commercieel rendabele zeewaterkas verrees in 2002, in het oliestaatje Abu Dhabi. Een locale oliesjeik liet vooral uit nieuwsgierigheid de kas bouwen. Vorig jaar is ook in Oman een kas gebouwd; ook andere oliestaatjes hebben interesse laten blijken.

Waarschijnlijk komt de eerste zeewaterkas van Europa in Italië, in de buurt van Genua. Niet echt een optimaal klimaat voor de kas, geeft Van Lenteren toe. ,,Door mijn contacten is in dat gebied veel belangstelling ontstaan voor de kas. Italië steekt er ook geld in." Ook bestaan er plannen voor Malediven. ,,Daar wordt alle groenten ingevlogen, hoewel veel Amerikaanse toeristen voor biologische voeding zijn. Aan die vraag kunnen de Malediven nu zelf gaan voldoen.”

Bron: Trouw
 
    terug naar boven  
   
 

Bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling is verschenen:

ANDERS WONEN - ANDERS LEVEN


16 juni 2008

Gids over woon-werkpanden, leefgemeenschappen, collectief wonen en idealen in uitvoering

De gids 'Anders Wonen - Anders Leven' gaat over mensen die hun idealen dagelijks in praktijk brengen; alleen of samen met anderen, in de stad en op het platteland; in huur-, koop- en kraakpanden, als individuele huurder in een pand of wijk met gemeenschappelijke voorzieningen; als woongroep, woon-collectief of als hechte leefgemeenschap. Met zelfbestuur en collectieve eigendommen of pionierend en experimenterend met zoveel mogelijk zelfvoorziening...

Ruim twintig heel verschillende projecten in Nederland worden beschreven, waaronder leefgemeenschap De Hobbitstee (Wapserveen), woon-werkpand De Refter (Ubbergen), studenten-vrijstaat Droevendaal (Wageningen), het WG-terrein in Amsterdam en woongemeenschap De Wonne  (Enschede). Ook initiatieven als Groepswonen van Ouderen en Centraal Wonen komen aanbod, evenals diverse ecowijken en ecodorp- initiatieven.

Daarnaast biedt 'Anders Wonen - Anders Leven' praktische informatie over projectontwikkeling en -financiering, woongroepenwinkels en kraakspreekuren, inspirerende meewerk- en meeleefplekken, vakantietips, nuttige verwijzingen naar koepelorganisaties en raadgevers, en ecodorp-initiatieven en netwerken in binnen- en buitenland.

Kortom: een bron van informatie en inspiratie voor zoekers, denkers en doeners!

www.omslag.nl
 
   
    terug naar boven