Weggooi-test laat zien hoeveel voedsel,
energie en geld in de vuilnisbak verdwijnt
Milieu Centraal en het NIBUD
informeren consument over verspilling van voedsel en geven
praktische milieu-informatie
|
|
Utrecht, 16 april 2002
Milieu Centraal en het NIBUD (het
Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) gaan vandaag van start
met een nieuw onderdeel van de campagne Voorkom verspilling, koop
voedsel op maat: de weggooi-test. Hiermee kunnen consumenten
uitrekenen hoeveel voedsel, en daarmee ook energie en geld, in hun
vuilnisbak verdwijnt. Jaarlijks gooit een gemiddeld huishouden 110 tot
165 kilo voedsel ongebruikt weg. Dit heeft een waarde van zo'n 330
euro.
Veel mensen denken dat zij zelf minder voedsel weggooien. Het
weggooien van eten gebeurt immers met kleine beetjes tegelijk. Door
mee te doen aan de weggooi-test krijgen huishoudens een beter beeld
van hun eigen gedrag.
Weggooi-test
Deelnemers aan de weggooi-test schrijven twee weken op wat ze aan
voeding in de vuilnisbak gooien. Hiervoor is een speciaal
invulformulier ontwikkeld. Het totaal van die twee weken kan worden
ingevuld in een rekenmodel op www.milieucentraal.nl Dit model rekent
uit hoeveel kilo voedsel, energie en euro's de deelnemer op jaarbasis
weggooit.
Schokkend
"Ik vind het schokkend hoeveel ik weggooi. Ik dacht veel bewuster om
te gaan met voedsel", aldus een deelnemer aan de proefversie van de
weggooi- test. Aan de proef deden 30 huishoudens mee, die deelname aan
de test vrijwel allemaal als een uitdaging zagen. "De test heeft mij
vanaf de eerste dag ertoe aangezet minder voedsel weg te gooien. Het
werd in de loop van de veertien dagen een sport om te voorkomen dat
voedsel bedierf en dat restjes werden weggegooid."
Internet
Voor de weggooi-test maken Milieu Centraal en het NIBUD actief gebruik
van internet als campagnemedium. Via
www.milieucentraal.nl en
www.nibud.nl is het invulformulier
te downloaden. Op de site staan verder het rekenmodel, ervaringen en
praktische tips van deelnemers, discussie over verspilling van voedsel
en achtergrondinformatie. Huishoudens zonder internet kunnen gebruik
maken van folders, die onder meer verkrijgbaar zijn bij Milieu
Centraal (tel. 0900 - 1719, € 0,15 pm) en in de informatierekken van
Albert Heijn.
Milieu èn portemonnee
Het onnodig weggooien van eten is niet alleen een verspilling van het
voedsel zelf maar ook van geld en van de energie die nodig is geweest
voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de
voedingsmiddelen. Zuinig zijn met energie is belangrijk voor het
verminderen van het broeikaseffect. Door de boodschappen wat beter te
plannen, en door voor de verse voedingsmiddelen wat vaker naar de
winkel te gaan, is veel verspilling te voorkomen. Dat is gunstig voor
het milieu en voor de eigen portemonnee.
De start van
de campagne 30 oktober 2001 (hoe was het
ook al weer )
Veel voedsel ongebruikt in de vuilnisbak
30 oktober
2001
Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting
vragen via deze campagne aandacht voor het thema voedselverspilling -
een tot nog toe onderbelicht thema in de consumentenvoorlichting over
voeding. De campagne start met het uitstallen van voedingsmiddelen ter
waarde van 725 gulden, het bedrag dat een gemiddeld huishouden
jaarlijks aan voedsel weggooit.
Steeds vaker doen mensen hun boodschappen voor de hele week. Grote
voorraden van verse voedingsmiddelen zijn het gevolg. Meestal kopen
huishoudens meer dan nodig is.
Uit onderzoek van Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor
Budgetvoorlichting blijkt dat huishoudens gemiddeld 10 tot 15 procent
(gemiddeld 110 tot 165 kilo per jaar) in de vuilnisbak gooien. Dit is
behalve een verspilling van geld ook een verspilling van energie die
nodig is geweest om het product te maken, te verpakken, te vervoeren
en te bewaren. Door op maat boodschappen te doen, kunnen consumenten
flink besparen op uitgaven voor voeding en is men tegelijkertijd goed
bezig voor het milieu.
Voedselverspilling als nieuwe invalshoek
Het onnodig weggooien van voedingsmiddelen is dus een vorm van
energieverspilling. Dit is een nieuwe invalshoek voor een
milieucampagne over voeding. De aandacht van consumenten is vaak
gericht op verpakkingen. Een jaarlijkse verspilling van 110 kilo
voedsel staat gelijk aan de energie van 110 liter benzine. Deze
hoeveelheid energie is veel groter dan de energie die nodig is voor
verpakkingen. Voor veel consumenten zal dit dan ook een eye-opener
zijn. Aanleiding voor Milieu Centraal en het NIBUD om dit thema bij de
kop te pakken.
De campagne
Doel van de campagne is consumenten bewust te maken van de energie-
en budgettaire aspecten van voedselverspilling. De aanbieding van de
eerste exemplaren van de folder en brochure Voeding, milieu en budget
aan het winkelend publiek vormt de aftrap van de campagne.
De brochure beschrijft vuistregels voor een energie- en milieubewust
eetpatroon. Door verstandig in te kopen, voedsel op de juiste manier
te bewaren en maaltijden op maat te bereiden is verspilling te
voorkomen. Ook door vaker groenten van het seizoen te eten en door wat
minder vlees, kaas en vis te eten wordt het eetpatroon energiezuiniger
en goedkoper. Hierdoor schept de consument financiële mogelijkheden om
- de vaak wat duurdere, maar minder milieubelastende - biologische
producten te kopen.
Tijdens de campagne wordt op zo'n groot mogelijke schaal aandacht
gevraagd voor de campagneboodschap. Zo wordt er een pagina aangeboden
aan huis-aan-huisbladen, worden artikelen aangeleverd voor
tijdschriften en wordt aan gemeentes en milieucentra gevraagd het
campagnemateriaal te verspreiden.
Voedsel kost energie
Voordat een product in het schap van de supermarkt ligt, is er al
heel wat energie 'ingestopt'. Het verbouwen van landbouwproducten kost
energie. Daarnaast gaat ook energie zitten in de bewerking, het
vervoer, de verpakking en het bewaren van landbouwproducten.
Voorbeelden zijn brandstof voor de vrachtwagen, elektriciteit voor de
koeling, energie om verpakkingsmateriaal te maken, enzovoorts. Door
het kopen van producten 'verbruikt' een huishouden dus energie. Het is
weliswaar een onzichtbare vorm van energieverbruik, maar wel één om
bewust van te zijn. Zo kost het telen van een kilo kastomaten in de
winter evenveel energie als de energie die geleverd wordt door ruim
een liter benzine; hiermee kan een personenauto 18 kilometer rijden.
Een kilo vlees is vergelijkbaar met twee liter benzine en een kilo
sperzieboontjes ingevlogen uit Kenia staat gelijk met ruim twee liter
benzine.
|